Κρέας: 10 απίθανα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν το περιορίσετε

Κρέας

Είτε το κάνετε για οικολογικούς λόγους είτε για διατροφικούς, αυτοί είναι οι τρόποι που θα αλλάξει το σώμα σας αν σταματήσετε ή περιορίσετε το  κόκκινο κρέας….

Αν τρώτε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος γνωρίζετε πιθανότατα ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας σύμφωνα με  τους ειδικούς. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι τι θα συμβεί αν το κόψετε ή το περιορίσετε.

10 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας

  1. Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά
  2. Ο οργανισμός σας θα γίνει λιγότερο όξινος
  3. Θα νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι
  4. Θα βελτιωθεί η υγεία του δέρματός σας
  5. Θα μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας
  6. Θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου
  7. Θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών
  8. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια
  9. Θα βοηθήσετε το περιβάλλον
  10. Θα χάσετε μερικές θρεπτικές ουσίες

1.Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά

Το κόκκινο κρέας έχει σχετικά αρκετές θερμίδες. Επομένως, αν το μειώσετε ή το κόψετε από τη διατροφή σας, θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και έτσι ανάλογα και με τις υπόλοιπες διατροφικές σας συνήθειες είναι πιθανό να χάσετε μερικά κιλά.

Άλλωστε, οι μερίδες κρέατος που τρώμε, τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερες από την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας σε πρωτεΐνη.

Για παράδειγμα, ένα φιλέτο μοσχάρι των 85 γραμμαρίων, περιέχει 170 θερμίδες, ενώ μια ίδια ποσότητα φασολιών περιέχει 100 θερμίδες. Μπορεί να μη δείτε από την αρχή την πτώση στη ζυγαριά, αλλά δώστε λίγο χρόνο.

2. Ο οργανισμός σας θα γίνει λιγότερο όξινος

Ένας υγιής οργανισμός πρέπει να έχει ισορροπημένο pH. Οι διατροφικές συνήθειες της σημερινής εποχής αποτελούνται από πολλές όξινες τροφές, μεταξύ των οποίων και το κόκκινο κρέας. Το κόκκινο κρέας προκαλεί ένα όξινο περιβάλλον στον οργανισμό σας, το οποίο τον κάνει επιρρεπή σε διάφορες παθήσεις.

3. Θα νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι

Το κόκκινο κρέας, είναι μία από τις τροφές που χωνεύονται αργά από το ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας πολλές φορές φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.

4. Θα ενισχυθεί η υγεία του δέρματός σας

Το καθαρό και υγιές δέρμα μπορεί να διατηρηθεί έτσι μέσα από την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, λόγω των βιταμινών A,C και E, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος σας

5. Θα μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας

Η ελάττωση ή το κόψιμο του κόκκινου κρέατος, σημαίνει και λιγότερα κορεσμένα λίπη, τα οποία συνδέονται με την υψηλή χοληστερίνη. Ιδανικά, σύμφωνα με έρευνες, το κορεσμένο λίπος πρέπει να αποτελεί μόνο το 5-6% της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων ενός ανθρώπου. Έτσι, για να περιορίσετε τον κίνδυνο παθήσεων, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, το εγκεφαλικό ή το καρδιακό επεισόδιο, μειώστε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σας.

6. Θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου

Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το κόκκινο κρέας στην κατηγορία των καρκινογόνων τροφών, με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης εντερικού καρκίνου. Το μαγείρεμα του κόκκινου κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

7. Θα περιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

Πολλές σοβαρές ασθένειες είναι συνδεδεμένες με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Οι μεγάλες και συχνές ποσότητες κόκκινου κρέατος αυξάνουν το ρίσκο καρδιακών επεισοδίων λόγω των ουσιών που περιέχει, ενώ σχετική έρευνα, συνδέει το κόκκινο κρέας και με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

8. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φασόλια, τα φυτικά λίπη, τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά, θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας.

9. Θα βοηθήσετε το περιβάλλον

Η εκτροφή ζώων για την κατανάλωση του κρέατός τους, απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης, ενέργειας και νερού. Το 51% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων από τα θερμοκήπια, προκαλείται από την εκτροφή ζώων, σύμφωνα με μία έρευνα του Worldwatch Institute. Καλό θα είναι να διαλέξετε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για να ωφελήσετε όχι μόνο το σώμα σας, αλλά και το περιβάλλον.

10. Τι θα χάσετε αν κόψετε το κρέας

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια πράγματα που θα χάσετε αν αποφασίσετε να κόψετε το κρέας. Παρόλο που υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τροφές για την λήψη πρωτεΐνης, υπάρχουν κάποιες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται μόνο στο κόκκινο κρέας.

Επομένως, αν κόψετε την κατανάλωσή του, ίσως πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, για να συμπληρώσετε τις ουσίες αυτές. Δύο πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο κρέας, είναι η βιταμίνη Β12 και ο μεταλλικός σίδηρος.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top