Το σούπερ τρόφιμο που χαρίζει χρόνια ζωής – Προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

τρόφιμο

Είναι μία από τις τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Παλαιότερα ήταν μία απαγορευμένη τροφή γιατί ήταν σπάνια και την κρατούσαν μόνο για τους βασιλείς για να τους χαρίζει μεγαλύτερη ζωή. Δείτε ποιο είναι το τρόφιμο που δεν είναι πλέον σπάνιο ή απαγορευμένο και μπορείτε να το απολαύσετε και να κερδίσετε πολλά οφέλη για την υγεία σας.   

Το τρόφιμο αυτό είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και σας βοηθά να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ορθού και των ωοθηκών.

Το σούπερ τρόφιμο: το μαύρο ρύζι

Το μαύρο ρύζι ξεπερνάει τα άλλα είδη ρυζιού με την καλή του εμφάνιση, την καρυδάτη γεύση του και τη θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής αλέσεως.

Πριν από πολύ καιρό στην αρχαία Κίνα, το μαύρο ρύζι ήταν απαγορευμένο. Θεωρούνταν τόσο σπάνιο και θρεπτικό που οι βασιλείς το κρατούσαν μόνο για τον εαυτό τους, πιστεύοντας ότι ο μυστηριώδης σκούρος κόκκος θα τους χάριζε μεγαλύτερη ζωή.

Ευτυχώς για εμάς τους κοινούς θνητούς, το μαύρο ρύζι δεν είναι πλέον σπάνιο ή απαγορευμένο. Σήμερα μπορείτε εύκολα να το βρείτε σε καταστήματα και να το απολαύσετε.

Το Νο1 τρόφιμο που βοηθά στην απώλεια βάρους – Κόβει την όρεξη και είναι γεμάτο βιταμίνες και προβιοτικά 

Σε σύγκριση με το καστανό και το λευκό ρύζι, το μαύρο ρύζι έχει περισσότερες πρωτεΐνες. «Αυτό καθιστά το μαύρο ρύζι καλύτερη επιλογή αν θέλετε να χτίσετε μυς» λέει η γνωστή διαιτολόγος Sandra Arevalo και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Μια μερίδα μαύρου ρυζιού περιέχει το 6% των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για να διατηρούμε το αίμα μας ισχυρό και να τροφοδοτούμε με οξυγόνο τα κύτταρά μας, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών, των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Το μαύρο ρύζι περιέχει και φυτικές ίνες. Μια μερίδα παρέχει το 4% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες, ξεπερνώντας το λευκό ρύζι, ένα ραφιναρισμένο σιτάρι που δεν έχει καθόλου φυτικές ίνες.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες – επομένως η προσθήκη μερικών από δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντική. Συνιστάται στις γυναίκες να λαμβάνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και στους άνδρες 38 γραμμάρια.

Φυσικά, οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στον οργανισμό σας. Έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο μαύρο ρύζι και σε άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ορθού και των ωοθηκών.

Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά

Το μαύρο ρύζι δεν είναι στην πραγματικότητα μαύρο – είναι περισσότερο μια βαθιά απόχρωση του μωβ. Αυτό το πλούσιο χρώμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες, μια χρωστική ουσία με ιδιαίτερα ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η υπερτροφή που προστατεύει από καρκίνο – Κάνει καλό στη μνήμη και στο έντερο 

Στην πραγματικότητα, το μαύρο ρύζι έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από κάθε είδος ρυζιού. Κερδίζει ακόμη και τα βατόμουρα, τη βασίλισσα των πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων.

Μία μόνο κουταλιά μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνης που προάγουν την υγεία απ’ ό,τι βρίσκονται σε μία κουταλιά βατόμουρα, αλλά με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά βιταμίνης Ε.

Αυτές οι ανθοκυανίνες έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Μια ανασκόπηση του 2018 σε δώδεκα πληθυσμιακές μελέτες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες (φυσικά σκούρα μοβ τρόφιμα όπως τα μούρα, τα σταφύλια, οι μελιτζάνες και το μαύρο ρύζι) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μαζί με τις ανθοκυανίνες, το μαύρο ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα φυτοχημικά συστατικά, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη δύναμη στην αντιοξειδωτική του δύναμη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαύρο ρύζι, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, απώλεια όρασης και άλλες χρόνιες ασθένειες – ακόμη και πρόωρο θάνατο από κάθε αιτία.

Τρόφιμο χωρίς γλουτένη

Πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που προκαλεί προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους – από φούσκωμα και στομαχόπονο για όσους έχουν ήπια ευαισθησία στη γλουτένη, μέχρι εντερική βλάβη και υποσιτισμό για άτομα με κοιλιοκάκη.

Τα καλά νέα: Το μαύρο ρύζι είναι ένα φυσικό δημητριακό ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το μια ασφαλή και υγιεινή επιλογή για όλους, ακόμη και αν απλά προτιμάτε να μειώσετε τη γλουτένη στη διατροφή σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαύρο ρύζι

Το μαύρο ρύζι έχει ήπια, γήινη γεύση και μαστιχωτή υφή. «Αν αγαπάτε το λευκό ή το κίτρινο ρύζι, μπορεί να βρείτε τη γεύση του μαύρου ρυζιού λίγο διαφορετική», λέει η Arevalo. Της αρέσει να προσθέτει μαύρο ρύζι σε σαλάτες για ένα πλήρες γεύμα. «Δοκιμάστε το μαύρο ρύζι πάνω σε ανάμεικτα χόρτα με σολομό, μάνγκο και φρέσκο κόλιανδρο», προτείνει.

Το μαύρο ρύζι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί σε σχέση με άλλα είδη ρυζιού, αλλά το μούλιασμα και το ξέπλυμά του εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου μαγειρέματος.

Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαύρο ρύζι όπως θα χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε άλλο είδος ρυζιού, σε γεμιστά, συνοδευτικά, κύρια πιάτα, ακόμη και επιδόρπια.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top