Το νόστιμο ρόφημα που καίει λίπος, βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τη φλεγμονή

ρόφημα μηλόξυδο

Είναι ένα ρόφημα που συχνά χαιρετίζεται ως ευέλικτο ελιξίριο, καθώς έχει αναγνωριστεί για τα πιθανά οφέλη του στην απώλεια βάρους και τη μείωση της φλεγμονής.

Στην αναζήτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, πολλά άτομα εκμεταλλεύονται τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσής του στην καθημερινή τους ρουτίνα. Αυτό το ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ, το οποίο έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της μείωσης της φλεγμονής.

Η Michelle Saari, ειδικός σε θέματα υγείας και διατροφής στο eHealth Project εξηγεί στο SheFinds τους λόγους για τους οποίους το μηλόξυδο είναι τόσο χρήσιμο όταν πρόκειται για τη διαχείριση βάρους και τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η ειδικός αποκάλυψε δύο λόγους για αυτό, όπως η βελτίωση της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Μηλόξυδο για απώλεια βάρους και φλεγμονή

Το μηλόξυδο είναι ένα ευέλικτο υγρό που παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό μήλου. Διαθέτει μια χαρακτηριστική πικάντικη γεύση που μπορεί να προσθέσει μια ευχάριστη γεύση σε διάφορα πιάτα, ντρέσινγκ και ποτά.

Πέρα από τις μαγειρικές χρήσεις του, το μηλόξυδο έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας την όρεξη.

«Εάν δεν το καταναλώνετε πριν φάτε ένα γεύμα, το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόκριση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από το σώμα, καθώς η πρόσληψη γίνεται με πιο αργό ρυθμό», λέει η Saari και προσθέτει:

«Το σώμα που απορροφά τη γλυκόζη με αργό ρυθμό, δεν αφήνει επιπλέον γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν η γλυκόζη δεν απορροφηθεί αμέσως, συνήθως μετατρέπεται σε λίπος».

Συνεχίζει λέγοντας ότι αν και το μηλόξυδο δεν προκαλεί άμεσα απώλεια λίπους, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να περιορίσει τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπος. Με έμμεσο τρόπο, παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ποσότητας του αποθηκευμένου λίπους, προσφέροντας έναν πιθανό μηχανισμό για τη διαχείριση του βάρους.

Επίσης, μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το μηλόξυδο έχει αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω του συστατικού του οξικού οξέος. Το οξικό οξύ έχει συσχετιστεί με την καταστολή των φλεγμονωδών οδών μέσα στο σώμα.

Αν και το μηλόξυδο μπορεί να είναι ωφέλιμο για όλους, είναι ιδιαίτερα μια έξυπνη ιδέα για διαβητικούς που δυσκολεύονται να απορροφήσουν τη γλυκόζη.

Η Saari σημειώνει: «Όσοι έχουν διαβήτη συνήθως δυσκολεύονται να απορροφήσουν σωστά τη γλυκόζη λόγω έλλειψης ινσουλίνης. Έτσι μπορεί να δουν αυξημένα οφέλη σε σύγκριση με κάποιον που δεν έχει διαβήτη όσον αφορά την απορρόφηση γλυκόζης».

Το συμπέρασμα

Το μηλόξυδο είναι γνωστό για την εξαιρετικά δυνατή και πικάντικη γεύση του, γι’ αυτό και είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να το καταναλώσουν. Ωστόσο, η Saari δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του.

«Μπορείτε να το αραιώσετε σε ένα ποτήρι νερό, να το ανακατέψετε καλά και να το πιείτε. Υπάρχουν μερικές υπέροχες συνταγές για ντρέσινγκ σαλάτας που περιλαμβάνουν μηλόξυδο, αλλά θα σας προειδοποιήσω ότι η έρευνα δεν έχει δείξει τα ίδια οφέλη όταν είναι αραιωμένο με ζάχαρη. Προσπαθήστε να το πιείτε απλά σε ένα ποτήρι νερό και μετά να απολαύσετε το γεύμα σας!».

Scroll to Top