Καρκίνος: Το πρωινό που τρώει κάθε μέρα ογκολόγος για να τον αποτρέψει

καρκίνος, πρωινό
  • Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και η διατροφή παίζει ρόλο στην πρόληψή του.
  • Η Δρ. Cairo, ογκολόγος, προτείνει πλιγούρι βρώμης για πρωινό.
  • Το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Δυστυχώς, ο καρκίνος μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, γεγονός που είναι σωματικά και συναισθηματικά επώδυνο και άδικο. Δεν γνωρίζουμε πάντα γιατί εμφανίζεται καρκίνος σε κάποιον και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν κάθε πτυχή της υγείας τους.

Ωστόσο, οι διατροφικές επιλογές είναι ένας παράγοντας που οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν, γνωρίζοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

«Το φαγητό επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός μας και μας χτίζει. Οι τροφές γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα παρέχουν στο σώμα μας τα στοιχεία που χρειάζεται για να επιδιορθώσει τις βλάβες και να είναι ανθεκτικό», λέει η Δρ. Michelina Cairo, ογκολόγος στο Memorial Hermann.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι έννοια που προκαλεί σύγχυση για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι μερικές φορές συνδέεται με ήπια ή ανεπαρκή γεύματα. Η Δρ. Cairo δεν είναι υπέρ αυτών. «Πιστεύω πραγματικά ότι δεν χρειάζεται να υποφέρεις για να τρως υγιεινά», λέει.

Ως ογκολόγος, εστιάζει συνεχώς στους ασθενείς της και φέρει μεγάλο φόρτο εργασίας. Ωστόσο, βρίσκει χρόνο για ένα πρωινό που την ικανοποιεί από άποψη γεύσης και υγείας. Μπορεί ακόμη και να τη βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Δείτε τι τρώει τακτικά για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να βελτιώσει τη γενική της υγεία.

Τι τρώει τακτικά μια ογκολόγος για πρωινό για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Η Δρ. Cairo λατρεύει το πλιγούρι βρώμης. «Ποτέ δεν έτρωγα πλιγούρι όταν μεγάλωνα. Πλέον, έχω πάντα βρώμη στο ντουλάπι μου», αναφέρει.

Μισό φλιτζάνι νιφάδες βρώμη δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό διαχωρίζει τις νιφάδες βρώμης από τα παρασκευάσματα με γεύση. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, μια εξέταση δεδομένων που δημοσιεύθηκε το 2022 έδειξε ότι στοιχεία συνδέουν την προσθήκη ζάχαρης με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ειδικός, τα οφέλη της βρώμης δεν έχουν να κάνει μόνο με το τι δεν περιέχει αλλά και με το τι έχει. «Το πλιγούρι βρώμης φτιάχνεται από δημητριακά ολικής αλέσεως που θερμαίνονται μόνο με νερό. Από διατροφική άποψη, είναι γεμάτο ενέργεια και δεν έχει υποστεί επεξεργασία», λέει η Δρ. Cairo.

Ενώ μια μετα-ανάλυση του 2020 έδειξε ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου καρκίνου είναι ασαφής, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι μελέτες διαπίστωσαν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου.

Ο καρκίνος συνδέεται άμεσα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Μια συστημική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition το 2023 έδειξε ότι τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

Αυτό το εύρημα υποστηρίζει έρευνα του 2018, η οποία έδειξε ότι η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι συγγραφείς ζήτησαν περισσότερη έρευνα σχετικά με το γιατί, όπως εάν τα πρόσθετα τροφίμων και η διατροφική σύνθεση παίζουν κάποιο ρόλο.

Παραπομπές

  1. Understanding the Link between Sugar and Cancer: An Examination of the Preclinical and Clinical Evidence
  2. Whole Grains, Refined Grains, and Cancer Risk: A Systematic Review of Meta-Analyses of Observational Studies
  3. Ultra-processed food consumption and cancer risk: A systematic review and meta-analysis
  4. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top