Ο καρπός από το Μεξικό που προστατεύει το συκώτι, προλαμβάνει το γλαύκωμα και δίνει ενέργεια

Καρπός από Μεξικό

Τα οφέλη του φρέσκου χυμού του περιλαμβάνουν τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, την επούλωση πληγών και τη μείωση της χοληστερόλης. Δεν περιορίζονται, όμως, μόνο εκεί.

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που αποδεικνύουν την ικανότητά του να θεραπεύει ή να προλαμβάνει ασθένειες. Μάλιστα, τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης του 2019 που μελέτησε τα οφέλη της οικογένειας του συγκεκριμένου φυτού έδειξαν ότι έχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πρώτα εισήχθη στην Ισπανία και στην συνέχεια στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Τα φραγκόσυκα είναι φρούτα με κίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα (όταν είναι ώριμα), διαθέτουν χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά γεύση.

Το φυτό έχει πολλά και μεγάλα αγκάθια στα φύλλα και χρειάζεται πολύ προσοχή στο μάζεμα και το καθάρισμα. Είναι απαραίτητο να φορέσει κανείς γάντια, όταν πρόκειται να μαζέψει τους καρπούς. Στην αγορά θα τα βρείτε καθαρισμένα χωρίς αγκάθια αλλά καλό είναι να προσέχετε μήπως έχει μείνει κανένα. Τα φραγκόσυκα υπάρχουν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Συχνά, ωστόσο, γίνονται εισαγωγές φραγκόσυκων από άλλες χώρες.

Οι παθήσεις που το φραγκόσυκο καταπολεμά

Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, να ενισχύσει την ανοσοποιητική δραστηριότητα και να προστατεύσει το συκώτι.

Για αυτούς τους λόγους, οι επαγγελματίες της παραδοσιακής ιατρικής έχουν χρησιμοποιήσει μέρη του φυτού για τη θεραπεία και την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων και συμπτωμάτων, όπως:

 • Γλαύκωμα
 • Πληγές
 • Κούραση
 • Παθήσεις του ήπατος
 • Έλκη

Στο Μεξικό, τα φυτά της οικογένειας των κάκτων, καρπός των οποίων είναι και το φραγκόσυκο, χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία του διαβήτη.

Οι συγγραφείς μιας μικρής μελέτης εξέτασαν τις επιδράσεις του φραγκόσυκου σε 14 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι δύο ομάδες συμμετεχόντων έφαγαν πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η μία ομάδα κατανάλωνε φραγκόσυκα με το πρωινό της, ενώ η άλλη όχι. Η ομάδα με τα φραγκόσυκα είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μετά το γεύμα όταν οι ερευνητές τα συνέκριναν με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν καταναλώσει φραγκόσυκο. Επιπλέον, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, το φραγκόσυκο περιέχει κάποιες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη διαχείριση του διαβήτη.

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Οι συγγραφείς μιας μικρής μελέτης εξέτασαν τις επιδράσεις του φραγκόσυκου σε 14 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι δύο ομάδες συμμετεχόντων έφαγαν πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες. Η μία ομάδα κατανάλωνε φραγκόσυκα με το πρωινό της, ενώ η άλλη όχι. Η ομάδα με τα φραγκόσυκα είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου

Φραγκόσυκο: Τα οφέλη του με μια ματιά

 • Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες
 • Μειώνει τα συμπτώματα του hangover και βοηθάει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της ναυτίας, της ξηροστομίας και όλα τα συμπτώματα της μέθης
 • Ρυθμίζει τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη στο αίμα
 • Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο που συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς
 • Θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
 • Δεν παχαίνει
 • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top