Μειώστε τη χοληστερόλη και το λίπος στη μέση – Αντικαταστήστε το κρέας με αυτήν την πρωτεΐνη

πρωτεΐνη

Άτομα που στοχεύουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να χάσουν το λίπος στη μέση μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria υποδηλώνει ότι τα άτομα που θέλουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να χάσουν το λίπος στη μέση μπορεί να ωφεληθούν από την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με την πρωτεΐνη που προέρχεται από τη ζύμωση μύκητα.

Τα ελληνικά όσπρια που ρίχνουν χοληστερόλη και σάκχαρο και ανεβάζουν τον σίδηρο

Πιο αναλυτικά, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι μέσα σε ένα διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πρωτεΐνη Quorn -μια δημοφιλή εναλλακτική του κρέατος που προέρχεται από μυκοπρωτεΐνη- παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση της «κακής»-LDL χοληστερόλης κατά 12% και μείωση 7% στη συνολική χοληστερόλη.

Τα ίδια άτομα παρατήρησαν επίσης μια μέση μείωση σχεδόν 1 εκ. (0,95 εκ.) στην περίμετρο της μέσης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

Μειωμένη χοληστερόλη και περίμετρος μέσης = καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Μια τέτοια πτώση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης θα μπορούσε, σύμφωνα με ιατρική έρευνα, να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο, έως και 9%.

Η περίμετρος της μέσης είναι ένα καλό μέτρο του κοιλιακού λίπους και ένας βασικός δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας. Η μείωση σχεδόν 1 εκατοστού στην ομάδα μυκοπρωτεϊνών, που επετεύχθη σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποδηλώνει πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη σύσταση του σώματος.

Η τυφλή δοκιμή -στην οποία συμμετείχαν 20 υγιείς άντρες που κατανάλωναν είτε 240 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα είτε ισοδύναμη ποσότητα Quorn σε δύο περιόδους 14 ημερών- αποκάλυψε επίσης περαιτέρω οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης Quorn.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια κλινικά σημαντική τάση προς χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση στην ομάδα των μυκοπρωτεϊνών, συμβάλλοντας δυνητικά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

«Σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, αυτή η μελέτη είναι η πιο πρόσφατη από πολλές δοκιμές ανθρώπινης διατροφικής παρέμβασης όπου η μυκοπρωτεΐνη έχει δείξει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Daniel Commane, αναπληρωτής καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria.

«Είναι σημαντικό καθώς υπογραμμίζει πώς η απλή διατροφική αλλαγή με την κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου να πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο έως και 9% σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα», πρόσθεσε ο Δρ. Commane σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης.

«Αποδεικνύει επίσης πως η μυκοπρωτεΐνη μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και μακροπρόθεσμης διαχείρισης του βάρους –κάτι εξαιρετικά σημαντικό αν λάβουμε υπόψη τους κινδύνους της παχυσαρκίας, αφού σχεδόν δύο στους τρεις ανθρώπους είναι κλινικά υπέρβαροι».

Τι είναι η μυκοπρωτεΐνη Quorn

Οι πρωτεΐνες που βασίζονται σε μύκητες, όπως η μυκοπρωτεΐνη Quorn, αποτελούν ένα ξεχωριστό βασίλειο τροφίμων, διαφορετικό από τα φυτικά τρόφιμα και αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο για τις ξεχωριστές διατροφικές τους ιδιότητες.

Καλλιεργημένη μέσω της μακραίωνης διαδικασίας ζύμωσης, η μυκοπρωτεΐνη είναι μια «πλήρης πρωτεΐνη» χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη και αναγνωρίζεται ως μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Η μυκοπρωτεΐνη Quorn αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και βιώσιμης δίαιτας, με τη μυκοπρωτεΐνη να περιλαμβάνεται στον Οδηγό Eatwell, τις κατευθυντήριες γραμμές υγιεινής διατροφής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυξημένη χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που παραμένουν αδιάγνωστοι και η αντιμετώπιση αυτών των σιωπηλών δολοφόνων θα πρέπει να παραμείνει απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Tim Finnigan, επιστημονικός σύμβουλος για το Quorn Foods και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria.

«Υπάρχουν αμέτρητες λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Μερικές κοστίζουν περισσότερο από άλλες, αλλά αυτό που είναι σαφές από αυτή την έρευνα και άλλες πρόσφατες μελέτες, είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην υγεία της καρδιάς τους προσθέτοντας μυκοπρωτεΐνη στη διατροφή τους», ανέφερε ο ειδικός και κατέληξε:

«Φτιαγμένη με ζύμωση ενός μύκητα που απαντάται στη φύση, αναπαράγει απίστευτα καλά τη γεύση και την υφή του κρέατος και υποστηρίζεται από μια πλούσια βάση στοιχείων με περισσότερες από 20 δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της για την υγεία ως ποιοτική πρωτεΐνη».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top