Ποιο είναι το φρούτο που είναι καλύτερο και από το μήλο για το ανοσοποιητικό, την υγεία της καρδιάς και των οστών, σύμφωνα με ειδικούς

φρούτο καλύτερο από μήλο

Υπάρχει ένα φρούτο που πολλοί ειδικοί θεωρούν ακόμα πιο ωφέλιμο από το κλασικό μήλο. Αν και το μήλο έχει κερδίσει τη φήμη του για τα πολλαπλά του οφέλη, αυτό το συγκεκριμένο φρούτο φαίνεται να προσφέρει ακόμα περισσότερα όταν μιλάμε για συνολική υγεία. Ακόμα και η φλούδα του είναι ασφαλής για κατανάλωση, εξηγούν οι διατροφολόγοι.

Ειδικοί εξηγούν πώς να αφαιρέσετε τα χημικά από φρούτα και λαχανικά – Αρκεί ένα απλό πλύσιμο;

Τι είναι καλύτερο από ένα μήλο;

Η παλιά παροιμία λέει: «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν ότι ένα άλλο φρούτο μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για την υγεία σας.

Τα ακτινίδια χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα θρεπτικά φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, κάλιο και φυτοχημικές ουσίες, που προσδίδουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, κυρίως στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη μεταβολική υγεία, σύμφωνα με το European Journal of Nutrition

Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων συμβάλλει στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης από το έντερο και αυξάνοντας τη συχνότητα των κενώσεων. Επιπλέον, τα ακτινίδια λόγω του ενζύμου ακτινιδίνη διευκολύνουν την πρωτεϊνική πέψη, ενώ η πλούσια αντιοξειδωτική και φυτοθρεπτική τους σύσταση ενισχύει τη συνολική ευεξία και υποστηρίζει την ισορροπία του οργανισμού, καθιστώντας τα πολύτιμο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τα ακτινίδια, με τη χνουδωτή καφέ φλούδα τους και το γλυκό πράσινο εσωτερικό τους με τους βρώσιμους σπόρους, είναι μια υπερτροφή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συναγωνίζονται εκείνα των μήλων.

«Ο κόσμος τα προτιμά επειδή έχουν γλυκόξινη γεύση, είναι εύκολα στην κατανάλωση, πολυχρηστικά, πολύ γευστικά και πολύχρωμα και προσφέρουν πολλή διατροφή», δήλωσε η Caroline Susie, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, στην USA Today.

Η Susie τόνισε την υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε βιταμίνη C, σημειώνοντας ότι ένα ακτινίδιο μεσαίου μεγέθους «παρέχει περίπου 70 έως 85 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, καλύπτοντας όλη την ημερήσια απαίτηση». Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα.

Μια άλλη εγγεγραμμένη διαιτολόγος, η Lisa Young, επαίνεσε τα ακτινίδια για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη K, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μαζί, αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών, την ανάπτυξη των κυττάρων και να προάγουν την υγιή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Το φρούτο των λυκανθρώπων που μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, να ρίχνει τη χοληστερίνη και να βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος

Οι διατροφολόγοι επαινούν τα οφέλη των ακτινιδίων για την υγεία

Η Young επαίνεσε επίσης τα ακτινίδια επειδή περιέχουν περίπου δύο γραμμάρια φυτικών ινών ανά φρούτο.

«Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα κορεσμού», δήλωσε η Young στο ίδιο μέσο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η υπερβολική κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να προκαλέσει «φούσκωμα, αέρια ή άλλες πεπτικές ενοχλήσεις».

Επιπλέον, τα ακτινίδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, με περίπου 40 έως 45 θερμίδες ανά φρούτο. Η κατανάλωση ενός ακτινιδίου ως σνακ μπορεί όχι μόνο να παρέχει την απαραίτητη δόση βιταμινών, αλλά και να βοηθήσει στο να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Πέρα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, τα ακτινίδια περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν σε ορισμένες λειτουργίες του σώματος.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φάτε αβοκάντο για απώλεια βάρους και καλό ύπνο

Τα ακτινίδια συναγωνίζονται τα μήλα σε οφέλη για την υγεία

Η Young ανέφερε ότι έρευνες δείχνουν πως αυτά τα αντιοξειδωτικά, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και πολυφαινόλες, μπορεί να «υποστηρίζουν τη διάθεση, να μειώνουν την κόπωση και να βελτιώνουν τους δείκτες του οξειδωτικού στρες».

Τα ακτινίδια μπορεί επίσης να βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, αν και απαιτείται επιπλέον έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση, όπως δήλωσε η Young.

Συνολικά, οι διατροφολόγοι προτείνουν τα ακτινίδια ως μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή. Συνιστάται, ωστόσο, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες των ακτινιδίων δεν επηρεάζουν τυχόν υπάρχουσες παθήσεις ή φαρμακευτικές αγωγές.

Και ναι, η φλούδα είναι ασφαλής για κατανάλωση, επισημαίνει η Young.

Ως μέλος της οικογένειας των μούρων, τα ακτινίδια προέρχονται από την Κίνα αλλά μεταφέρθηκαν αργότερα στη Νέα Ζηλανδία, όπου εξελίχθηκαν στο φρούτο που απολαμβάνουν εκατομμύρια σήμερα.

Το σύμβολο της αγνότητας που μπορεί να τονώσει την επιδερμίδα και να ηρεμήσει από το άγχος

Λόγω του γεγονότος ότι καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, τα ακτινίδια είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και η φυσική τους εποχή είναι από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα ακτινίδια θεωρούνται από πολλούς ειδικούς πιο ωφέλιμα από τα μήλα, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και φυτοχημικές ουσίες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του πεπτικού.
  • Η κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ η φλούδα τους είναι ασφαλής για κατανάλωση.
Scroll to Top