Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Ίσως η έλλειψη αυτής της βιταμίνης να είναι ο λόγος

κουρασμένοι
  • Η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης βιταμινών, όπως η βιταμίνη D.
  • Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αϋπνία, πόνους, κατάθλιψη, απώλεια μαλλιών, χλωμό δέρμα και αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις.
  • Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλείται από την έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως και την κακή διατροφή.
  • Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, των μυών, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D περνώντας χρόνο στον ήλιο, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D και λαμβάνοντας συμπληρώματα.

Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι; Και το πρωί δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Μήπως με δυσκολία κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά και στη δουλειά; Η κόπωση αυτή μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ανεπάρκειας βιταμινών. Τι πρέπει να κάνετε για να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.

Αν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, δεν χρειάζεται να ψάχνετε για «μαγικές» λύσεις. Πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις. Είναι πολύ πιθανό να έχετε έλλειψη μίας βιταμίνης που βοηθά τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρά σας, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κόπωση και η ατονία είναι συνηθισμένα συμπτώματα σε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Γι’ αυτό πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις και ο γιατρός σας να σας χορηγήσει το απαραίτητο συμπλήρωμα.

Όσοι έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεται εκτός από την κόπωση, αϋπνία και προβλήματα ύπνου, πόνους στα οστά και στους μυς, αισθήματα κατάθλιψης, απώλεια μαλλιών, χλωμό δέρμα και αυξημένη ευαισθησία στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Τι προκαλεί την έλλειψη βιταμίνης D

Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως και ακολουθεί η κακή διατροφή. Περίπου το 90% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη D καλύπτεται από την ηλιακή ακτινοβολία και το υπόλοιπο 10% από τις τροφές.

Εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι σε μία χώρα με εκτεταμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του έτους, όπως η Ελλάδα, πολλοί Έλληνες εμφανίζουν έλλειψη της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου ένας στους δυο Έλληνες παρουσιάζει χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D.

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων κυρίως στους ηλικιωμένους, αλλά και με την δύναμη των μυών. Χωρίς βιταμίνη D, μόνο το 10-15% του ασβεστίου και περίπου το 60% του φωσφόρου απορροφώνται από τις τροφές.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη D προστατεύει τα αγγεία και τα κάνει πιο ελαστικά και χαλαρά, γεγονός που βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ και τα κύτταρα που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο ρυθμίζονται από την βιταμίνη D.

Παράλληλα μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η βιταμίνη D εμπλέκεται με την έκκριση ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μάλιστα τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα βοηθούν τον οργανισμό στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D

Καλό είναι να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Είτε περπατάτε, τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο, συνιστάται να είστε στον ήλιο περίπου 30 λεπτά σε καθημερινή βάση για να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Επίσης, πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Οι τροφές αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και ξιφίας. Επίσης, το μουρουνέλαιο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, κρόκος αυγού και το μοσχαρίσιο συκώτι.

Ενδέχεται ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει να πάρετε και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Σε αυτή την περίπτωση να θυμάστε πως αν λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D, είναι κρίσιμο να τρώτε σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, γιατί παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Scroll to Top