Ροβίτσα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

ροβιτσα

Βοηθούν να διατηρήσετε γερά οστά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μας κρατούν χορτάτους και προστατεύουν την καρδιά μας.  Τα οφέλη τους όμως δεν σταματούν εκεί. Δείτε ποιο λαχανικό πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας και που σας ωφελεί

Παρόλο που τα πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο, έχουν την πρώτη θέση, όταν γίνεται λόγος για υγιεινές τροφές, τα υποτιμημένα πράσινα φασόλια ή ροβίτσα είναι επίσης διατροφικά πλούσια. «Τα πράσινα φασόλια περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών με χαμηλό αριθμό θερμίδων», λέει η Malina Malkani, RDN , ιδιοκτήτρια της Malina Malkani Nutrition και συγγραφέας του Safe and Simple Food Allergy Prevention, η οποία εδρεύει στο Rye της Νέας Υόρκης.

«Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, όπως η ροβίτσα, διευκολύνει τη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για βέλτιστη υγεία», προσθέτει.

Τί είναι η ροβίτσα

Η ροβίτσα, γνωστή και ως ψιλοφάσουλο, είναι ένα είδος οσπρίου με μικρό, πράσινο σπόρο. Έχει σχήμα και μέγεθος παρόμοιο με τη φακή, αλλά με πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα. Η ροβίτσα χρειάζεται ορεινό και άγονο μέρος για να φυτρώσει. Στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται μαζικά, και για αυτό το λόγο εισάγεται από το εξωτερικό.

Ροβίτσα: Διατροφική αξία

Η ροβίτσα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια αυτού του λαχανικού περιέχουν:

  • Θερμίδες: 347
  • Πρωτεΐνες: 24 g
  • Λίπη: 1,2 g
  • Νάτριο: 15 mg
  • Κάλιο: 1,2 mg
  • Υδατάνθρακες: 63 g

Ροβίτσα: Οφέλη

  1. Βοηθούν να διατηρήσετε γερά οστά
  2. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  3. Μας κρατούν χορτάτους
  4. Ενισχύουν την καρδιά
  5. Παρέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά
  6. Προστατεύουν το πεπτικό

1. Τα πράσινα φασόλια βοηθούν να διατηρήσετε τα οστά σας γερά

Τα πράσινα φασόλια μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα οστά σας γερά. Συγκεκριμένα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που λειτουργεί βοηθώντας στη δημιουργία των πρωτεϊνών που με τη σειρά τους είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση των οστών, σύμφωνα με το Harvard TH Chan School of Public Health.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ συνδέεται με αποδοτικότερη σωματική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών (όπως κατάγματα ισχίου) από πτώσεις σε μεγαλύτερες γυναίκες. Άλλωστε, το ασβέστιο, που βρίσκεται στα πράσινα φασόλια, είναι απαραίτητο για τα οστά.

2. Η βιταμίνη C στα πράσινα φασόλια μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσια με λαχανικά και φρούτα γεμάτα βιταμίνη C είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα στην καλύτερη δυνατή λειτουργία. Και τα πράσινα φασόλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, σύμφωνα με το USDA.

Η βιταμίνη C είναι «ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή κολλαγόνου και στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου», λέει η Malkani και το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υποστηρίζει αυτή τη δήλωση. Ο μη αιμικός σίδηρος είναι ο φυτικός σίδηρος που περιέχουν τα πράσινα φασόλια.

3. Τα πράσινα φασόλια μπορούν να σας βοηθήσουν να σας κρατήσουν χορτάτους!

Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή σας σε φυτικές ίνες με πράσινα φασόλια, τα οποία θεωρούνται καλή πηγή ινών, σύμφωνα με το USDA. Και οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη. «Είναι μια υποτιμημένη θρεπτική ουσία που βοηθά το σώμα, επιτρέποντάς του να νιώθει κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό και σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει η Malkani.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), μπορείτε να φάτε μεγάλη ποσότητα πράσινα φασόλια και να αισθάνεστε χορτάτοι με μικρό κίνδυνο να το παρακάνετε, γεγονός που καθιστά αυτό το φαγητό ένα τέλειο συνοδευτικό για γεύματα.

4. Τα πράσινα φασόλια περιέχουν μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την καρδιά

Αυτές οι ωφέλιμες για εσάς φυτικές ίνες που περιέχουν τα πράσινα φασόλια παρέχουν οφέλη και για την υγεία της καρδιάς σας, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Αλλά τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα χρήσιμα για την καρδιά, όπως το κάλιο.

Το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Μια σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης ειδικά στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

5. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά

Πιθανότατα έχετε ακούσει τη διατροφική λέξη «φυτοθρεπτικά συστατικά» να χρησιμοποιείται στο παρελθόν και υπάρχει λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί αναφέρονται σε αυτά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μια σειρά από διαφορετικές ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, .

Επιπλέον, η βιταμίνη C, της οποίας τα πράσινα φασόλια αποτελεί καλή πηγή, δρα ως αντιοξειδωτικό, σύμφωνα με την Mayo Clinic , συμβάλλοντας επίσης στην προστασία των κυττάρων σας από τις ελεύθερες ρίζες.

6. Τα πράσινα φασόλια μπορεί να βοηθήσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας

Οι φυτικές ίνες στα πράσινα φασόλια βοηθούν το σύστημά σας να λειτουργεί ομαλά, ναι, αλλά τα οφέλη για το πεπτικό σύστημα από τα πράσινα φασόλια δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, οι φυτικές ίνες στα πράσινα φασόλια μπορούν επίσης να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς που σας βοηθούν να αφομοιώσετε τα τρόφιμα και να προσλάβετε θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

Πώς να την καταναλώσετε

Η ροβίτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην κουζίνα. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Σούπες
  • Σαλάτες
  • Πουρέ
  • Κεφτεδάκια
  • Ρεβυθοκεφτέδες
  • Γαρνιτούρα

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με αλλεργίες: Εάν έχετε αλλεργία στα φασόλια καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση της ροβίτσας, διότι μπορεί να προκληθεί ισχυρή αλλεργική αντίδραση.
  • Επίσης, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, έγκυες και μικρά παιδιά, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση των ωμών λαχανικών, όπως η ροβίτσα, λόγω του κινδύνου εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top