Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας που προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας που προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας είναι μια γλυκή, ζουμερή και απολαυστική τροφή που βοηθάει στην πέψη, μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και συνήθως μπορεί να καταναλώνεται και από όσους έχουν ΓΟΠΝ. Ποιο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Το φρούτο του Αμαζονίου που θρέφει τα μαλλιά, ενυδατώνει το δέρμα και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Ποιο είναι το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας είναι ένα αγαπημένο φρούτο ανά τον κόσμο εδώ και αιώνες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βασικές βιταμίνες, μπορεί να στηρίξει την πέψη, την υγεία της καρδιάς και ακόμη και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πιθανόν προήλθε από την περιοχή του Καυκάσου, ανάμεσα στη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα, και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από πάνω από 4.000 χρόνια, διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Ασία από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Σήμερα, το απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους – φρέσκο, ως τραγανό φρούτο, ψημένο ή ποσέ, σε αλμυρά πιάτα, σε ιταλικές τάρτες και σαλάτες, σε μαρμελάδες ή κομπόστα, ή ακόμη και ζυμωμένο σε αλκοολούχο ποτό. Έχετε σκεφτεί ποιο μπορεί να είναι;

Πιθανά φαρμακευτικά φυτά της οικογένειας Rosaceae

Σύμφωνα με άρθρο του 2024 με τίτλο «A Review on the Potential Use of Medicinal Plants from the Apiaceae and the Rosaceae Families in Cardiovascular Diseases—Experimental Evidence and Traditional Applications», φυτά της οικογένειας Rosaceae – όπως ο κράταιγος, το βατόμουρο, το τριαντάφυλλο και το μήλο – φάνηκε να ωφελούν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και προστατεύοντας την καρδιά.

Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα από κράταιγο βοήθησε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να νιώσουν καλύτερα και να ζήσουν περισσότερο, ενώ τα εκχυλίσματα βατόμουρου και μήλου έδειξαν οφέλη για τα αιμοφόρα αγγεία και τον καρδιακό ρυθμό.

Διατροφική αξία

Τα αχλάδια κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Τα Bartlett, Bosc και D’Anjou είναι από τα πιο δημοφιλή.

Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους περιέχει:

  • Θερμίδες: 101
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο (g)
  • Υδατάνθρακες: 27 g
  • Φυτικές ίνες: 6 g
  • Βιταμίνη C: 9% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη K: 7% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 4% της ΣΗΠ
  • Χαλκός: 16% της ΣΗΠ

Η ίδια μερίδα παρέχει επίσης μικρές ποσότητες φολικού οξέος, προβιταμίνης A και νιασίνης. Το φολικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για τη λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη A υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση πληγών.

Τα αχλάδια είναι επίσης πλούσια σε σημαντικά μέταλλα όπως ο χαλκός και το κάλιο. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά στις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία της καρδιάς.

Επιπλέον, αυτά τα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε ολόκληρο το αχλάδι, καθώς η φλούδα περιέχει έως και έξι φορές περισσότερες πολυφαινόλες απ’ ό,τι η σάρκα του φρούτου.

Οφέλη για την υγεία

1. Προάγει την υγεία του εντέρου

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες βοηθούν στη διατήρηση της κανονικότητας των κενώσεων, μαλακώνοντας και αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων.

Επιπλέον, τα αχλάδια είναι πλούσια σε πηκτίνη – έναν τύπο διαλυτής ίνας που έχει συσχετιστεί με αρκετά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης υγείας του εντέρου και της ενίσχυσης της ανοσολογικής λειτουργίας. Καθώς η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, είναι καλύτερο να καταναλώνεται με τη φλούδα.

2. Περιέχει ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Τα αχλάδια προσφέρουν πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις που τους χαρίζουν τα διαφορετικά τους χρώματα. Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες δίνουν σε ορισμένα αχλάδια τη βαθυκόκκινη απόχρωσή τους. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να προστατεύουν από τον καρκίνο.

Αν και χρειάζεται ειδική έρευνα για τις ανθοκυανίνες των αχλαδιών, πολλές πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες – όπως τα μούρα – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα αχλάδια με πράσινη φλούδα περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – δύο ενώσεις απαραίτητες για την οξεία όραση, ειδικά με την πάροδο της ηλικίας. Και πάλι, πολλές από αυτές τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις συγκεντρώνονται στη φλούδα.

Ο καρπός που περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ και ενισχύει το κυκλοφορικό, την πέψη και τον μεταβολισμό

3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Παρόλο που η φλεγμονή αποτελεί φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση, η χρόνια ή μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νόσων.

Ανασκόπηση του 2018 συσχετίζει τη υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και θανάτου από καρδιοπάθεια. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των ενώσεων. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, που μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.

4. Πιθανώς έχει αντικαρκινική δράση

Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις που ενδέχεται να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες και το χλωρογενικό οξύ που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο. Μελέτες του 2019 και του 2020 δείχνουν ότι οι διατροφές πλούσιες σε φρούτα – συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών – μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του πνεύμονα και του στομάχου.

Επιπλέον, κάποιες πληθυσμιακές μελέτες συμπεραίνουν ότι φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα αχλάδια, μπορεί επίσης να προστατεύουν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Αν και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Τα αχλάδια δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατο για θεραπείες κατά του καρκίνου.

5. Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Τα αχλάδια – ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες – μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο να διασπάσει και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

6. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα αχλάδια ενδέχεται να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι προκυανιδινίδες είναι αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τη σκλήρυνση των ιστών της καρδιάς, να χαμηλώσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η φλούδα περιέχει ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουερσετίνη, το οποίο πιστεύεται ότι ωφελεί την καρδιά μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης.

Μελέτη σε 40 ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύνολο συμπτωμάτων που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών – διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 μέτριων αχλαδιών καθημερινά για 12 εβδομάδες μείωσε παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η περίμετρος μέσης.

7. Πιθανώς βοηθάει στην απώλεια βάρους

Τα αχλάδια έχουν λίγες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι γεμάτα φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά ιδανικά για απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και το νερό συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Όταν νιώθετε χορτάτοι, είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσετε να τρώτε. Σε μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, 40 ενήλικες που κατανάλωναν δύο αχλάδια καθημερινά, έχασαν έως και 0,7 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους.

Πώς να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Τα αχλάδια είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Καταναλώνονται ολόκληρα – και συνοδεύονται ιδανικά με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, αν το επιθυμείτε – αποτελώντας ένα εξαιρετικό σνακ. Επίσης, είναι εύκολο να προστεθούν σε αγαπημένα πιάτα, όπως βρώμη, σαλάτες και smoothies.

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά που ρίχνει τη χοληστερίνη, βοηθάει στην πέψη και είναι αντικαρκινικό

Δημοφιλείς μέθοδοι μαγειρέματος περιλαμβάνουν το ψήσιμο και το ποσάρισμα. Τα αχλάδια συνδυάζονται εξαιρετικά με κοτόπουλο και χοιρινό. Ταιριάζουν επίσης με μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, τυριά όπως το Gouda και το brie, και υλικά όπως το λεμόνι και η σοκολάτα. Όπως και να τα καταναλώσετε, θυμηθείτε να κρατήσετε τη φλούδα για να αποκομίσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πηγές: Healthline, WSU, USDA, PubMed, PubMed, PMC, PubMed, PubMed, PubMed, PubMed, MDPI

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το αχλάδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού.
  • Περιέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή με αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην απώλεια βάρους.
  • Η φλούδα του συγκεντρώνει τις περισσότερες ευεργετικές ενώσεις – καλό είναι να καταναλώνεται ολόκληρο.
Scroll to Top