Το αφέψημα από βότανα που ρίχνει φυσικά την υψηλή χοληστερόλη – 4 προτάσεις

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα αφεψήματα από βότανα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τσαγιού αντί για φάρμακα.

Εδώ και πολλούς αιώνες, οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο έχουν στραφεί σε αφεψήματα από βότανα χάρη στις διάφορες ευεργετικές και θεραπευτικές τους επιδράσεις. Οι άνθρωποι παρασκευάζουν αυτά τα αφεψήματα από τις ρίζες, το φλοιό, τα φύλλα, τα λουλούδια και τους καρπούς διαφόρων φυτών γνωστών για τη γεύση και τα πιθανά οφέλη για την ευεξία.

Ορισμένα στοιχεία παρουσιάζουν τα αφεψήματα από βότανα ως πιθανές φυσικές επιλογές παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες. Ωστόσο, η έρευνα που έχει γίνει σχετικά με τα αφεψήματα από βότανα για τη χοληστερόλη, ως εκ τούτου απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις.

Μπορεί το αφέψημα από βότανα να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αφεψήματα από βότανα μπορεί πράγματι να έχουν ρόλο στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ενώ πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα αφεψήματα από βότανα και τη χοληστερόλη προέρχονται από προκαταρκτικές μελέτες, ορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι συγκεκριμένα αφεψήματα από βότανα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης:

Μια ανασκόπηση του 2020 σε 31 δοκιμές σημείωσε ότι, γενικά, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τη ολική χοληστερόλη και τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL χοληστερόλη είναι η «κακή» χοληστερόλη που φράζει τις αρτηρίες.

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα αφέψημα βοτάνων που προέρχεται από τα αποξηραμένα πέταλα του φυτού ιβίσκου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ακόμη, οι άνθρωποι πίνουν τσάι από φασκόμηλο για να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης και στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να προσεγγίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς με προσοχή και να θεωρήσουν τα αφεψήματα από βότανα ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο των παραδοσιακών παρεμβάσεων για τη μείωση της χοληστερόλης.

Πιθανά οφέλη

Αρκετά αφεψήματα από βότανα έχουν συστατικά που μπορεί να είναι ευεργετικά για τη διαχείριση της χοληστερόλης.

Για παράδειγμα, πολλά αφεψήματα από βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη συμβάλλει σημαντικά στην αθηροσκλήρωση.

Ορισμένα τσάγια μπορεί επίσης να ενισχύσουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.

4 προτάσεις για τσάγια από βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε

  1. Πράσινο τσάι
  2. Τσάι ιβίσκου
  3. Τσάι τζίντζερ
  4. Τσάι από κουρκουμά

1. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis και είναι άφθονο σε κατεχίνες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και να ενισχύσουν το συνολικό προφίλ χοληστερόλης.

2. Τσάι ιβίσκου: Προερχόμενο από τα αποξηραμένα πέταλα του φυτού Hibiscus sabdariffa, το τσάι ιβίσκου έχει δείξει δυνατότητες σε μελέτες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

3. Τσάι τζίντζερ: Το τζίντζερ, γνωστό για τα αναρίθμητα οφέλη του για την υγεία, μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, δεδομένων των ενεργών ενώσεων του, όπως η τζίντζερόλη.

4. Τσάι από κουρκουμά: Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες που μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top