Υπάρχει ένα φρούτο, που συχνά ονομάζεται και «φρούτο των καραβανιών», το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την ανοσία και ενισχύουν την υγεία των ματιών. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Ποιο είναι το φρούτο των καραβανιών και πώς ωφελεί την υγεία
Μιλάμε, φυσικά, για το πεπόνι, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών για την υγεία των ματιών. Τα πεπόνια προσφέρουν, μεταξύ άλλων, φυτικές ίνες και βιταμίνες, γι’αυτό και η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano, εξηγεί τη διατροφική αξία και τα οφέλη του πεπονιού για την υγεία.
Η παστέλ απόχρωση και η γλυκιά και ζουμερή γεύση του πεπονιού το καθιστούν ιδανικό για να το προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες ή να το φάτε σκέτο. Τα πεπόνια ήταν από τα πρώτα φυτά που εξημερώθηκαν στον Παλαιό Κόσμο και από τα πρώτα είδη καλλιέργειας που έφεραν οι δυτικοί στον Νέο Κόσμο μέσω των καραβανιών.
Διατροφικές πληροφορίες για το πεπόνι
Ένα φλιτζάνι πεπόνι σε κύβους (160 γραμμάρια) παρέχει:
- 54 θερμίδες
- 1,34 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 0,3 γραμμάρια λίπους
- 13,1 γραμμάρια υδατανθράκων
- 1,44 γραμμάρια φυτικών ινών
- 12,6 γραμμάρια συνολικών σακχάρων
- 59 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (65% της ημερήσιας αξίας ή ΔΑ)
- 270 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α (30% ΔΑ)
- 427 χιλιοστόγραμμα καλίου (10% ΔΑ)
- 14,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (1,4% ΔΑ)
- 19,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (1,5% ΔΑ)
Το πεπόνι περιέχει επίσης μια πληθώρα φυτοθρεπτικών συστατικών (θρεπτικά συστατικά των φυτών) που καταπολεμούν τις ασθένειες και ονομάζονται αντιοξειδωτικά, όπως:
- Β-καροτίνη
- Κρυπτοξανθίνη
- Κουκουρβιτακίνη
- Λουτεΐνη
- Ζεαξανθίνη
Οφέλη του πεπονιού για την υγεία
«Το πεπόνι είναι γεμάτο με ένα μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας», σημειώνει η Zumpano. Τα κορυφαία οφέλη του πεπονιού για την υγεία περιλαμβάνουν:
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Προάγει την υγεία των ματιών
1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
«Το πεπόνι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ένα από αυτά είναι η β-καροτίνη, την οποία συνήθως συνδέουμε με τα καρότα. Το πεπόνι έχει τουλάχιστον τόση β-καροτίνη όσο και τα καρότα», αναφέρει η Zumpano.
Η β-καροτίνη, η λουτεΐνη, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά στο πεπόνι προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA, οδηγώντας στον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. «Εκτός από τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες, το πεπόνι παρέχει φυτικές ίνες -περίπου 1,4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού συστήματος», συνεχίζει η Zumpano.
2. Μειώνει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή συμβάλλει σε πολλές ασθένειες, άρα οι τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθένειας. Έρευνες δείχνουν ότι ένα αντιοξειδωτικό στο πεπόνι που ονομάζεται κουκουρβιτακίνη βοηθά στη μείωση της συνολικής φλεγμονής.
Επίσης, βοηθά συγκεκριμένα στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, ενός παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που αναπτύσσονται εν μέρει λόγω φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία σας. Η βιταμίνη C, την οποία περιέχει άφθονη το πεπόνι, είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να καταπολεμά τη φλεγμονή.
«Η βιταμίνη C αποτρέπει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες και ενισχύουν τη φλεγμονή», εξηγεί η Zumpano.
3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας σας να καταπολεμάτε ασθένειες και να αισθάνεστε καλύτερα. Η β-καροτίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στο ροζ-πορτοκαλί χρώμα του καρπού του πεπονιού. Το σώμα το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η βιταμίνη C του πεπονιού μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε σε καλή φυσική κατάσταση εάν κρυολογήσετε. Έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C όταν είστε άρρωστοι από κοινό κρυολόγημα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειάς σας.
4. Προάγει την υγεία των ματιών
«Τα θρεπτικά συστατικά στο πεπόνι είναι ένα σημαντικό κλειδί για την απελευθέρωση υγιών ματιών και όρασης», σημειώνει η Zumpano. Τα μάτια σας θα σας ευγνωμονούν που τρώτε πεπόνι, το οποίο περιέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα μάτια:
- Β-καροτίνη
- Λουτεΐνη
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη C
- Ζεαξανθίνη
Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτές οι δύο ασθένειες προκαλούν θολή όραση. Μια διαφορετική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επαρκής πρόσληψη β-καροτίνης, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και της αμφιβληστροειδοπάθειας που σχετίζεται με τον διαβήτη.
Το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνη Α για να βοηθήσει τα μάτια να παραμείνουν υγρά και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α αποτρέπει ορισμένους τύπους τύφλωσης. Η βιταμίνη C αποτρέπει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να προστατεύσει τα μάτια από φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε οφθαλμικές παθήσεις και απώλεια όρασης.
Πηγές: Cleveland Clinic, Plants, Pharmacognosy Reviews, Cochrane Database of Systematic reviews, Nutrients, Antioxidants