Το μεσογειακό βότανο που μειώνει τη γλυκόζη νηστείας, ρίχνει τη χοληστερόλη και επιβραδύνει τη γήρανση

μεσογειακό βότανο δεντρολίβανο

Αυτό το μεσογειακό βότανο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες.

Έχει φανταστικό άρωμα και σχεδόν κάθε αυλή ή μπαλκόνι στην Ελλάδα έχει ένα.

Δεντρολίβανο: Το μεσογειακό βότανο με τα πολλαπλά οφέλη

Το δενδρολίβανο είναι ένα αρωματικό, θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Είναι ιθαγενές της Μεσογείου και καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τις φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες.
Το δενδρολίβανο είναι ένα πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι στενά και επιμήκη, με έντονο πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια του είναι μικρά και γαλάζια ή λευκά.

Περιέχει διάφορες χημικές ενώσεις που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τα οφέλη του για την υγεία. Οι κύριες ενώσεις περιλαμβάνουν:

Καρνοσόλη: Μια αντιοξειδωτική ένωση που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την φλεγμονή και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ουρσολικό οξύ: Μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
Καμφορά: Μια ένωση με αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Τα 6 οφέλη του δενδρολίβανου

Το δενδρολίβανο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του δενδρολίβανου περιλαμβάνουν:

 1. Μειώνει το σάκχαρο και τη γλυκόζη νηστείας
 2. Ρίχνει τη χοληστερόλη
 3. Επιβραδύνει τη γήρανση
 4. Έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες
 5. Διαθέτει νευροπροστατευτική δράση
 6. Έχει αντιμικροβιακή δράση

1. Μειώνει το σάκχαρο και τη γλυκόζη νηστείας

Το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 500 mg εκχυλίσματος δεντρολίβανου ημερησίως για 12 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας κατά 19%.
Η διαταραγμένη γλυκόζη σε νηστεία ή IFG είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, που ανιχνεύεται σε νηστεία επί τουλάχιστον οκτώ ώρες, υπερβαίνουν τα όρια παραμένοντας όμως κάτω από τα όρια που οδηγούν στην διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη

2. Ρίχνει τη χοληστερόλη

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 500 mg εκχυλίσματος δεντρολίβανου ημερησίως για 8 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης κατά 15% και της τριγλυκεριδίων κατά 22%.

3. Επιβραδύνει τη γήρανση

Το δεντρολίβανο έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης. Σε μια μελέτη, η εφαρμογή εκχυλίσματος δεντρολίβανου στο δέρμα οδήγησε σε μείωση της φθοράς του DNA και της παραγωγής ελεύθερων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα.

4. Έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες

Το δενδρολίβανο έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και κράμπες.

5. Διαθέτει νευροπροστατευτική δράση

Το δενδρολίβανο έχει νευροπροστατευτική δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

6. Έχει αντιμικροβιακή δράση

Το δενδρολίβανο έχει αντιμικροβιακή δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων.

Πώς χρησιμοποιείται το δενδρολίβανο;

Το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση.

Εσωτερική χρήση

Το δενδρολίβανο μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα, αιθέριο έλαιο ή σκόνη.

 • Αφέψημα: Για να φτιάξετε αφέψημα δενδρολίβανου, βράστε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα δενδρολίβανου. Αφήστε το αφέψημα για 5 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το.
 • Αιθέριο έλαιο: Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρωματισμό τροφίμων και ποτών ή για μασάζ.
 • Σκόνη: Η σκόνη δενδρολίβανου μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και ποτά ή να χρησιμοποιηθεί ως άρτυμα.

Εξωτερική χρήση

Το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιθέριο έλαιο ή ως έγχυμα για τοπική χρήση.

 • Αιθέριο έλαιο: Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ και για επάλειψη σε πληγές και μώλωπες.
 • Έγχυμα: Το έγχυμα δενδρολίβανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις και για επάλειψη σε πληγές και μώλωπες.

Προφυλάξεις

Το δενδρολίβανο είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση και χρήση σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ερεθισμό του δέρματος ή του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Scroll to Top