Το μαγικό φρούτο που ρίχνει το σάκχαρο και την πίεση – Σας προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

μούσμουλα, φρούτο

Είναι ένα φρούτο μικρό και νόστιμο που ανήκει στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και κάνει καλό στην υγεία σας.

Το φρούτο αυτό βελτιώνει την όραση, προστατεύει από τον καρκίνο και ρίχνει την πίεση. Κάνουν καλό στο πάγκρεας και το ήπαρ και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Το φρούτο είναι ο καρπός του δέντρου που φθάνει τα 8 μέτρα και προέρχεται από την Κίνα. Στη συνέχεια διαδόθηκε ευρέως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα, το δε ενδιαφέρον για την καλλιέργειά του αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Τα μούσμουλα είναι μικρά και στρογγυλά φρούτα. Το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου, από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί και η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά.

Οι καρποί, οι σπόροι και τα φύλλα της μουσμουλιάς είναι γεμάτα με ισχυρά φυτικά συστατικά και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Δείτε τα 6 οφέλη που προσφέρουν τα μούσμουλα στην υγεία σας:

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  2. Είναι γεμάτα με φυτικές ενώσεις
  3. Κάνουν καλό στην καρδιά
  4. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  5. Μειώνουν το σάκχαρο
  6. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα πολύ θρεπτικά.

Είναι πλούσια σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη και μπορεί να προστατεύουν από ασθένειες. Τα καροτενοειδή είναι επίσης πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση, την ανοσολογική λειτουργία και την κυτταρική ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα μούσμουλα διαθέτουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος.

Παρέχουν επίσης μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, καθώς και μαγγάνιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό.

2. Είναι γεμάτα με φυτικές ενώσεις

Τα μούσμουλα αποτελούν εξαιρετική πηγή καροτενοειδών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένου του β-καροτενίου. Οι πιο σκούρες, κόκκινες ή πορτοκαλί ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα καροτενοειδή από τις πιο ανοιχτόχρωμες.

Έχει αποδειχθεί ότι τα καροτενοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από καρδιακές και οφθαλμικές παθήσεις.

Ειδικότερα, οι δίαιτες πλούσιες σε β-καροτένιο έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

3. Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα μούσμουλα ενισχύουν την υγεία της καρδιάς λόγω της συγκέντρωσης βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν.

Ειδικότερα, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των αρτηριών σας.

Τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις τους προστατεύουν επίσης από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη.

Τα καροτενοειδή έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων και θανάτων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

4. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα του φλοιού, των φύλλων και των σπόρων του μούσμουλου έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από τις φλούδες του μούσμουλου ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης.

5. Μειώνουν το σάκχαρο

Τα μούσμουλα βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης – μιας ορμόνης που βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου στο αίμα στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Διάφορα μέρη της μουσμουλιάς, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων και των σπόρων του, χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία μεταβολικών προβλημάτων, όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

6. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα μούσμουλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μελέτη, τα μούσμουλα αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα μιας αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-10 (IL-10), ενώ μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα δύο φλεγμονωδών πρωτεϊνών – ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-α).

Η γεύση των μούσμουλων είναι γλυκιά. Να επιλέγετε ώριμα μούσμουλα γιατί οι ανώριμοι καρποί είναι ξινοί. Τα ώριμα παίρνουν ένα φωτεινό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και είναι μαλακά στην αφή.

Καθώς τα μούσμουλα σαπίζουν γρήγορα, θα πρέπει να τα καταναλώνετε μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν δεν σκοπεύετε να τα απολαύσετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στην κατάψυξη ή να φτιάξετε μαρμελάδες.

Scroll to Top