Απώλεια βάρους: Πώς να διατηρήσω τα κιλά που έχασα

απώλεια βάρους, παχυσαρκία, βαριατρική χειρουργική

Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Ακόμη, όμως, δυσκολότερη υπόθεση είναι το να διατηρήσετε τα κιλά που χάσατε μετά το τέλος της δίαιτας.

Αν η απώλεια βάρους και η συντήρηση των κιλών ήταν μία απλή υπόθεση, να είστε σίγουροι ότι θα υπήρχαν λίγοι υπέρβαροι άνθρωποι γύρω σας. Οι περισσότεροι έχουν χάσει τα παραπανίσια κιλά τους περισσότερες από μία φορές. Όσες φορές όμως τα έχασαν, άλλες τόσες τα ξαναπήραν, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγα περισσότερα.

Που είναι το λάθος στην απώλεια βάρους;

Το λάθος εντοπίζεται στην αρχική σκέψη για την προσπάθεια. Θωρακίζουμε τον εαυτό μας, παίρνοντας μία βαθιά εισπνοή και υποσχόμαστε ισχυρή προσπάθεια για την απώλεια βάρους. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα καταφέρουμε, όπως για παράδειγμα τρώμε πολύ λίγο ή να τρώμε έναν μεγάλο αριθμό από ασπράδια αυγού καθημερινά ή αποκλείουμε τη λακτόζη ή τη γλουτένη και όποια άλλη μόδα μπορεί κατά καιρούς να κυκλοφορεί.

Ορισμένοι κρατούν την υπόσχεση τους και καταφέρνουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά. Σίγουρα όμως δεν έχουν εκπαιδευτεί στους κανόνες της υγιεινής διατροφής και στο σημείο εκείνο πια, δεν έχουν κάποιο κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο. Τα έχουν καταφέρει! Είναι πιο αδύνατοι, νιώθουν όμορφα και όλες οι παλιές συνήθειες που τους οδήγησαν στην αύξηση του βάρους, επανέρχονται μία προς μία. Μαζί με αυτές, έρχονται και τα χαμένα κιλά!

Το μυστικό είναι στην αρχή και όχι στο τέλος

Μην ψάχνετε λοιπόν τη λύση στο τέλος της διαδρομής και αφού ολοκληρώσετε την απώλεια βάρους. Κάντε τις σωστές διατροφικές αλλαγές στην εκκίνηση, όταν είστε κινητοποιημένοι για την αλλαγή. Μη θυσιάσετε την προσπάθεια αυτή στον βωμό της λίγο ταχύτερης απώλειας κιλών (και αυτή με επιφύλαξη).

Προσπαθήστε όποια αλλαγή κάνετε να είναι βιώσιμη και ικανή να συμβεί καθ’όλη την διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση της απώλειας βάρους.

Μην «αγκομαχείτε» να ολοκληρώσετε κάθε μέρα της προσπάθειας

Μην αποκλείετε για μεγάλα διαστήματα τρόφιμα που αγαπάτε και απολαμβάνετε. Προσπαθήστε όμως να τα καταναλώνετε περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες.

Τι σημαίνει «μικρή ποσότητα», εξαρτάται και προσαρμόζεται σε κάθε άνθρωπο. Μην στερείστε ενέργειας και θερμίδων σε ακραία επίπεδα και βγάλτε από το μυαλό σας την σκέψη «άντε να χάσω τα κιλά για να κάτσω να φάω ό,τι ποθώ!»

Οδηγίες συντήρησης κιλών μετά από απώλεια βάρους

Τι πρέπει να κάνετε για να συντηρήσετε το νέο σας βάρος και τη σιλουέτα σας.

1. Να γυμνάζεστε τακτικά

Η άσκηση είναι σπουδαία για τη συντήρηση του βάρους αλλά και την απώλεια. Βρείτε μία μορφή άσκησης που κάνετε ευχάριστα και μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι να βρείτε κάποια ακόμα καλύτερη!

2. Μην παραλείπετε το πρωινό

Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό καθημερινά και να συντηρήσετε τη σειρά των γευμάτων σας, όπως κάνατε κατά την περίοδο της δίαιτας.

3. Καταναλώνετε σε επάρκεια θερμίδες και πρωτεΐνη

Θυμηθείτε ότι για τη συντήρηση του βάρους πρέπει να παίρνετε περισσότερες θερμίδες από όσες παίρνατε κατά τη διάρκεια της απώλειας. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες εξαρτώνται από το βάρος σας και το είδος της άσκησης που κάνετε. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε τόση περισσότερη πρωτεΐνη χρειάζεστε.

4. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά, με ολικής άλεσης

Η οδηγία αυτή αφορά τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι κλπ. Ειδικότερα στα δημητριακά πρωινού επιλέξτε ολικής άλεσης αλλά και εκείνα που περιέχουν υδατάνθρακες αργής απορρόφησης και χρήσης.

5. Αξιολογείτε τη διατροφή σας

Να αξιολογείτε τη διατροφή σας και να γνωρίζετε πριν ζυγιστείτε, αν τρώτε σωστά ή όχι.

6. Κάντε τη ζυγαριά σύμμαχό σας

Να ζυγίζεσαι τακτικά, δηλαδή σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

7. Μην αφήνετε τις υπερβολές να σας εκτροχιάζουν

Να είστε προετοιμασμένοι για διαστήματα διατροφικών υπερβολών. Θεωρήστε το σίγουρο ότι θα υπάρξουν. Απλά προσπαθήστε να περιορίσετε τη διάρκεια τους και επιστρέψτε γρήγορα στους δικούς σας κανόνες.

8. Μην ξεχνάτε το νερό και τον επαρκή ύπνο

Να πίνετε πολύ νερό και κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Scroll to Top