Δύο δημοφιλείς τροφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε 20 χρόνια

τροφές, αλλαντικά

«Είσαι ό,τι τρως», λέει η γνωστή παροιμία. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν κάτι παλιακό, υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινές και θρεπτικές τροφές.

Η μη επαρκής κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών ή η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όμως, ενώ οι περισσότεροι μπορεί να σκεφτόμαστε την υγεία και την ευημερία μας τώρα, αυτό που τρώμε θα μπορούσε να έχει μια μόνιμη επίδραση για το μέλλον.

Μιλώντας αποκλειστικά στη βρετανική Express, δύο ειδικοί αποκάλυψαν δύο δημοφιλείς τροφές που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα σας εάν τις καταναλώνετε τακτικά. Όταν ρωτήθηκαν ποιες είναι οι δύο από τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε γενικά, τόσο η γιατρός όσο και ο φαρμακοποιός απάντησαν: το μπέικον και τα λουκάνικα.

Συχνή κατανάλωση μπέικον και λουκάνικου στις δυτικές χώρες

Η γιατρός Deborah Lee είπε: «Προσέξτε όταν γεμίζετε το πιάτο σας με μπέικον και λουκάνικα, καθώς αυτά είναι μερικά από τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη».

Επικαλέστηκε μια έρευνα του 2023, η οποία διαπίστωσε ότι από το 80% των ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου που ισχυρίζονται ότι είναι κρεατοφάγοι, το 66% είπε ότι τρώει τακτικά μπέικον και το 65% ότι τρώει τακτικά λουκάνικα. Όπως με οτιδήποτε άλλο, το μέτρο είναι το κλειδί για να παραμείνουμε υγιείς.

«Παρόλο που μπορείτε να “τη γλιτώσετε” από την κατανάλωση τροφών όπως μπέικον και λουκάνικα όταν είστε νέοι, αν συνεχίσετε να τα τρώτε για μια περίοδο 20 ή 30 ετών, συσσωρεύονται οι βλαβερές συνέπειες», προειδοποίησε η ειδικός και πρόσθεσε:

«Δημιουργούν εναποθέσεις χοληστερόλης στις αρτηρίες σας, συσσωρεύουν κιλά και εκατοστά στη μέση σας και αυξάνουν επίμονα το οξειδωτικό στρες που βλάπτει το DNA και προκαλεί καρκίνο».

Το αλάτι στο πολύ επεξεργασμένο κρέας

Ο φαρμακοποιός Abbas Kanani προειδοποίησε επίσης να μην τρώτε πολύ επεξεργασμένο κρέας, όπως λουκάνικα και μπέικον. «Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού για να διατηρήσουν τη γεύση τους. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει επιπλέον τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια και τα νεφρά», εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, στυτική δυσλειτουργία, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό επεισόδιο».

Προειδοποίησε επίσης για πιθανούς κινδύνους στο μέλλον. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς, αλλά έχουν συνδεθεί με καρκίνους και άλλα θέματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τόσο αναπόφευκτα, που οι πιθανότητες είναι ότι θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στη συνέχεια», είπε.

Τα κορεσμένα λιπαρά στο κόκκινο κρέας

Εκτός από την περιεκτικότητα σε νάτριο, η Δρ. Lee εξήγησε πως τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα λουκάνικα και το μπέικον είναι επικίνδυνα. «Τα λουκάνικα και το μπέικον περιέχουν χοιρινό κρέας που έχει ακόμη υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά από το βοδινό και το αρνί», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών είναι επιβλαβής για την υγεία, επειδή οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL-κακής χοληστερόλης. Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, αυτή εναποτίθεται στα αρτηριακά τοιχώματα, προκαλώντας λιπαρές πλάκες γνωστές ως αθήρωμα».

Η αθηροσκλήρωση είναι η κύρια υποκείμενη παθολογική αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Η τρέχουσα συμβουλή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είναι ότι δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από 70 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα. Ένα πρωινό με δύο λουκάνικα και δύο φέτες μπέικον είναι 130 γραμμάρια κόκκινο κρέας!», προειδοποιεί η Δρ. Lee.

Εάν ανησυχείτε για την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, συμβουλεύει να στραφείτε σε πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο ή ψάρι.

Και καταλήγει: «Αν θέλετε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα, κάντε το περιστασιακά και όχι καθημερινά. Πηγαίνετε σε ένα καλό κρεοπωλείο και αγοράστε το καλύτερης ποιότητας μπέικον και λουκάνικα που μπορείτε να βρείτε αντί να φάτε φθηνό κρέας από το σούπερ μάρκετ».

Όλο Υγεία

Scroll to Top