Τα 9 σημάδια ότι σας λείπει βιταμίνη Β6 και οι συνέπειες της έλλειψής της

βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι πολύ σημαντική για τον ολόκληρο οργανισμό μας και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας οι τροφές που την περιέχουν.

Επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, την ποιότητα του ύπνου, αλλά σύμφωνα με την Mayo Clinic είναι σημαντική και για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ενισχύει τον μεταβολισμό αλλά και τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο σας το σώμα. Πώς θα καταλάβετε όμως ότι δεν έχετε αρκετή;

Ποια είναι όμως τα εννέα σημάδια έλλειψης της βιταμίνης Β6;

  1. Δεν έχετε αρκετή ενέργεια
  2. Εξανθήματα
  3. Σκασμένα ή και ξηρά χείλη
  4. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό
  5. Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
  6. Το μωρό σας γκρινιάζει
  7. Πρωινή ναυτία
  8. Ομίχλη του εγκεφάλου
  9. Καρκίνος

1. Δεν έχετε αρκετή ενέργεια

Αν έχετε έλλειψη της βιταμίνης Β6 στον οργανισμό σας, κάτι που δεν συναντάται συχνά , μπορείτε να πάθετε αναιμία, δηλαδή να παράγει ο οργανισμός σας λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αναιμία συνήθως έχει ως σύμπτωμα να σας κάνει να νιώθετε πιο κουρασμένοι και αδύναμοι. Άλλη μία αιτία για την αναιμία είναι και η έλλειψη σιδήρου, αλλά και η έλλειψη άλλων βιταμινών, όπως η έλλειψη της βιταμίνης Β12 και του φιλικού οξέος.Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανόν να έχουν έλλειψη της βιταμίνης Β6 αν δεν τρώνε καλά ή αν ο οργανισμός τους δεν μπορεί να την απορροφήσει. Πολύ συχνά κάποιες παθήσεις στο νεφρό ή άλλες παθήσεις  δεν επιτρέπουν στο λεπτό έντερο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν έλλειψη της βιταμίνηεςΒ6.

Εξανθήματα

Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 μπορεί να φανεί και στο δέρμα σας. Το δέρμα σας υποβάλλεται σε χημικές αλλαγές που πολύ συχνά οδηγούν σε κάποιο εξάνθημα  κυρίως στο πρόσωπο που ονομάζεται σμηγματορροική δερματίτιδα. Το εξάνθημα μπορεί με τον καιρό να χειροτερεύει αλλά αν η έλλειψη σας είναι πολύ μικρή τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν και χρόνια να εμφανιστούν.

Σκασμένα ή και ξηρά χείλη

Μπορείτε να εντοπίσετε την έλλειψη της βιταμίνης Β6 και στο στόμα σας , καθώς μπορεί να προκαλέσει σκασίματα και ξηρότητα στα χείλη σας, ενώ ακόμα και πρήξιμο στη γλώσσα σας.

Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό

Καθώς η βιταμίνη Β6 βοηθάει το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ή έλλειψη της δυσκολεύει τον οργανισμό. Πολλές είναι οι αρρώστιες που μπορούν να εξαντλήσουν το απόθεμα της βιταμίνης Β6 στον οργανισμό σας και να χρειαστείτε παραπάνω βιταμίνη για να το αναπληρώσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εύκολα με ένα συμπλήρωμα.

Μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια

Άν έχετε μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια μπορεί να είναι σημάδι μίας νευρολογικής πάθησης που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια και πολύ συχνά πυροδοτείται από την έλλειψη της βιταμίνης Β6.

Το μωρό σας γκρινιάζει

Αν το μωρό σας γκρινιάζει παραπάνω από οτι συνήθως μπορεί να είναι ένα σημάδι οτι δεν έχει αρκετή βιταμίνη Β6. Αυτό μπορεί να συμβεί αν θηλάσετε  το μωρό σας για παραπάνω από έξι μήνες. Η υπερβολική έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επιλειπτικές κρίσεις.

Πρωινή ναυτία

Οι μέλλουσες μαμάδες χρειάζονται παραπάνω από τον καθένα βιταμίνη Β6 στην διατροφή τους. Αν έχετε πρωινή ναυτία ή ναυτία γενικότερα ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β6 ίσως να σας βοηθήσει. Πάντα βέβαια με τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ομίχλη του εγκεφάλου

Η βιταμίνη Β6 βοηθάει με τη μνήμη αλλά και με τη διάθεση. Αν παρατηρήσετε οτι πολλές φορές νιώθετε μπερδεμένος ή στεναχωρημένος η αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη της Β6. Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για κατάθλιψη κυρίως μετά από εγκεφαλικό, αρθροπλαστική ισχίου ή κάποια άλλη μεγάλη νόσο.

Καρκίνος

Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 μπορεί να παίζει ρόλο στις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκινομάτων. Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα την αιτία. Πολλές έρευνες όμως έχουν συνδέσει την έλλειψη της βιταμίνης Β6 με καρκίνο στο στομάχι και στον οισοφάγο. Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες και για καρκίνο του προστάτη και του στήθους.

Ποιά είναι η απαιτούμενη δόση

Η απαιτούμενη δόση που χρειάζεστε καθημερινά βασίζεται κυρίως στην ηλικία σας. Τα μωρά για παράδειγμα από εφτά έως δώδεκα μηνών χρειάζονται 0.3 γραμμάρια ημερησίως. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο χρειάζεστε. Στα 50 δηλαδή χρειάζεστε πέντε φορές παραπάνω από την ημερήσια δόση των μωρών.Ενώ οι έγκυες το χρειάζονται πιο πολύ απ’ όλους, χρειάζονται γύρω στα 1.9 ml ημερησίως.

Σε ποιά τρόφιμα βρίσκεται

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως στα πουλερικά, στο χοιρινό κρέας αλλά και στο ψάρι. Βρίσκεται ακόμα και σε πολλά αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και το καλαμπόκι. Ακόμα σε πολλά φρούτα- εκτός από τα εσπεριδοειδή- αλλά και τα φασόλια.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top