Μαγικό τρόφιμο: Μία κουταλιά την ημέρα προστατεύει από καρδιακή προσβολή, καρκίνο και διαβήτη

τρόφιμο

Η τροφή που θεωρείται από τους ειδικούς «μαγική», καθώς μπορεί να σας προστατεύσει από διάφορα χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορείτε να την καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Αρκεί μία κουταλιά την ημέρα, λένε οι ειδικοί, για να διατηρήσετε την υγεία σας, να μειώσετε τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση. Αν καταναλώνετε αυτή την υπερτροφή, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης: Τα 7 συμπτώματα της πάθησης που μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια 

Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα 10 οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία:

  1. Είναι πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά
  2. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
  3. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  4. Βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων
  5. Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
  6. Καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ
  7. Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
  8. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  9. Βοηθά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  10. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

1. Είναι πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που εξάγεται από τις ελιές, τον καρπό του ελαιόδεντρου.

Περίπου το 13,8% του λαδιού είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ το 10,5% είναι πολυακόρεστα, όπως τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ωστόσο, το κυρίαρχο λιπαρό οξύ του ελαιολάδου είναι το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που αποτελεί το 71% της συνολικής περιεκτικότητας του ελαίου.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και μπορεί να έχει ακόμη και ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με καρκίνο.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

2. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 κουταλιά της σούπας περιέχει το 13% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Ε και το 7% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Κ.

Αλλά το ελαιόλαδο είναι επίσης φορτωμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης του αίματος από την οξείδωση – δύο οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

3. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα και η παχυσαρκία.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα οφέλη του στην υγεία.

Το ελαιόλαδο περιέχει ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Το σούπερ μπαχαρικό που προστατεύει από Αλτσχάιμερ – Βοηθά στο αδυνάτισμα 

4. Βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω αιμορραγίας.

Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί εκτενώς.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.

5. Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής.

Το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Εάν έχετε καρδιακές παθήσεις, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου, μπορεί να συμπεριλάβετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σας.

6. Καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μία από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές παθήσεις στον κόσμο.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς στο εσωτερικό των εγκεφαλικών σας κυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της νοημοσύνης και απώλεια μνήμης.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της γνωστικής εξασθένησης. Μπορεί να το κάνει αυτό μειώνοντας τις πλάκες β-αμυλοειδούς, τη νευροφλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

7. Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με προδιαβήτη που έπαιρναν 55 ml ελαιολάδου εμπλουτισμένου με ολεανολικό οξύ κάθε μέρα είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από ό,τι οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.

8. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεσογειακή διατροφή – η οποία περιλαμβάνει ελαιόλαδο – μπορεί να είναι ο λόγος.

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά ελαιόλαδο είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.

9. Βοηθά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες και επώδυνες αρθρώσεις.

Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι καλά κατανοητή, περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα που επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο συνδέθηκε με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής και βαρύτητας της νόσου σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το ελαιόλαδο βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της CRP, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη φλεγμονή και την εξέλιξη της νόσου.

10. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το ελαιόλαδο περιέχει ενώσεις που μπορεί να εμποδίζουν ή να σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια.

Ένα από αυτά είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), ένα βακτήριο που ζει στο στομάχι σας και μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου και καρκίνο του στομάχου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων στελεχών αυτού του βακτηρίου.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top