Πότε να προσθέσετε αλάτι στην ομελέτα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το να φτιάξετε μια ελαφριά και αφράτη ομελέτα είναι ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αλλά παρά την απλότητα αυτού του γρήγορου και απλού πρωινού γεμάτου πρωτεΐνες, υπάρχει μια συνεχής συζήτηση μεταξύ των σεφ και των επιστημόνων τροφίμων σχετικά με τη σωστή στιγμή που πρέπει να αλατίσετε την ομελέτα σας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η προσθήκη αλατιού στα αυγά πριν από το μαγείρεμα θα αραιώσει το ασπράδι και θα οδηγήσει σε ένα σκληρό και λαστιχωτό τελικό προϊόν.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η προσθήκη αλατιού πριν από το μαγείρεμα κάνει την ομελέτα πιο γευστική.

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να μην προσθέτετε ποτέ αλάτι σε ωμά αυγά, καθώς το νάτριο θα αλλάξει την υφή τους και θα τα κάνει σκληρά. Κάποιοι άλλοι, πάλι, περιμένουν μέχρι να τελειώσει η ομελέτα πριν την πασπαλίσουν με αλάτι. Αλλά όποιος κι αν βοήθησε στη διάδοση αυτής της θεωρίας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει λάθος.

Πότε να προσθέσετε αλάτι στην ομελέτα

Στο ερώτημα αυτό απαντάει η Whitney Fortin, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Happy Egg, μιας εταιρείας παραγωγής αυγών ελευθέρας βοσκής με έδρα το Αρκάνσας.

Σύμφωνα με την ίδια, έχει αποδειχθεί πλέον ότι η προσθήκη αλατιού κατά το χτύπημα των ωμών αυγών μπορεί να κάνει την καλύτερη, πιο γευστική ομελέτα.

«Ακούμε συχνά αυτή τη συζήτηση μεταξύ των συνεργατών μας Michelin Chef σχετικά με το πότε πρέπει να αλατίζουμε τα αυγά» ανέφερε στο allrecipes η Whitney Fortin. Και πρόσθεσε: «Η προσθήκη αλατιού στην ομελέτα σας πριν από το μαγείρεμα λειτουργεί ως ρυθμιστικό στοιχείο που εμποδίζει τις πρωτεΐνες των κρόκων να σφίξουν πολύ και να χάσουν την υγρασία τους. Όταν προσθέτετε αλάτι πριν τα αυγά φτάσουν στη φωτιά, έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αφράτη ομελέτα».

Η Erin Krenek, υπεύθυνη επικοινωνίας της Vital Farms, μιας μεγάλης εταιρείας που πουλά αυγά, συμφώνησε ότι είναι καλύτερο να αλατίζετε τα αυγά στο στάδιο του χτυπήματος πριν από το μαγείρεμα.

«Πιστεύουμε ότι το αλάτι βοηθά στο σπάσιμο του ασπραδιού για να δημιουργηθεί ένα πιο ομοιογενές μείγμα, το κάνει πιο τρυφερό και δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη γεύση σε κάθε μπουκιά» πρόσθεσε η ίδια.

Η προσθήκη αλατιού πριν από το μαγείρεμα της ομελέτας αλλάζει τη γεύση;

Η Vital Farms έθεσε πράγματι αυτό το θέμα στο προσωπικό της εταιρείας σε ένα γευστικό τεστ, αλλά τα αποτελέσματα δεν έκαναν απαραίτητα την απάντηση σε αυτό το ερώτημα τόσο εύκολη.

«Ωστόσο, όταν θέσαμε το ερώτημα σε μια δοκιμή γεύσης των υπαλλήλων πριν από μερικά χρόνια, δεν παρατηρήσαμε σημαντική διαφορά στη γεύση ανάλογα με το πότε αλατίζετε τα αυγά», δήλωσε η Krenek.

Είτε προσθέτετε αλάτι πριν είτε μετά, πρέπει πάντα να αλατίζετε τα αυγά σας με λίγο αλάτι για να συγκεντρώνετε και να ενισχύετε τη νόστιμη γεύση των αυγών, ανέφερε η ίδια.

Η Sarah Beth Tanner, υπεύθυνη ανάπτυξης συνταγών για την Pete & Gerry’s, μια εμπορική εταιρεία αυγών με έδρα το New Hampshire, συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να μην παραλείπετε το αλάτι όταν φτιάχνετε ομελέτα.

«Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η διαφορά στην υφή όταν αλατίζετε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα της ομελέτας είναι πολύ λεπτή», δήλωσε η Tanner. «Εφόσον τα αλατίζετε σε κάποιο σημείο, θα είστε μια χαρά» πρόσθεσε.

Η επιστήμη του αλατιού και των αυγών

Οι εταιρείες αυγών συνιστούν γενικά την προσθήκη αλατιού στην ομελέτα πριν από το μαγείρεμα (ακόμη και αν είναι μόνο διακριτικά καλύτερο από το αλάτισμα μετά το μαγείρεμα), αλλά και η επιστήμη των τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε γιατί πρέπει, στην πραγματικότητα, να πασπαλίζετε την ομελέτα σας με αλάτι πριν από το μαγείρεμα.

Αυτό μπορεί να σας πάει πίσω στο μάθημα της φυσικής! Η τρυφερότητα των μαγειρεμένων αυγών έχει να κάνει, σε μεγάλο βαθμό, με την πήξη της πρωτεΐνης, και ιδιαίτερα με την ταχύτητα της πήξης. Η ελαφριά, τρυφερή και υγρή ομελέτα απαιτεί μέτρια χαμηλή θερμότητα για να παγιδευτεί απαλά μέρος του νερού που υπάρχει φυσικά στα αυγά καθώς το πήγμα πήζει – και το αλάτι μπορεί να είναι σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία.

Στο βιβλίο του «On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen», ο Harold McGee εξηγεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην ιδέα ότι το αλάτι σκληραίνει τις πρωτεΐνες των αυγών.

Οι περισσότερες πρωτεΐνες των αυγών φέρουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και «το αλάτι διαλύεται σε θετικά και αρνητικά φορτισμένα ιόντα που συσσωρεύονται γύρω από τα φορτισμένα τμήματα των πρωτεϊνών και τα εξουδετερώνουν αποτελεσματικά». Ως αποτέλεσμα, οι πρωτεΐνες συνδέονται νωρίτερα στη διαδικασία μαγειρέματος, οπότε «τα αυγά καταλήγουν πιο τρυφερά όταν αλατίζονται», γράφει ο McGee.

Πόσο αλάτι πρέπει λοιπόν να προσθέσετε στην ομελέτα πριν από το μαγείρεμα; Συνιστούμε μια πρέζα αλάτι για κάθε δύο αυγά που σκοπεύετε να μαγειρέψετε. Και είναι καλύτερο να αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τα αυγά πριν από το μαγείρεμα, καθώς μόλις προσθέσετε αυτό το νάτριο, δεν υπάρχει επιστροφή.

Scroll to Top