Κοινά φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά

αρτηριακή πίεση

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση λαμβάνουν φάρμακα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ένα υγιές εύρος.

Τρεις συνήθεις τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης είναι τα θειαζιδικά διουρητικά, οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE). Ενώ όλα αυτά τα φάρμακα λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά, όλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network εξέτασε τη θνησιμότητα και πολλά άλλα αποτελέσματα υγείας μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν ένα από τα τρία κοινά φάρμακα για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Στην ανάλυσή τους σε περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές βρήκαν παρόμοιο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα ανεξάρτητα από τον τύπο φαρμάκου.

Ωστόσο, περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε αύξηση 11% στον κίνδυνο για θανατηφόρο και μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με τη λήψη αναστολέων ACE σε σύγκριση με τη λήψη διουρητικών.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα για τον προσδιορισμό του πιθανού κινδύνου από φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE.

Έχουν όλα τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμους κινδύνους;

Αυτή η μελέτη ήθελε να εξετάσει ορισμένες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λήψης ορισμένων φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Λόγω της οργάνωσης της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν παθητική παρακολούθηση στους συμμετέχοντες έως και είκοσι τρία χρόνια αργότερα.

Η μελέτη ήταν μια προκαθορισμένη δευτερογενής ανάλυση μιας άλλης μελέτης, της Δοκιμής Αντιυπερτασικής και Υπολιπιδαιμικής Θεραπείας για Πρόληψη Καρδιακής Προσβολής (ALLHAT). Οι ερευνητές μπόρεσαν να συμπεριλάβουν δεδομένα από 32.804 από αυτούς τους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 55 ετών και άνω, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν έναν ή περισσότερους άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Μεταξύ των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα αποτελέσματα:

  • Θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Θνησιμότητα από όλες τις αιτίες
  • Θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα σε συνδυασμό
  • Νοσηρότητα και θνησιμότητα για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, νεφρική νόσο τελικού σταδίου και καρδιακή ανεπάρκεια

Η αρχική δοκιμή ήταν μια διπλή τυφλή κλινική δοκιμή όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα από τα τρία αρχικά φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση: έναν αναστολέα διαύλων ασβεστίου (αμλοδιπίνη), έναν αναστολέα ACE (λισινοπρίλη) ή ένα θειαζιδικό διουρητικό (χλωρθαλιδόνη).

Η αρχική δοκιμή περιελάμβανε επίσης συμμετέχοντες που έπαιρναν έναν α-αναστολέα (δοξαζοσίνη), αλλά αυτό το μέρος της δοκιμής έληξε νωρίς. Για τη δευτερεύουσα ανάλυση, οι ερευνητές μπόρεσαν να προχωρήσουν πέρα από την αρχική δοκιμαστική περίοδο και την παρακολούθηση μέσω δεδομένων από τρεις βάσεις δεδομένων.

Μιλώντας στο Medica News Today, ο συγγραφέας της μελέτης Jose-Miguel Yamal, αναπληρωτής καθηγητής βιοστατιστικής και επιστήμης δεδομένων στο UTHealth Houston School of Public Health, εξήγησε:

«Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε εάν υπήρχε διαφορά στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας για τους ηλικιωμένους με υπέρταση που άρχιζαν με μία από τις τρεις δημοφιλείς αντιυπερτασικές θεραπείες: ένα θειαζιδικό διουρητικό, έναν αναστολέα διαύλων ασβεστίου και έναν αναστολέα ACE».

«Μια κλινική δοκιμή ορόσημο που συνέκρινε αυτές τις θεραπείες παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για περίπου πέντε χρόνια. Λάβαμε αυτή την ομάδα ασθενών και συνδέσαμε τα δεδομένα τους με κάποια άλλα σύνολα δεδομένων, για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν κατέληξαν να έχουν άλλα αποτελέσματα έως και 23 χρόνια μετά την έναρξη της δοκιμής», συνέχισε.

Παρόμοιος κίνδυνος από 3 τύπους φαρμάκων για την υπέρταση

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρήκαν παρόμοιο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με κάθε φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης παρόμοια μεταξύ των ομάδων για άλλα δευτερεύοντα αποτελέσματα.

Η κύρια διαφορά ήταν ότι ο αναστολέας ACE συσχετίστηκε με 11% αυξημένο κίνδυνο για θανατηφόρο και μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν σε σύγκριση με το θειαζιδικό διουρητικό.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετά από πολλαπλές συγκρίσεις, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος δεν ήταν πλέον σημαντικός. Έτσι, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα προσεκτικά.

«Όταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι σημαντικός παράγοντας, τα διουρητικά και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους αναστολείς ACE και αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε πολύ πέρα από τη δοκιμαστική περίοδο», ανέφερε ο Δρ. Yamal και κατέληξε.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων που περιλαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top