Το κρεμώδες ρόφημα από τον Καύκασο έχει ελαφριά ξινή γεύση ενώ βάσει ερευνών, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζει την πέψη και ενισχύει την υγεία του εντέρου, μεταξύ άλλων. Ποιο είναι;
Άνοια: Το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 25%, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ποιο είναι το κρεμώδες ρόφημα από τον Καύκασο και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το κρεμώδες ρόφημα από τον Καύκασο είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που καταναλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά είναι αγαπητό στη χώρα μας. Έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μεγάλη ποικιλία προβιοτικών, υποστηρίζει την πέψη, προάγει την υγεία του εντέρου και είναι γενικά εύκολο να καταναλωθεί. Κάποιοι δηλώνουν ότι είναι πιο θρεπτικό και από το γιαούρτι. Ποιο είναι;
Διαφορετικοί τύποι κεφίρ ή στραγγιστό γιαούρτι; Τι είναι πιο θρεπτικό
Σύμφωνα με εργασία του 2024 με τίτλο «Comparing Nutritional Values and Bioactivity of Kefir from Different Types of Animal Milk», η ζύμωση γάλακτος αγελάδας, βουβάλου, καμήλας, γαϊδούρας, κατσίκας και προβάτου σε κεφίρ αύξησε τα επίπεδα πρωτεΐνης, βελτίωσε τα υγιή λιπαρά όπως το ελαϊκό και λινελαϊκό οξύ και ενίσχυσε τη δράση των αντιοξειδωτικών. Μεταξύ όλων των δειγμάτων, το κεφίρ από κατσικίσιο γάλα έδειξε τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.
Τόσο το κεφίρ όσο και το στραγγιστό γιαούρτι είναι θρεπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά διαφέρουν στο προφίλ θρεπτικών συστατικών και στα οφέλη τους για την υγεία. Το κεφίρ ξεχωρίζει για την πλούσια ποικιλία προβιοτικών και ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ το ελληνικό γιαούρτι υπερέχει σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης και κάποιες βιταμίνες Β. Βασικές διαφορές:
- Προβιοτικά: Το κεφίρ περιέχει έως και 61 στελέχη βακτηρίων και καλλιεργειών, ενώ το ελληνικό γιαούρτι έχει λιγότερα στελέχη και καθόλου καλλιέργειες.
- Πρωτεΐνη και θερμίδες: Το ελληνικό γιαούρτι έχει περίπου 2,5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη και είναι πιο θερμιδογόνο, ενώ το κεφίρ είναι πιο ελαφρύ και ενυδατικό.
- Βιταμίνες και μέταλλα: Το κεφίρ προσφέρει περισσότερες βιταμίνες A, D, φολικό οξύ και ασβέστιο, ενώ το ελληνικό γιαούρτι έχει περισσότερη B2, B12, ψευδάργυρο και σελήνιο.
- Οφέλη για την υγεία: Το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την υγεία του εντέρου και την ανοσία, ενώ το ελληνικό γιαούρτι είναι ιδανικό για κορεσμό και αποκατάσταση μυών.
Οφέλη για την υγεία
1. Eίναι εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών
Το κεφίρ, ένα ζυμωμένο ρόφημα από την Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία, πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «keyif», που σημαίνει καλή αίσθηση μετά το φαγητό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, που του προστίθονται κόκκοι κεφίρ – συσσωματώματα καλλιεργειών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος που μοιάζουν με κουνουπίδι.
Αυστηρή προειδοποίηση: Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν γρανίτες;
Σε περίπου 24 ώρες, αυτοί οι μικροοργανισμοί ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος, δημιουργώντας το κεφίρ. Οι κόκκοι στη συνέχεια αφαιρούνται και επαναχρησιμοποιούνται. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο κεφίρ την ξινή γεύση που θυμίζει γιαούρτι, αλλά με πιο αραιή υφή.
Μία κούπα κεφίρ χαμηλών λιπαρών περιέχει:
- Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
- Ασβέστιο: 36% της Συνηστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) για ενήλικες
- Φώσφορο: 20% ΣΗΠ
- Βιταμίνη B12: 29% ΣΗΠ
- Ριβοφλαβίνη (B2): 25% ΣΗΠ
- Μαγνήσιο: 7% ΣΗΠ
- Βιταμίνη D: 12% ΣΗΠ
Το κεφίρ παρέχει περίπου 104 θερμίδες, 11,6 γραμμάρια υδατανθράκων και 2–3 γραμμάρια λιπαρών, ανάλογα με το γάλα που χρησιμοποιείται. Περιέχει πολλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια, που συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία. Εκδοχές χωρίς γαλακτοκομικά μπορούν να παρασκευαστούν με νερό καρύδας, γάλα καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά, αν και το θρεπτικό τους προφίλ διαφέρει από το κεφίρ που βασίζεται σε γαλακτοκομικά.
2. Eίναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι
Ορισμένοι μικροοργανισμοί, γνωστοί ως προβιοτικά, μπορούν να ωφελήσουν την υγεία υποστηρίζοντας την πέψη, τη διαχείριση βάρους και την ψυχική υγεία. Ενώ το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή προβιοτική τροφή στη δυτική διατροφή, το κεφίρ είναι πολύ πιο ισχυρό. Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν έως και 61 στελέχη βακτηρίων και καλλιεργειών – αν και η ποικιλία μπορεί να διαφέρει – ενώ τα περισσότερα άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ λιγότερα στελέχη και καθόλου καλλιέργειες.
3. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από λοιμώξεις. Ένα παράδειγμα είναι το Lactobacillus kefiri, μοναδικό στο κεφίρ, το οποίο μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αναστείλει επιβλαβή βακτήρια όπως η Salmonella, το Helicobacter pylori και το E. coli. Το κεφίρ περιέχει επίσης κεφιράνη, έναν υδατάνθρακα με αντιβακτηριακές ιδιότητες.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση, που χαρακτηρίζεται από φθορά του οστικού ιστού, είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες γυναίκες, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι καθοριστική για την υποστήριξη της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Το κεφίρ παρέχει ασβέστιο και βιταμίνη K2, που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Μελέτες σε ζώα συνδέουν το κεφίρ με βελτιωμένη απορρόφηση ασβεστίου στα οστικά κύτταρα, οδηγώντας σε υψηλότερη οστική πυκνότητα και πιθανώς λιγότερα κατάγματα.
5. Μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου
Ο καρκίνος, που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Τα προβιοτικά στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη όγκων μέσω διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που δείχνει ότι το κεφίρ θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα υποστηρίζουν αυτή την πιθανότητα, ενώ παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού κατά 56%, σε σύγκριση με 14% για εκχύλισμα γιαουρτιού. Ωστόσο, απαιτούνται κι άλλες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.
6. Τα προβιοτικά του μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα
Τα προβιοτικά όπως αυτά του κεφίρ βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, καθιστώντας τα αποτελεσματικά για πολλούς τύπους διάρροιας. Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά και οι προβιοτικές τροφές μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τα έλκη που προκαλούνται από το H. pylori. Για τον λόγο αυτό, το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει συνολικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.
7. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
Τα συνήθη γαλακτοκομικά περιέχουν το φυσικό σάκχαρο λακτόζη, την οποία πολλοί ενήλικες δεν μπορούν να χωνέψουν σωστά – μια κατάσταση γνωστή ως δυσανεξία στη λακτόζη. Στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης σε γαλακτικό οξύ και παρέχουν επίσης ένζυμα που τη διασπούν περαιτέρω. Ως αποτέλεσμα, το κεφίρ συνήθως είναι πιο εύπεπτο από το γάλα. Μπορεί επίσης να παραχθεί 100% χωρίς λακτόζη χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, χυμό φρούτων ή άλλα μη γαλακτοκομικά υγρά.
8. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος
Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένες τροφές ή ουσίες, προκαλώντας μερικές φορές καταστάσεις όπως το άσθμα. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να καταστείλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες, αλλά απαιτούνται ακόμη μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Πηγές: Healthline, PubMed Central, Cleveland Clinic, University of Connecticut, USDA, PubMed Central, MDPI, PubMed Central, MDPI