Ποια φρούτα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα συμπληρώματα διατροφής – 4 κατηγορίες που πρέπει να τρώμε

φρούτα, φρούτο

Μπορεί τα συμπληρώματα να μοιάζουν με λύση-αστραπή για όλες τις διατροφικές σας ανάγκες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας και να καταναλώνετε φρούτα καθημερινά.

«Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πιο ισχυρά όταν προέρχονται από την τροφή» εξηγεί το Harvard Health Publishing. Τα τρόφιμα περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων καροτενοειδών, φλαβονοειδών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που δεν υπάρχουν στα περισσότερα συμπληρώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε διάφορα χρώματα είναι μία ολοκληρωμένη διατροφή και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε ανεπάρκεια σε κάποια βιταμίνη ή μέταλλο και από εκεί και πέρα, μπορείτε να εργαστείτε για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σας βρίσκοντας τις καλύτερες τροφές για εσάς.

Αναρωτιέστε ποια φρούτα είναι εξίσου καλά για την υγεία σας -αν όχι καλύτερα- με τα συμπληρώματα;

  1. Τα φρούτα που περιέχουν κάλιο
  2. Τα φρούτα με Βιταμίνη C
  3. Τρόφιμα με σίδηρο
  4. Τρόφιμα με βιταμίνη Α

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.

1. Τα φρούτα που περιέχουν κάλιο

Τα φρούτα που περιέχουν κάλιο, όπως μπανάνες και αποξηραμένα βερίκοκα. Ο ρόλος του καλίου στο σώμα διασφαλίζει ότι τα κύτταρα έχουν μια φυσιολογική ποσότητα υγρών στο εσωτερικό τους. Αν και πολλοί άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα καλίου δεν θα παρατηρήσουν κανένα σύμπτωμα, μερικοί άνθρωποι θα παρουσιάσουν διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση, μυϊκή αδυναμία, μυϊκές κράμπες και καρδιακή αρρυθμία.

Εάν υπολείπεστε της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας καλίου-3.400 mg για τους άνδρες και 2.600 mg για τις γυναίκες- οι μπανάνες είναι μια δημοφιλής επιλογή για να επανέλθετε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι λογικό: Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 422 mg του μετάλλου, ενώ μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχει 755 mg καλίου.

2. Τα φρούτα με Βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μάνγκο και μούρα

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει το σώμα σας να αναπτυχθεί και για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες. Ωστόσο, πολλά συμπληρώματα υψηλής δόσης περιέχουν 1.000 mg ανά χάπι, καθιστώντας σας πιο πιθανό να υποστείτε παρενέργειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, καούρα, κράμπες στο στομάχι ή φούσκωμα, κόπωση και υπνηλία, πονοκέφαλο ή έξαψη του δέρματος, σημειώνει η Mayo Clinic.

3. Τρόφιμα με σίδηρο, όπως βερίκοκα και σταφίδες

Το σώμα σας χρειάζεται επαρκή επίπεδα σιδήρου για να λειτουργούν σωστά τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες σιδήρου είναι 8 mg για τους άνδρες και 18 mg για τις γυναίκες. Προσοχή σε συμπληρώματα που αυξάνουν το επίπεδο σιδήρου σας πάνω από 20 mg, καθώς έτσι αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας, στομαχικού πόνου, έλκους στομάχου και πολλά άλλα.

4. Τρόφιμα με βιταμίνη Α, όπως το πεπόνι

Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη ή ρετινοϊκό οξύ, είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην όραση, την ανάπτυξη, την κυτταρική διαίρεση, την αναπαραγωγή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί του Χάρβαρντ συνιστούν το πεπόνι ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.

Ως συμπλήρωμα διατροφής από το στόμα, η βιταμίνη Α ωφελεί κυρίως άτομα που έχουν φτωχή διατροφή ή έχουν μια πάθηση που αυξάνει την ανάγκη για βιταμίνη Α, όπως παγκρεατική νόσο, οφθαλμολογική νόσο ή ιλαρά.

Εάν λαμβάνετε τη βιταμίνη Α για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, να έχετε κατά νου ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top