Η σούπερ τροφή που δυναμώνει την καρδιά, ρυθμίζει το ζάχαρο και ενισχύει το ανοσοποιητικό

σούπερ τροφή

Γνωρίστε μια θαλάσσια σούπερ τροφή που καταναλώνεται για τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία εδώ και αιώνες.

Πρόκειται για ένα σούπερ τρόφιμο που λατρεύουν οι χορτοφάγοι, ενώ μπορείτε να το βρείτε και υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Δείτε που μπορεί να σας βοηθήσει και τι πρέπει να προσέξετε.

Τι είναι τα βρύα της θάλασσας;

Το Chondrus crispus είναι ένα βρώσιμο φύκι που αναπτύσσεται σε παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Όπως και άλλα φύκια, είναι μια πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Πιο συχνά αναφέρονται ως βρύα θάλασσας. Είναι τρόφιμο φιλικό προς τους χορτοφάγους και είναι πιο πιθανό να βρείτε βρύα θάλασσας σε μορφή συμπληρώματος παρά ως συστατικό κάποιας συνταγής.

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία από τα βρύα της θάλασσας

  1. Χρήσιμα στην υγεία του θυρεοειδούς
  2. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
  3. Μπορεί να ενισχύσουν την ανοσία
  4. Συμβάλλουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  5. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

1. Χρήσιμα στην υγεία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας μας είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης, της ενέργειας και της αναπαραγωγής υγείας μας. Για να γίνει αυτό, ο θυρεοειδής χρειάζεται μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, ένα από τα οποία είναι το ιώδιο και ένα άλλο ένα αμινοξύ, η τυροσίνη. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα φύκια, αν και σε ποικίλα επίπεδα ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο αποθήκευσης και παρασκευής τους.

2. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου

Τα φύκια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, πολλές από τις οποίες έχουν τη μορφή πολυσακχαριτών, ένα είδος ίνας που δεν μπορούμε να χωνέψουμε αλλά τα βακτήρια στο έντερό μας μπορούν – με αυτόν τον τρόπο δρα ως πρεβιοτική ή πηγή τροφής για αυτά τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου. Η τροφοδοσία των βακτηρίων του εντέρου με αυτόν τον τρόπο βοηθά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προωθώντας τα μικρόβια που μας προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Αυτά τα βακτήρια του εντέρου είναι που, μεταξύ άλλων, βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας μας μέσω της παραγωγής ευεργετικών ενώσεων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

3. Μπορεί να ενισχύσουν την ανοσία

Οι σκληρές συνθήκες των παράκτιων υδάτων στα οποία τα φύκια, όπως τα βρύα της θάλασσας, έχουν εξελιχθεί για να επιβιώσουν, σημαίνει ότι έχουν αναπτύξει έναν αξιοζήλευτο αμυντικό μηχανισμό. Ως εκ τούτου, είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά, τα οποία, όταν καταναλώνονται, παρέχουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μελέτες, όπως η ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και της βελτιωμένης ανοσολογικής απόκρισης μας.

4. Συμβάλλουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι η συμπερίληψη των φυκιών ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, σε ενώσεις όπως τα καροτενοειδή και η φουκοξανθίνη, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και υποστηρίζουν τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φύκια παίζει επίσης το ρόλο της στην επιβράδυνση της ταχύτητας της πέψης.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Τα φύκια, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου βρύου, είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία, και ιδιαίτερα για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φύκια μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία της χοληστερόλης και δρουν ως αραιωτικά του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Είναι τα βρύα της θάλασσας ασφαλή για όλους;

Τα φύκια, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου βρύου, είναι πλούσια σε ορυκτό ιώδιο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όσους ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτά. Ωστόσο, ενώ η περιεκτικότητα σε ιώδιο κάνει τα φύκια ευεργετικά για την υγεία του θυρεοειδούς, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση. Για το λόγο αυτό, η Βρετανική Διαιτητική Ένωση συνιστά τα φύκια να μην καταναλώνονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top