Μπορεί η κατανάλωση κρέατος τελικά να μας προστατεύσει από τον καρκίνο; Τι έδειξε ανατρεπτική μελέτη από Έλληνα ερευνητή

κατανάλωση κρέατος και καρκίνος

Μια νέα ανατρεπτική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση κρέατος ίσως δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο πιστεύαμε. Αντίθετα, φαίνεται να προσφέρει προστασία ενάντια στον καρκίνο, αμφισβητώντας όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τη διατροφή και την υγεία.

«Έτρωγα κρέας και αυγά κάθε μέρα για 1 μήνα, κόντρα στις οδηγίες των γιατρών» – Σοκαριστικά τα αποτελέσματα σε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Η κατανάλωση κρέατος ίσως προστατεύει από τον καρκίνο

Οι επιστημονικές μελέτες μέχρι τώρα κατέληγαν στο ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και ειδικά επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για συνολική θνησιμότητα, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του παχέος εντέρου και διαβήτη τύπου 2, σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή η συσχέτιση παραμένει ακόμη και μετά τη διόρθωση για παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα και άλλες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό International Journal for Vitamin and Nutrition

Μια μεγάλη μελέτη, όμως, σχεδόν 16.000 ενηλίκων δεν βρήκε καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης και αυξημένου κινδύνου θανάτου. Αντιθέτως, η αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο, υποστηρίζοντας τον ρόλο της σε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.

Φυσικά, η μελέτη αυτή μιλά για το κρέας που δεν έχει υποστεί πολύ επεξεργασία.

Οι τροφές που περιέχουν ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και μπορεί ακόμη και να προσφέρουν προστατευτικά οφέλη έναντι της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 16.000 ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω, χρησιμοποιώντας την Έρευνα για την Εθνική Υγεία και Διατροφή (NHANES III).

Το υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο που τελικά κάνει καλό στην υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με ειδικούς

Δεν αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου με μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, αναφέρει η μελέτη

Οι ερευνητές, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας,  Yanni Papanikolaou, εξέτασαν πόση ζωική και φυτική πρωτεΐνη καταναλώνουν συνήθως οι άνθρωποι και αν αυτά τα διατροφικά πρότυπα συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, καρκίνο ή οποιαδήποτε αιτία.

Δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που να σχετίζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα έδειξαν μια μέτρια αλλά σημαντική μείωση στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.

«Υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από την πρωτεΐνη, πόση πρέπει να καταναλώνει κανείς, τι είδους και τι σημαίνει αυτό για τη μακροπρόθεσμη υγεία. Αυτή η μελέτη προσθέτει σαφήνεια, κάτι που είναι σημαντικό για οποιονδήποτε προσπαθεί να πάρει τεκμηριωμένες, βασισμένες σε αποδείξεις αποφάσεις για τη διατροφή του», εξηγεί ο Stuart Phillips, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα.

Για να εξασφαλίσουν αξιόπιστα αποτελέσματα, η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες στατιστικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου του National Cancer Institute (NCI) και της πολυπαραγοντικής μοντελοποίησης Markov Chain Monte Carlo (MCMC), για να εκτιμήσει τη μακροπρόθεσμη διατροφική πρόσληψη και να ελαχιστοποιήσει τα σφάλματα μέτρησης.

«Ήταν επιτακτική ανάγκη η ανάλυσή μας να χρησιμοποιήσει τις πιο αυστηρές, πρότυπες μεθόδους για την εκτίμηση της συνήθους πρόσληψης και του κινδύνου θνησιμότητας. Αυτές οι μέθοδοι μας επέτρεψαν να λάβουμε υπόψη τις διακυμάνσεις στη καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης και να προσφέρουμε μια πιο ακριβή εικόνα των μακροπρόθεσμων διατροφικών συνηθειών», αναφέρει ο Phillips.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρωτεΐνης, της ζωικής πρωτεΐνης ή της φυτικής πρωτεΐνης και του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Όταν συμπεριλήφθηκαν τόσο η φυτική όσο και η ζωική πρωτεΐνη στην ανάλυση, τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά, υποδηλώνοντας ότι η φυτική πρωτεΐνη έχει ελάχιστη επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο, ενώ η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει ένα μικρό προστατευτικό αποτέλεσμα.

7 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που ρίχνουν το σάκχαρο, σύμφωνα με ειδικό

Δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιακή σχέση

Μελέτες παρατήρησης όπως αυτή δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιακή σχέση, ωστόσο, είναι πολύτιμες για την αναγνώριση προτύπων και συσχετίσεων σε μεγάλους πληθυσμούς. Σε συνδυασμό με δεκαετίες κλινικών αποδείξεων, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ένταξη ζωικών πρωτεϊνών ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.

«Όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο τα δεδομένα παρατήρησης όσο και οι κλινικές έρευνες, είναι ξεκάθαρο ότι και οι φυτικές και οι ζωικές τροφές με πρωτεΐνη προάγουν την υγεία και τη μακροβιότητα», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Yanni Papanikolaou, MPH, πρόεδρος της Nutritional Strategies.

Η Νο1 τροφή που πρέπει να κόψετε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη

Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την National Cattlemen’s Beef Association (NCBA), εργολάβο του προγράμματος Beef Checkoff. Η NCBA δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της μελέτης, στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ή στη δημοσίευση των ευρημάτων.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Μελέτη σε 16.000 ενήλικες δεν έδειξε σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης και αυξημένου κινδύνου θανάτου.
  • Αντιθέτως, παρατηρήθηκε μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο σε άτομα με αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης.
  • Η έρευνα υποστηρίζει τη θέση ότι οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Scroll to Top