Ποιο είναι το σούπερ τρόφιμο που προστατεύει από οστεοπόρωση και διαβήτη – Ρίχνει την πίεση και βοηθά στο αδυνάτισμα

σούπερ τρόφιμο

Είναι το σούπερ τρόφιμο για το οποίο η Ελλάδα είναι πάρα πολύ γνωστή στο εξωτερικό. Το λατρεύουν σε όλες τις χώρες λόγω της εξαιρετικής του γεύσης και των ευεργετικών ιδιοτήτων του στον οργανισμό.

Σύμφωνα με έρευνες, το συγκριμένο τρόφιμο θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποτροπή της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στην αύξηση του μεταβολισμού προωθώντας έτσι την απώλεια βάρους.

Αυτό το νόστιμο και υγιεινό, ελληνικό τρόφιμο που μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας, μπορείτε να το απολαύσετε όλες τις ώρες της μέρας, στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο απογευματινό ή και στο βραδινό σας γεύμα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι που είναι γνωστό στο εξωτερικό ως ελληνικό γιαούρτι και πωλείται σε σούπερ μάρκετ πολλών χωρών, είναι μία υπερτροφή που καταπολεμά την υψηλή πίεση και τον διαβήτη.

Έρευνα του Χάρβαρντ αναφέρει ότι μια μόνο μερίδα γιαουρτιού 28 γρ. την ημέρα σχετίζεται με 18% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ μια άλλη μελέτη από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έδειξε ότι μια ημερήσια μερίδα φυσικού γιαουρτιού μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.

Δείτε τα 6 οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία σας

  1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
  2. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης
  3. Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
  4. Προστατεύει από οστεοπόρωση
  5. Προστατεύει από διαβήτη
  6. Ρίχνει την πίεση

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Tο γιαούρτι περιέχει σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε. Ωστόσο, η θρεπτική αξία διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων τύπων γιαουρτιού. Για παράδειγμα, η θρεπτική αξία μπορεί να εξαρτάται από τους τύπους βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία ζύμωσης.

Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή αρκετών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, ο φώσφορος και η ριβοφλαβίνη.

Επίσης περιέχει προβιοτικά που είναι ζωντανά βακτήρια και τα οποία έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Αυτά τα φιλικά βακτήρια βρίσκονται σε προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες.

Τα προβιοτικά έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα που λαμβάνονται. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τη χοληστερόλη.

2. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης

Ένα γιαούρτι (245 γραμμαρίων) περιέχει περίπου 8,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνη είναι μερικές φορές υψηλότερη από ό,τι στο γάλα, επειδή μπορεί να προστεθεί ξηρό γάλα στο γιαούρτι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Η πρωτεΐνη στο γιαούρτι είναι είτε ορός γάλακτος είτε καζεΐνη, ανάλογα με τη διαλυτότητά της στο νερό. Οι υδατοδιαλυτές πρωτεΐνες του γάλακτος ονομάζονται πρωτεΐνες ορού γάλακτος, ενώ οι αδιάλυτες πρωτεΐνες του γάλακτος ονομάζονται καζεΐνες.

Τόσο η καζεΐνη όσο και ο ορός γάλακτος είναι διατροφικά άριστες, πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα και εύπεπτες.

3. Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Το γιαούρτι βοηθά την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά, αποκαθιστώντας την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.

4. Προστατεύει από οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδύναμα και εύθραυστα οστά. Είναι συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων και αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για κατάγματα των οστών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν από οστεοπόρωση και συνδέονται με υψηλή οστική πυκνότητα, λόγω του ασβεστίου και των πρωτεϊνών που υπάρχουν σ’ αυτά τα προϊόντα.

5. Προστατεύει από διαβήτη

Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο φυσικό γιαούρτι θεωρείται ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

6. Ρίχνει την πίεση

Η ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν ήδη υψηλές μετρήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top