Το No1 φρούτο που προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και τον διαβήτη – Προστατεύει από οστεοπόρωση και οφθαλμικές παθήσεις

φρούτα, φρούτο
  • Δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία.
  • Περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A, C, K, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο.
  • Ανακουφίζουν από δυσκοιλιότητα.
  • Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα ή σε χυμό.

Το φρούτο αυτό είναι γλυκό και εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά και βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και προστατεύει από οστεοπόρωση, διαβήτη, καρδιακές και οφθαλμολογικές παθήσεις.

Ανήκει στο ίδιο γένος, Prunus, μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα και στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν παραγωγής της Σκοπέλου.

Το σούπερ φρούτο: τα δαμάσκηνα

Πρόκειται για τα δαμάσκηνα που είναι εντυπωσιακά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση. Στην αγορά υπάρχουν τα φρέσκα αλλά τα βρίσκετε και σε χυμό και σε αποξηραμένη μορφή, η οποία προκύπτει μέσω της ωρίμανσης στον ήλιο ώστε να απομακρυνθεί μέρος της υγρασίας τους.

Τα 6 οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία:

  1. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά
  2. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα
  3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
  4. Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα
  5. Κάνουν καλό στα οστά
  6. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

1. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Περιέχουν πάνω από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επιπλέον, τα αποξηραμένα είναι υψηλότερα σε θερμίδες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες από τα φρέσκα δαμάσκηνα.

2. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους είναι γνωστά για την ικανότητά τους να ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν. Ένα δαμάσκηνο παρέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες στα φρούτα αυτά είναι ως επί το πλείστον αδιάλυτες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμειγνύονται με το νερό.

Επιπλέον, τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνου περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι μια αλκοόλη ζάχαρης με φυσική καθαρτική δράση. Η κατανάλωση δαμάσκηνων έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από πολλούς άλλους τύπους καθαρτικών.

Σε μια μελέτη, άτομα που κατανάλωναν 50 γραμμάρια δαμάσκηνα κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες ανέφεραν καλύτερη συχνότητα κοπράνων σε σύγκριση με μια ομάδα που κατανάλωνε ψύλλιο (καθαρτικό).

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών δαμάσκηνων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως διάρροια. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι καλύτερο να μείνετε σε μια μερίδα ¼ με ½ φλιτζάνι (44-87 γραμμάρια) την ημέρα.

Εάν χρησιμοποιείτε χυμό δαμάσκηνου, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% χυμός χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας σε 118-237 ml την ημέρα.

3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι χρήσιμα για τη μείωση των φλεγμονών και την προστασία των κυττάρων σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών και μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινόλες στα δαμάσκηνα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, καθώς και την ικανότητα να προλαμβάνουν βλάβες στα κύτταρα που συχνά οδηγούν σε ασθένειες.

Μάλιστα σε μια μελέτη, οι πολυφαινόλες στα δαμάσκηνα μείωσαν σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με ασθένειες των αρθρώσεων και των πνευμόνων.

Ένα από τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα δαμάσκηνα είναι οι ανθοκυανίνες. Μπορεί να έχουν ισχυρές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

4. Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Τα δαμάσκηνα έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα δαμάσκηνα δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.

Αυτό αποδίδεται στη δυνατότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνες για τις επιδράσεις τους στο σάκχαρο του αίματος. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τους υδατάνθρακες μετά το γεύμα, με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά, αντί να προκαλεί μεγάλες διακυμάνσεις.

Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων, όπως τα δαμάσκηνα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

5. Κάνουν καλό στα οστά

Τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι ευεργετικά για τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση δαμάσκηνων με μειωμένο κίνδυνο οστικών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλή οστική πυκνότητα.

Τα δαμάσκηνα όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν την οστική απώλεια, αλλά μπορεί επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την οστική απώλεια που έχει ήδη συμβεί. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και η ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο σ’ αυτό.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που εμπλέκονται στον σχηματισμό των οστών.

Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που έχουν προστατευτική δράση για τα οστά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του καλίου.

6. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση δαμάσκηνων σε τακτική βάση μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που έπιναν χυμό δαμάσκηνου και έτρωγαν τρία ή έξι δαμάσκηνα κάθε πρωί για οκτώ εβδομάδες συγκρίθηκαν με μια ομάδα που έπινε μόνο ένα ποτήρι νερό με άδειο στομάχι.

Εκείνοι που κατανάλωσαν τα δαμάσκηνα και το χυμό δαμάσκηνου είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ολικής χοληστερόλης και «κακής» LDL χοληστερόλης από την ομάδα που έπινε νερό.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης μετά την κατανάλωση 12 δαμάσκηνων καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.

Οι θετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχουν τα δαμάσκηνα στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων οφείλονται πιθανώς στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας

Τα δαμάσκηνα μπορείτε να τα τρώτε μόνα τους ή να τα απολαμβάνετε σε smoothies και σαλάτες, όπως στις παρακάτω συνταγές:

  • Σαλάτα με σπανάκι, βασιλικό και δαμάσκηνο
  • Smoothie με δαμάσκηνο κανέλας
  • Σαλάτα ζυμαρικών με ψητό κοτόπουλο και δαμάσκηνο
  • Καλοκαιρινή σαλάτα με αβοκάντο και δαμάσκηνο
  • Σαλάτα με δαμάσκηνο, πορτοκάλι, μάραθο και κρεμμύδι

Τα δαμάσκηνα μπορείτε να προσθέσετε πολύ εύκολα στη διατροφή σας. Μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους και έχουν υπέροχη γεύση σε όλες τις συνταγές.

Παραπομπές

  1. Diets for Constipation
  2. A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina)
  3. Contribution of individual polyphenolics to total antioxidant capacity of plums
  4. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies
  5. Use of prunes as a control of hypertension
Scroll to Top