Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένας τύπος καφέ που ενδέχεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που επηρεάζει την όραση, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση αυτού του καφέ μπορεί να συνδέεται με έως και επταπλάσιο κίνδυνο για το ευαίσθητο αυτό σημείο των ματιών.
Πρωτοποριακή θεραπεία για την ωχρά κηλίδα: Οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να επαναφέρουν την όραση
Νέα μελέτη «δείχνει» έναν συγκεκριμένο καφέ ως παράγοντα κινδύνου για προβλήματα όρασης
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός γενετικής και κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ξηρού τύπου AMD.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) — μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει την κεντρική όραση ενός ατόμου, προκαλώντας θολότητα ή άλλα προβλήματα όρασης.
Από τους δύο τύπους AMD, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ξηρού τύπου, όπου η φθορά στην ωχρά κηλίδα του ματιού, μια περιοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς, συμβαίνει φυσιολογικά με την ηλικία. Η υγρού τύπου AMD εμφανίζεται όταν ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του ματιού, προκαλώντας βλάβη στην ωχρά κηλίδα.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για την AMD. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η ηλικία και η γενετική. Άλλοι είναι τροποποιήσιμοι, όπως το κάπνισμα, το βάρος, τα επίπεδα άσκησης και η διατροφή.
Συγκεκριμένα, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, σε μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, βιταμίνες C και E, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για AMD.
«Η AMD είναι μια κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους στις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Siwei Liu, MD, ερευνητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Shiyan Taihe Hospital στο Hubei University of Medicine στην Κίνα, στο Medical News Today.
«Καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, ο εντοπισμός νέων τροποποιήσιμων παραγόντων είναι κρίσιμος για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, τη διατήρηση της όρασης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών», πρόσθεσε ο Liu.
Ο Liu είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food Science & Nutrition», η οποία διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός γενετικής και κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ξηρού τύπου AMD.
Μπορεί η υψηλή πίεση να οδηγήσει στην απώλεια όρασης; Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πώς σχετίζονται ο καφές και η γενετική με την εκφύλιση ωχράς κηλίδας;
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές αρχικά συνέλεξαν δεδομένα κατανάλωσης καφέ για περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες από τα στατιστικά σύνολα UK Biobank genome-wide association studies (GWAS). Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ, αλεσμένου και στιγμιαίου καφέ.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν επίσης δεδομένα για την ξηρού και υγρού τύπου AMD για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω από το σύνολο δεδομένων Finngen GWAS.
«Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που μπορεί να προσφέρουν νευροπροστατευτικά οφέλη», εξήγησε ο Liu.
«Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η γενετική επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις. Η μελέτη της γενετικής προδιάθεσης για κατανάλωση καφέ και η σχέση της με τον κίνδυνο για AMD μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη πιθανών αιτιακών συσχετίσεων μεταξύ διατροφής και οφθαλμικών παθήσεων», σημείωσε ο συγγραφέας της μελέτης.
Άνοια: Το σύμπτωμα στην όραση που αποτελεί πρώιμο σημάδι πριν την απώλεια μνήμης
Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ξηρού τύπου AMD επτά φορές
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα συλλεγμένα δεδομένα και μια ποικιλία μεθόδων για να καθορίσουν τα ευρήματα της μελέτης τους, όπως τη μεντελιανή τυχαιοποίηση (mendelian randomization) και την ανάλυση συσχέτισης βαθμολογίας ανισορροπίας συνδέσμου (linkage disequilibrium score regression – LDSC) για να αξιολογήσουν τυχόν γενετικές συσχετίσεις.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν μια επικάλυψη μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου για κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και του κινδύνου για ξηρού τύπου AMD.
Επιπλέον, μέσα σε αυτή τη γενετική συσχέτιση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, σε σύγκριση με άλλους τύπους καφέ, αύξησε τον κίνδυνο για ξηρού τύπου AMD περίπου επτά φορές.
«Αυτή η γενετική επικάλυψη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κοινές βιολογικές οδοί ή μεταβολικοί μηχανισμοί που συνδέουν την προτίμηση για στιγμιαίο καφέ με τον κίνδυνο εμφάνισης ξηρού τύπου AMD», δήλωσε ο Liu.
«Προσφέρει νέα γνώση για την παθογένεια της AMD και παρέχει μια πιθανή κατεύθυνση για εξατομικευμένες στρατηγικές πρόληψης, όπως παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής βασισμένες στη γενετική».
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για υγρού τύπου AMD.
Γλαύκωμα: Τι συμπτώματα έχει η πίεση στα μάτια – Πώς να προστατευτείτε
Πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τον στιγμιαίο καφέ
Ο David I. Geffen, OD, FAAO, διευθυντής των υπηρεσιών οπτομετρίας και διαθλαστικής χειρουργικής στο Gordon Schanzlin New Vision στη La Jolla, Καλιφόρνια, σχολίασε τη μελέτη αυτή.
«Αυτή η μελέτη εντοπίζει μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ του στιγμιαίου καφέ και της AMD», σχολίασε ο Geffen, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Καθώς ο πληθυσμός μας ζει περισσότερο, η AMD είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής για τη μείωση αυτού του κινδύνου αξίζει να διερευνηθεί».
Ο Geffen δήλωσε ότι, ενώ βρήκε ενδιαφέρουσα αυτή την έρευνα, θα χρειαζόταν να δει μια πιο άμεση συσχέτιση πριν συστήσει στους ασθενείς του να αποφεύγουν τον στιγμιαίο καφέ.
Μάτια: 3 σημάδια που δείχνουν όγκο στον εγκέφαλο – Πώς να τα παρατηρήσετε
Εξήγησε ότι πρέπει να απαντηθούν «ερωτήματα όπως το πόσο στιγμιαίο καφέ κατανάλωναν τα άτομα με AMD. Επίσης, σχετίζεται η κοινωνικοοικονομική τάξη με αυτό; Υπάρχει κάποια άλλη πτυχή του τρόπου ζωής που να σχετίζεται με τον κίνδυνο σε αυτά τα άτομα; Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε μεγάλα συμπεράσματα σχετικά με την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ».