Το λουλούδι των ευχών που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη και να ελέγξει το σάκχαρο

Το λουλούδι των ευχών που μπορεί να ριξει τη χοληστερίνη και να ελέγξει το σάκχαρο

Το λουλούδι των ευχών μπορεί να μοιάζει με αγριόχορτο, αλλά κυριαρχεί σε πολλά σκευάσματα με συμπληρώματα διατροφής καθώς και σε πολλές συνταγές, διότι όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι έχει πολύ μεγαλύτερη διατροφική αξία και περισσότερες ιατρικές χρήσεις, απ’ ό,τι μπορεί να νομίζουμε. Φαίνεται να έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, να αντιμετωπίζει πιθανώς φλεγμονή και λοιμώξεις αλλά και να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Το τσάι της Νότιας Αφρικής που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει τον εντερικό φραγμό

Ποιο είναι το λουλούδι των ευχών και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Οι πικραλίδες μπορεί να ξεφυτρώνουν μέσα σε μια νύχτα και να «χαλάνε» έναν προσεγμένο κήπο ή να κλέβουν την παράσταση από τα υπόλοιπα ανθισμένα λουλούδια σας, αλλά αυτά τα φωτεινά κίτρινα άνθη αξίζουν πολύ περισσότερη αγάπη από όση παίρνουν. Αντί να τις αντιμετωπίζετε ως «παράσιτα», σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τις εντάξετε στη διατροφή σας, καθώς η Αμερικανή διαιτολόγος του Cleveland Clinic, Nancy Geib, RD, LDN, αναφέρει ότι «οι πικραλίδες είναι βότανα, και τα βότανα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία».

Ιατρικές χρήσεις των φύλλων και του λουλουδιού πικραλίδας

Τα φύλλα και τα άνθη της πικραλίδας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πρόσφατης έρευνας για τις πιθανές επιδράσεις τους στην υγεία. Σύμφωνα με εργασία του 2024 με τίτλο «The phytochemical and pharmacological profile of dandelion (Taraxacum officinale)», η πικραλίδα παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες βάσει πειραματικών δεδομένων. Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης ότι έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για λοιμώξεις του δέρματος, φλεγμονή του μαστού, λεμφαδενίτιδα, κόκκινο μάτι, πονόλαιμο και πνευμονικά αποστήματα.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην προστασία του ήπατος, στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας, να λειτουργήσει ως ήπιο διουρητικό και να προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Τα περισσότερα ισχυρά δεδομένα προέρχονται από εργαστηριακές και ζωικές μελέτες, αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το φυτό διαθέτει πολλά υποσχόμενες βιοδραστικές ενώσεις. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, αλλά τα φύλλα και τα άνθη της πικραλίδας φαίνονται πιο ισχυρά απ’ όσο παραδοσιακά θεωρούνταν.

Διατροφική αξία πικραλίδας

Πράσινα φύλλα πικραλίδας, ωμά, 1 φλιτζάνι, ψιλοκομμένα:

  •  Ενέργεια (kcal): 24,75
  •  Πρωτεΐνη (g): 1,48
  •  Ολικά λιπαρά (g): 0,38
  •  Υδατάνθρακες (g): 5,06
  •  Σάκχαρα (g): 2,12
  •  Φυτικές ίνες (g): 1,92

Η πικραλίδα περικλείει μια μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων σε ένα μικρό φυτό. «Είναι πιθανώς το πιο θρεπτικό πράσινο λαχανικό που μπορείτε να φάτε — ξεπερνώντας ακόμη και τη λαχανίδα και το σπανάκι», λέει η Geib, σύμφωνα με το Cleveland Clinic.

Τα φύλλα της πικραλίδας, ειδικότερα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως:

  •  Βιταμίνες A, C και K
  •  Φολικό οξύ
  •  Ασβέστιο
  •  Κάλιο

Μέντα: Το βότανο που μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο και να αντιμετωπίσει το φούσκωμα

Πικραλίδα: Οφέλη για την υγεία

Πέρα από το ότι είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, οι πικραλίδες περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας. Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν δίνουν πολλή προσοχή στα άγρια βότανα και φυτά. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη τους, σημειώνει η Geib. «Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν διάφορα οφέλη», λέει.

1. Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Οι πικραλίδες περιέχουν διάφορους τύπους αντιοξειδωτικών στις ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη, λέει η Geib. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες — ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας και να επιταχύνουν τη γήρανση.

2. Μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό παίζει ρόλο σε μια μακριά λίστα σοβαρών ιατρικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος. Ένας τρόπος να παραμείνετε υγιείς είναι να καταναλώνετε τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Προσθέστε την πικραλίδα στη διατροφή κατά της φλεγμονής σας: εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις στο φυτό μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

3. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Οι πικραλίδες είναι πλούσιες σε κάλιο, γεγονός που τις καθιστά φυσικό διουρητικό. Με άλλα λόγια, αυξάνουν την ούρηση. Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

4. Μπορεί να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η πικραλίδα έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως ως φυσικός τρόπος για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν αυτή τη σχέση, αλλά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι ενώσεις της πικραλίδας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.

5. Μπορεί να μειώνει τη χοληστερίνη

Η μείωση της χοληστερίνης είναι βασικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι τα εκχυλίσματα από ρίζες και φύλλα πικραλίδας μπορούν φυσικά να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

Πώς να την καταναλώσετε

«Το υπέροχο με το πικραλίδα είναι ότι κάθε μέρος του φυτού είναι βρώσιμο», λέει η Geib. Μοιράζεται τις συμβουλές της για την προετοιμασία αυτού του άγριου βοτάνου:

  •  Φύλλα: Τα φύλλα της πικραλίδας έχουν μια πικρή νότα, αλλά και μια πικάντικη επίγευση παρόμοια με τη ρόκα. Δοκιμάστε να ρίξετε φρέσκα, πλυμένα φύλλα σε μια σαλάτα. Για να μειωθεί η πικράδα, μπορείτε και να τα μαγειρέψετε, λέει η Geib. Μουλιάστε τα φύλλα σε κρύο, αλατισμένο νερό για 10–15 λεπτά, έπειτα βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν (το πολύ για πέντε λεπτά). Σοτάρετε τα βρασμένα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι ή σκόρδο. Προσθέστε παρμεζάνα από πάνω.
  •  Άνθη: Τα ηλιόχρωμα άνθη δίνουν χρώμα στη σαλάτα. Χρησιμοποιήστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα για να φτιάξετε τσάι πικραλίδας — ή να παρασκευάσετε κρασί πικραλίδας. Μπορείτε επίσης να τα εγχύσετε σε λάδι ή ξύδι, προτείνει η Geib. (Το λάδι πικραλίδας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλοιφής που βοηθά στους μυϊκούς πόνους.)
  •  Ρίζες: Οι καβουρδισμένες ρίζες πικραλίδας χρησιμοποιούνται σε ένα νόστιμο ρόφημα παρόμοιο με τον καφέ. Μπορείτε να βρείτε υποκατάστατα καφέ με πικραλίδα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Συμπληρώματα διατροφής με πικραλίδα

Μπορείτε να λάβετε τα οφέλη της πικραλίδας από συμπληρώματα διατροφής και εκχυλίσματα; Πιθανώς, αν και η επιστήμη δεν είναι σαφής, λέει η Geib. Και επειδή δεν υπάρχει πολλή έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής πικραλίδας, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες δόσεις.

Τα περισσότερα τρόφιμα προσφέρουν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία όταν τα τρώτε φρέσκα — και η πικραλίδα πιθανότατα δεν αποτελεί εξαίρεση, προσθέτει. Αλλά αν δεν σας αρέσει η γεύση της (ή αν είναι εκτός εποχής), μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν τα συμπληρώματα διατροφής πικραλίδας μπορεί να είναι ωφέλιμα για εσάς.

Φροντίστε να συζητήσετε με τον ιατρό σας αν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα. Τα συμπληρώματα διατροφής πικραλίδας μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, όπως:

  •  Λίθιο
  •  Αντιπηκτικά
  •  Ορισμένα αντιβιοτικά
  •  Διουρητικά
  •  Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση

Το ελισαβετιανό βότανο που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να ανακουφίσει από τον βήχα και να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Να την προσθέσετε στη διατροφή σας;

Δεν χρειάζεται να τις τρώτε καθημερινά για να αποκομίσετε τα οφέλη τους (αν και θα μπορούσατε, αν σας αρέσουν). Η Geib προτείνει να τις αντιμετωπίσετε όπως κάθε άλλο βότανο και να τις εντάξετε στην εναλλαγή μιας ποικιλόμορφης και πολύχρωμης διατροφής. «Οι πικραλίδες είναι πραγματικά υπέροχες για τη διατροφική και φαρμακευτική τους αξία», λέει η Geib. «Μην φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι πρωτότυπο». Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν εντάξετε μία νέα τροφή στη διατροφή σας ή πριν ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγές: Cleveland Clinic, PMC, MDPI, WCRJ, PubMed, Springer Nature Link, PMC, ScienceDirect, University of Rochester

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η πικραλίδα φαίνεται να έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με εργαστηριακές και ζωικές μελέτες, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται για δερματικές λοιμώξεις και φλεγμονές.
  • Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A, C, K, φολικό οξύ, ασβέστιο και κάλιο, ξεπερνώντας σε θρεπτική πυκνότητα ακόμη και το σπανάκι και τη λαχανίδα.
  • Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω της διουρητικής δράσης, στη μείωση της χοληστερίνης και στον έλεγχο του σακχάρου βάσει προκλινικών δεδομένων.
  • Όλα τα μέρη της πικραλίδας είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, τσάγια, κρασί ή ακόμη και ως υποκατάστατο καφέ, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής χρειάζονται προσοχή λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.
Scroll to Top