Χυμός ανανά: 4 σημαντικά οφέλη για την υγεία

Χυμός

Σε ο,τι αφορά στα trends της υγείας, ο χυμός αυτού του εξωτικού φρούτου ξεχωρίζει αφού αποτελεί μια “διατροφική υπερδύναμη” που είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες.

Ανανάς: Ιστορία

Τα οφέλη που θα αποκομίσετε από την κατανάλωση του χυμού αυτού είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου του φρούτου. Σε ότι αφορά στην ιστορία του, ενώ ο χυμός του υπάρχει εδώ και δεκαετίες, η ιστορία του καρπού του εκτείνεται πολύ πιο πίσω στο χρόνο.

Αν και λέγεται ότι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, τα πρώτα ιστορικά στοιχεία αυτού του τροπικού φρούτου που σύμφωνα με έρευνες είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες– χρονολογούνται πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Ο ανανάς λέγεται ότι προέρχεται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική, όπου οι ντόπιοι τον χρησιμοποιούσαν σε τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και για την κατασκευή εργαλείων.

Χυμός ανανά: Οφέλη

  1. Ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  2. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  3. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.
  4. Βοηθά την αναπνευστική υγεία.

1. Ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού

«Ο χυμός ανανά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει η Sarah Hester, MS, RD, διαιτολόγος με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στον χυμό ανανά δρα επίσης ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ και η βρομελίνη που περιέχει ο χυμός έχει ακόμη πιο έντονη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, η βρομελίνη θεωρείται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Ο χυμός ανανά αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει η Sarah Hester, MS, RD, διαιτολόγος με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα.

2. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η βρομελίνη που βρίσκεται στον χυμό ανανά είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στην υποβοήθηση της πέψης. «Είναι ένα ισχυρό ένζυμο του οποίου η δουλειά είναι να διασπά την πρωτεΐνη», εξηγεί η Hester. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δημοφιλής χυμός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό χωνευτικό μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή η τέλεια προσθήκη σε μαρινάδες που προορίζονται για κρέατα. Επίσης, εάν ο χυμός ανανά παρασκευάζεται στο μπλέντερ, θα διατηρήσει μέρος της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, κάτι που προάγει έτι περαιτέρω τη διαδικασία της πέψης.

3. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Χάρη στο μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει αυτός ο υπέροχος χυμός, βοηθά επίσης στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο αυτά μέταλλα είναι ηλεκτρολύτες που βοηθούν στη διατήρηση υγιούς του καρδιακού μας ρυθμού. Επιπλέον, το κάλιο έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μια κοινή αιτία που απειλεί την υγεία της καρδιάς.

4. Βοηθά την αναπνευστική υγεία

Ο συνδυασμός βιταμίνης C και βρομελίνης που βρίσκεται στον χυμό ανανά συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας του αναπνευστικού. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BMJ διατυπώνεται η άποψη ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των μέτριων έως σοβαρών κρίσεων άσθματος. Επιπλέον, μια παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι η βρομελίνη έχει θεραπευτικά οφέλη σε ο,τι αφορά στις αναπνευστικές αλλεργίες.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top