Τι ώρα πρέπει να φάτε πρωινό για να μειώσετε το σάκχαρο την πίεση και να αδυνατίσετε

πρωινό

Έχει πραγματικά σημασία η ώρα που τρώτε πρωινό για τη βελτίωση της υγείας σας; Τι λένε οι ειδικοί.

Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι πράγματι έχει. Στο πλαίσιο της μελέτης  που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές ανέλυσαν αρκετές προηγούμενες μελέτες που εστιάζονταν στη διατροφή με χρονικούς περιορισμούς (γνωστή και ως διαλείπουσα νηστεία ή διαλειμματική δίαιτα) και στην ισορροπημένη απώλεια βάρους.

Ερεύνησαν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της διαλειμματικής δίαιτας και της υγείας, αλλά συνέκριναν επίσης τις επιπτώσεις διαφορετικών ωραρίων διατροφής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν νωρίτερα γεύμα – έτρωγαν πρωινό πριν από τις 11 π.μ. και σταματούσαν να τρώνε νωρίτερα μέσα στην ημέρα- μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ επίσης πέτυχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Γιατί η κατανάλωση πρωινού νωρίς μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας

Σε ο,τι αφορά στη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης πρωινού πριν τις 11 π.μ. και υγείας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα που είδαν όφελος από αυτή τη συνήθεια ακολούθησαν επίσης ένα χρονικά περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής καθώς και μείωσαν την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έτρωγαν απλώς πρωινό πριν από τις 11 π.μ. και συνέχισαν να τρώνε αργά το βράδυ. Αντίθετα, σταματούσαν να τρώνε νωρίτερα από άλλα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα με περιορισμό στο χρόνο των γευμάτων τους.

Η Δρ Maria Teresa Anton, MD, ενδοκρινολόγος και εκπαιδευτικός στο Pritikin Longevity Center, λέει ότι ο συνδυασμός μείωσης των θερμίδων και προσκόλλησης σε ένα χρονοδιάγραμμα διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τα άτομα με παχυσαρκία.

«Τα άτομα με παχυσαρκία μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη μείωση του σωματικού τους βάρους, γεγονός που οδηγεί σε βελτιωμένους καρδιαγγειακούς δέικτες και μειωμένο κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει. Εδώ, η απώλεια βάρους οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

Πώς να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σας

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να τρώτε με περιορισμούς στο χρόνο κατανάλωσης των γευμάτων σας για να βελτιώσετε την υγεία σας, η Δρ Anton έχει μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μέγιστο τα οφέλη της διαλειμματικής διατροφής.

Το πρώτο είναι ότι, όπως δείχνει η νέα έρευνα, μια μετατόπιση των γευμάτων σας πιο νωρίς μπορεί να είναι η πιο ωφέλιμη. Η Δρ Anton συνιστά να τρώτε πρωινό πριν από τις 11 π.μ. και να τελειώνετε τα γεύματά σας γύρω στις 5:30. Φυσικά, αυτό δεν είναι εφικτό για όλους. Για παράδειγμα, ίσως το πρόγραμμα εργασίας σας ή η ώρα που τρώτε δείπνο με την οικογένειά σας το καθιστά αδύνατο.

Η Δρ Anton λέει ότι είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το διατροφικό σας πρόγραμμα. Διαφορετικά, δεν θα κολλήσετε με αυτό. Τονίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα βιώσιμο πρόγραμμα διατροφής.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top