Εάν κόψατε το κάπνισμα, φάτε αυτά!

Αφού κόψατε το κάπνισμα σας αξίζουν συγχαρητήρια! Κάνατε ένα σπουδαίο βήμα για να προστατέψετε τον εαυτό σας από τον καρκίνο του πνεύμονα.

 

Εάν θέλετε να προσφέρετε το μέγιστο δυνατό προκειμένου να αποτρέψετε την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει όσο πιο συχνά γίνεται τα εξής:

Γάλα

Αν νιώθετε ότι έχετε επιθυμία να καπνίσετε, πιείτε ένα ποτήρι γάλα αντί από το να καπνίσετε ένα τσιγάρο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research, οι ερευνητές ρώτησαν μια ομάδα 209 καπνιστών ποια τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τη γεύση του τσιγάρου για να τα κάνουν περισσότερο ή λιγότερο εύγευστα. Στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που κάνουν το τσιγάρο χειρότερη τη γεύση: τα γαλακτοκομικά προϊόντα. (Αυτό ισχύει μόνο για τσιγάρα χωρίς μενθόλη· η μενθόλη μπορεί να κρύψει πολλές γεύσεις.)

Λαχανικά

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και kale. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου Ρόσγουελ Παρκ στη Νέα Υόρκη, μελέτησαν πρώην καπνιστές για περίπου 2 δεκαετίες και βρήκαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τα παραπάνω λαχανικά σε περισσότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα και κυρίως ωμά μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων κατά 55%. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν γλυκοσινολάτη, ένα φυτοχημικό που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Βοηθούν επίσης να αποβάλλετε τις τοξίνες που που έχει δημιουργήσει ο καπνός του τσιγάρου. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων λαχανικών αποτελούν σε κάθε περίπτωση υγιεινή συνήθεια, αφού στην ίδια έρευνα βρέθηκε ότι απ’ αυτά επωφελούνται ακόμη και οι καπνιστές, αλλά όπως είναι φυσικό πολύ λιγότερο απ’ αυτούς που το τσιγάρο αποτελεί πλέον παρελθόν. Όταν νιώθετε ότι θέλετε να καπνίσετε, η Mayo Clinic συνιστά να τρώτε ωμά καρότα ή οποιοδήποτε τραγανό και νόστιμο σνακ.

Φρούτα

Οι καπνιστές τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα κάθε μέρα από εκείνους που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research. Έτσι, εάν κόψατε το κάπνισμα, είναι καλή ιδέα να φάτε φρούτα. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν 1.000 καπνιστές, διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην καπνίσουν για τουλάχιστον τις τελευταίες 30 ημέρες. Ο λόγος; Προηγούμενη μελέτη Nicotine & Tobacco Research δείχνει ότι, όπως και τα γαλακτοκομικά, τα  φρούτα επιδεινώνουν τη γεύση του τσιγάρου. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προτείνει να μασάτε μήλα, καθώς το να κρατάτε το στόμα σας απασχολημένο μπορεί να μειώσει την ψυχολογική ανάγκη για κάπνισμα.

 

Πήρατε κιλά επειδή κόψατε το κάπνισμα;

  • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι ενισχύετε την υγεία σας με τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Μερικά επιπλέον κιλά αποτελούν πολύ μικρότερο κίνδυνο για την υγεία σας από το να συνεχίσετε να καπνίζετε. Θα πρέπει να πάρετε πάνω από 40 κιλά πάνω από το συνιστώμενο βάρος σας για να ισούται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου που δημιουργεί το κάπνισμα.
  • Μην υποθέτετε ότι με το να ξαναρχίσετε το κάπνισμα θα χάσετε βάρος – μερικές φορές δεν συμβαίνει. Εστιάστε στην υγιεινή διατροφή και να είστε πιο δραστήριοι. Επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για βοήθεια και συμβουλές.

Κάντε ενσυνείδητη διατροφή

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τις τροφές με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούσαν το τσιγάρο. Χρησιμοποιούν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν το άγχος ή την πλήξη, να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους, να σταματήσουν να νιώθουν μοναξιά ή να γίνουν πιο κοινωνικοί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί τρώτε, ακόμη κι όταν δεν είστε πεινασμένοι. Ανακαλύψτε την ενσυνείδητη διατροφή και προσπαθήστε να τρώτε όσο πιο αργά μπορείτε το φαγητό σας.

Το να τρώτε πιο αργά είναι επίσης πιο υγιεινό. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε το φαγητό σας. Είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε όταν χορτάσετε. Δοκιμάστε να κλείσετε την τηλεόραση και το τηλέφωνό σας ενώ τρώτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να δώσετε  προσοχή στις λεπτομέρειες του φαγητού σας. Θα παρατηρήσετε γεύσεις και υφές που διαφορετικά θα χάνατε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top