Μια κουταλιά κουρκουμά κάθε μέρα συμβάλει στο αδυνάτισμα!

μια κουταλιά κουρκουμά κάθε μέρα αδυνάτισμα

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (turmeric) είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά θεραπευτικά μπαχαρικά. Μια κουταλιά κουρκουμά κάθε μέρα θα κάνει θαύματα στον οργανισμό σας και στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με έρευνες.

Είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι είναι ένα πραγματικό φυσικό θαύμα, ωφέλιμο για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών παθήσεων, όπως καρδιοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα και Alzheimer. Μια κουταλιά κουρκουμά κάθε μέρα θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας, θα μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες και θα συμβάλει στο αδυνάτισμα!

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ονομάζεται ινδικό σαφράν ή κιτρινόριζα, και αυτό το μπαχαρικό έχει έντονο χρυσοπορτοκαλί χρώμα και πολλοί λαοί τον έχουν χρησιμοποιήσει ως βαφή. Εκτός από τη μαγειρική που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην Αγιουρβέδα και σε άλλες μορφές παραδοσιακής ιατρικής στην Κίνα και την Ινδία.Ο αλεσμένος κουρκουμάς είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό στο κάρυ. Οι κάψουλες, τα ροφήματα, οι σκόνες και τα εκχυλίσματα είναι μερικά από τα προϊόντα κουρκουμά που θα βρείτε στην αγορά.

Οι 7 ιδιότητες του κουρκουμά

  • Ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς
  • Μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ
  • Προστατεύσει από τις ελεύθερες ρίζες
  • Μειώσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών ασθενείων
  • Βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος
  • Συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του καρυκεύματος οφείλονται στην παρουσία του αντιοξειδωτικού κουρκουμίνης. Σύμφωνα με το John Hopkins Medicine μια κουταλιά κουρκουμά κάθε μέρα θα:

1. Ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα: Ο κουρκουμάς περιέχει λιποπολυσακχαρίτες, οι οποίοι βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης. Η δράση της κουρκουμίνης, μίας φυσικής πολυφαινόλης που περιέχει, είναι αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή που ενισχύει το ανοσοποιητικού.

2. Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή του ενός εκ των εσωτερικών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Η κακή λειτουργία του ενδοθηλίου οδηγεί σε απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή σε σχηματισμό θρόμβου.

3. Μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ: Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και να μειώσει τον κίνδυνο από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η οποία δημιουργεί κάποιες «πλάκες» εντός του εγκεφάλου που μπλοκάρουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη. Η κουρκουμίνη μειώνει τη συσσώρευση της βήτα αμυλοειδούς πρωτεϊνης.

4. Προστατεύσει από τις ελεύθερες ρίζες: Η κουρκουμίνη ενεργεί, επίσης, ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και έχει επομένως αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

5. Μειώσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών ασθενείων: Ο κουρκουμάς είναι επίσης ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που είναι ευεργετικό για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

6.  Βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος: Προσθέτοντας κουρκούμη στη διατροφή σας συμβάλλετε σε μια υγιή αποτοξίνωση του ήπατος κάτι που μπορεί να εμποδίσει την οξείδωση της χοληστερόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

7.  Συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη: Ο κουρκουμάς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης. Βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Επίσης, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Πώς μια κουταλιά κουρκουμά βοηθά στο αδυνάτισμα

Πιστεύεται ότι η κουρκουμίνης που περιέχεται στον κουρκουμά μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη των λιπωδών ιστών. Έχουν γίνει αρκετές ερευνητικές μελέτες σχετικά με την επίδραση του κουρκουμά στη μείωση του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος. Η κουρκουμίνη μπορεί να καταστείλει το ένζυμο 11-βήτα-υδροξυστεροειδούς αφυδρογονάσης που ενεργοποιεί την κορτιζόλη, όπου τα υψηλότερα επίπεδα της στα λιποκύτταρα (λιποκύτταρα που αποθηκεύουν ενέργεια) προκαλούν παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη. Επίσης ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και αποτρέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην κατακρατείται το λίπος στο σώμα.

Πώς τρώγεται ο κουρκουμάς

Η προσθήκη του κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε κουρκουμά είναι ωμός ως σκόνη πάνω από τα λαχανικά, σε σαλάτες ή ντρέσινγκ για σαλάτες, σε πιάτα με ρύζι, κάρυ ή μπορείτε να τον δοκιμάσετε να ρίξετε μια κουταλιά κουρκουμά σε έναν χυμό λαχανικών ή σε τσάι.

Επειδή η κουρκουμίνη δεν είναι βιοδιαθέσιμη, δεν αφομοιώνεται δηλαδή εύκολα από τον οργανισμό αλλά αποβάλλεται πολύ γρήγορα από το σώμα και περιορίζει την αποτελεσματικότητά της, για να γίνει σωστά η απορρόφησή της λαμβάνετέ τη με κάποιο λιπαρό στοιχείο, όπως για παράδειγμα με μια κουταλιά λάδι.

Scroll to Top