Το αρχαίο φυτό που ανακουφίζει από τη δυσπεψία και κάνει καλό στα μάτια – Έχει αντιγηραντικές και αφροδισιακές ιδιότητες

αρχαίο φυτό

Το ρόφημα από το συγκεκριμένο αρχαίο φυτό έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία. Έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα και μια γλυκιά γεύση. Και χρησιμοποιείται πλέον σε πολλά ποτά και πιάτα με επιδόρπια σε όλο τον κόσμο.

Έχει θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες έχουν επισημάνει σε γραπτά τους κείμενα και οι πατέρες της Ιατρικής, Ιπποκράτης και Ασκληπιός.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτό το ρόφημα ανακουφίζει από καούρες και δυσπεψία, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και σας βοηθά να αποκτήσετε έναν γερό οργανισμό. Κάνει καλό στα μάτια και στη μνήμη και έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Σαλέπι

Αναφερόμαστε στο σαλέπι που είναι το ποώδες φυτό Ορχιδέα – Orchis mascula ή αλλιώς σερνικοβότανο, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες, αλλά και το άλευρο που λαμβάνεται από τη συγκεκριμένη οικογένεια φυτών. Οι κόνδυλοι του φυτού Orchis mascula συλλέγονται του καλοκαιρινούς μήνες, αποξηραίνονται και κονιορτοποιούνται σε μορφή σκόνης.

Το σαλέπι ως σκόνη χρησιμοποιείται κατεξοχήν για την παρασκευή του αντίστοιχου ροφήματος με αραίωσή του σε νερό ή γάλα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ενίσχυση της γεύσης του από διάφορα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ.

Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα γνωρίζετε αυτό το ζεστό ρόφημα. Εκτός από ζεστασιά και ευχάριστη γεύση, όμως, το σαλέπι σας προσφέρει κι άλλα οφέλη.

Δείτε τα οφέλη που έχει το σαλέπι για την υγεία:

 1. Ανακουφίζει από τις καούρες
 2. Μείωση των εντερικών αερίων και του φουσκώματος
 3. Ανακουφίζει από τη δυσπεψία
 4. Ανακουφίζει από τη διάρροια
 5. Βελτιώνει την πέψη
 6. Βελτιώνει την όραση
 7. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
 8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 9. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
 10. Έχει αφροδισιακές ιδιότητες
 11. Ανακουφίζει από τις καούρες

1. Ανακουφίζει από τις καούρες

Το σαλέπι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις καούρες. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μιας από τις συνηθισμένες αιτίες της καούρας.

2.Μείωση των εντερικών αερίων και του φουσκώματος

Το σαλέπι έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα εντερικά αέρια και το φούσκωμα. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

3.Ανακουφίζει από τη δυσπεψία

Το σαλέπι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσπεψία. Σ’ αυτό βοηθούν και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φυτό.

4. Ανακουφίζει από τη διάρροια

Το σαλέπι έχει στυπτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη διάρροια.

5. Βελτιώνει την πέψη

Το σαλέπι περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και τις καούρες.

6. Βελτιώνει την όραση

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από βλάβες. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

7. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.

8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

9.Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος.

10.Έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Το σαλέπι έχει και αφροδισιακές ιδιότητες που είναι υπεύθυνες και για την ονομασία του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το φυτό Ορχιδέα πήρε το όνομά του από τον Όρχυ που ήταν γιος του Σάτυρου και της Νύμφης και ο οποίος καταδικάστηκε να μεταμορφωθεί σε φυτό (ορχιδέα) καθώς επιτέθηκε σε μια ιέρεια κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων.

Το φυτό αυτό αναφέρεται στην ελληνική λαϊκή παράδοση και ως σερνικοβότανο, καθώς ο λαός πίστευε ότι εάν ένας άντρας κατανάλωνε το συγκεκριμένο φυτό θα έκανε αρσενικά παιδιά!

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top