Γιατρός του Harvard προειδοποιεί για 6 τροφές που συνδέονται με καρκίνο και πρέπει να αποφεύγουμε

καρκίνος - harvard - τροφές

Θέλετε να προστατεύσετε τον οργανισμό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Σύμφωνα με γιατρό του Harvard, υπάρχουν 6 καθημερινές τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Οι 10 κοινές τροφές που προκαλούν καρκίνο – Πώς θα προστατευθούμε

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο

Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε εύκολα να τις αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές εναλλακτικές, που όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρά σας, αλλά συμβάλλουν και στη συνολική ευεξία σας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ορισμένες τροφές φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και μπέικον, αλλά και το κόκκινο κρέας, που σχετίζονται κυρίως με καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, τα «υπερεπεξεργασμένα» τρόφιμα, δηλαδή τυποποιημένα σνακ, έτοιμα φαγητά, προϊόντα με πολλά πρόσθετα και ζάχαρη φαίνεται να αυξάνουν γενικά τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού και του παγκρέατος. Τέλος, όταν μαγειρεύουμε τρόφιμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο τηγάνι ή στη σχάρα, παράγονται ουσίες που θεωρούνται καρκινογόνες. Οι ειδικοί προτείνουν να δίνουμε έμφαση σε φυσικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Σε μια προσπάθεια να γίνει η παραπάνω λίστα ακόμα πιο συγκεκριμένη, ο Dr. Saurabh Sethi, γιατρός του Harvard, αποκάλυψε ποιες κοινές τροφές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και προτείνει υγιεινές εναλλακτικές για κάθε μία. Μάθετε τι να αποφεύγετε και τι να προτιμάτε για να προστατέψετε τον οργανισμό σας.

«Είμαι ειδικός στον καρκίνο – Αυτές είναι οι 5 τροφές που τρώω για να προστατευτώ»

Οι 6 τροφές που συνδέονται με ανάπτυξη καρκίνων

Ας δούμε τις τροφές αυτές πιο αναλυτικά:

  1. Επεξεργασμένα κρέατα
  2. Αναψυκτικά με ζάχαρη
  3. Τηγανητά
  4. Καμένο κρέας
  5. Αλκοόλ
  6. Υπερεπεξεργασμένες τροφές

Γιατρός του Harvard προειδοποιεί για 6 τροφές που συνδέονται με καρκίνο και πρέπει να αποφεύγουμε

1. Επεξεργασμένα κρέατα – Η σιωπηλή πρόσκληση του καρκίνου

Ο Dr. Saurabh Sethi εξηγεί μέσω του The Economic Times ότι τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, έχουν ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως καρκινογόνα Ομάδας 1. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία που τα συνδέουν με τον καρκίνο, ειδικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα νιτρικά άλατα και τα συντηρητικά που περιέχουν μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας με την πάροδο του χρόνου σε καρκινικές μεταλλάξεις.

2. Αναψυκτικά με ζάχαρη – Το φαγητό των καρκινικών κυττάρων

Σύμφωνα με τον Dr. Saurabh Sethi, τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και τα αρωματισμένα ποτά, προκαλούν πολύ περισσότερα από απλές αυξήσεις του σακχάρου. Δημιουργούν μια φλεγμονώδη κατάσταση στο σώμα και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Υγιεινές εναλλακτικές επιλογές, όπως το νερό καρύδας ή τα φυτικά αφεψήματα, προσφέρουν ενυδάτωση χωρίς κινδύνους.

3. Τηγανητά – Φλεγμονή με κάθε μπουκιά

Οι «παρηγορητικές» τροφές, όπως οι πατάτες τηγανητές, μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά ο Dr. Saurabh Sethi προειδοποιεί ότι το τηγάνισμα, ιδίως σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι, δημιουργεί ακρυλαμίδιο, μια ένωση που σχετίζεται με τον καρκίνο. Η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και χρόνια φλεγμονή, καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου. Το ψήσιμο στον φούρνο ή η χρήση air fryer είναι πιο ασφαλείς μέθοδοι μαγειρέματος που διατηρούν τη γεύση.

Ποιες τροφές προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου – Μεγαλύτερο το όφελος για τις γυναίκες σύμφωνα με μελέτη

4. Καμένο ή καρβουνιασμένο κρέας – Η κρυφή απειλή του DNA

Ο Dr. Saurabh Sethi συμβουλεύει να αποφεύγουμε την κατανάλωση καμένου ή υπερβολικά ψημένου κρέατος. Το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί επιβλαβείς ενώσεις όπως οι HCAs και οι PAHs, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το DNA και να ενισχύσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Το μαρινάρισμα του κρέατος πριν το ψήσιμο και η χρήση βοτάνων όπως το δεντρολίβανο μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους. Για ασφαλέστερες επιλογές, προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό, το ψήσιμο στον φούρνο ή το αργό μαγείρεμα αντί για ψησταριά.

5. Αλκοόλ – Συνδέεται με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους

Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους για καρκίνο, προειδοποιεί ο Dr. Saurabh Sethi. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και να επηρεάσει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος και τα δύο κρίσιμα για τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και του ήπατος. Μη αλκοολούχα ζυμωμένα ροφήματα, όπως το beetroot kanji και η kombucha, προσφέρουν ασφαλέστερες και ευεργετικές για την υγεία εναλλακτικές.

Καρκίνος: Πώς να τρώτε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να τον καταπολεμήσει

6. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Συνεργάτης της χρόνιας φλεγμονής

Ο Dr. Saurabh Sethi τονίζει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα συσκευασμένα σνακ και τα στιγμιαία noodles, είναι βασικοί ένοχοι για την πρόκληση χρόνιας φλεγμονής. Χωρίς φυσικά θρεπτικά συστατικά και γεμάτα πρόσθετα, τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η αντικατάστασή τους με σπιτικά πιάτα όπως το χορτοφαγικό κίτσντι ή το oats upma προσφέρει θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επούλωση και μειώνουν τη φλεγμονή.

Άσκηση: Η ισχυρή ασπίδα κατά του καρκίνου

Ναι, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις. Η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στη μείωση της φλεγμονής, όλα κρίσιμα στοιχεία για την πρόληψη του καρκίνου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν και ποια μειώνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες

Από τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου μέχρι τον καρκίνο των πνευμόνων και του στομάχου, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ως φυσικό αμυντικό σύστημα απέναντι σε μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top