Σαποντίγια: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο

Είναι ένα νόστιμο τροπικό φρούτο με την επιστημονική ονομασία Manilkara zapota.

Τι είναι η σαποντίγια

Η σαποντίγια, γνωστή και ως sapodilla, sapote, chicozapote, chicoo, chicle, naseberry, nispero ή soapapple, είναι ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Είναι φρούτο οβάλ ή στρογγυλού σχήματος με καφέ φλούδα. Ο άγουρος καρπός έχει σκληρή επιφάνεια και λευκό πολτό. Καθώς ο καρπός ωριμάζει και η σάρκα του αποκτά καφέ χρώμα. Η σάρκα περιέχει μαύρους, γυαλιστερούς σπόρους που μοιάζουν με φασόλια στο κέντρο.

Σαποντίγια: Διατροφική αξία

Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται:

  • Θερμίδες: 83
  • Λίπη: 1.10 g
  • Νάτριο: 12 mg
  • Υδατάνθρακες: 19.9 g
  • Φυτικές ίνες: 5.3 g
  • Πρωτεΐνη: 0.44 g
  • Κάλιο: 193 mg

Σαποντίγια: Τα σημαντικότερα οφέλη

  1. Μας δίνει ενέργεια
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  3. Οφέλη για το δέρμα
  4. Οφέλη για τα μαλλιά
  5. Ενισχύει την υγεία του εντέρου
  6. Καλό για τα οστά

1. Μας δίνει ενέργεια

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε γλυκόζη και θερμίδες που το καθιστούν πηγή ενέργειας. Ως εκ τούτου μπορούμε να το καταναλώνουμε πριν από την προπόνηση. Αναπληρώνει τις απώλειες σε ενέργεια του σώματος χάρη στα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες του. Επίσης, είναι η καλύτερη επιλογή φρούτου για παιδιά καθώς καλύπτει τις αυξανόμενες ενεργειακές τους ανάγκες και τονώνει τη γενική τους υγεία.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η σαποντίγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού σας. Η πολυφαινόλη που υπάρχει στο φρούτο μπορεί να καταπολεμήσει τις βλαβερές τοξίνες και να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών. Έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό μας από επιβλαβή μικρόβια.

3. Οφέλη για το δέρμα

Οι πολλές βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και διαιτητικές ίνες που περιέχει καθιστούν τη σαποντίγια ένα από τα εξαιρετικά φρούτα για υγιές και λαμπερό δέρμα.

Παράλληλα, η βιταμίνη Ε σε αυτό το φρούτο ενυδατώνει το δέρμα σας. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που δρουν ως αντιγηραντικά συστατικά εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα που είναι υπεύθυνες για την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Οι σπόροι της περιέχουν πυρηνέλαιο που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος και των επώδυνων προβλημάτων του δέρματος. Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το λάδι ως κατάπλασμα σε επώδυνες παθήσεις του δέρματος.

4. Οφέλη για τα μαλλιά

Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγεία των μαλλιών μας. Γνωρίζατε όμως ότι το έλαιο από σπόρους της είναι πιο ωφέλιμο από τη σάρκα, όταν πρόκειται για την υγεία των μαλλιών σας;

Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της βοηθά στην ενυδάτωση και την απαλότητα των μαλλιών σας. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν έχετε σγουρές τρίχες που δεν μπορείτε να χτενίσετε εύκολα. Αυτό το έλαιο ανακουφίζει επίσης τις δερματικές παθήσεις που επιφέρουν κνησμό, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αλέστε τους σπόρους της και φτιάξτε μια πάστα και μετά ανακατέψτε με καστορέλαιο. Αυτό το μείγμα πρέπει να εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής και να ξεπλένεται την επόμενη μέρα

5. Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου

Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και μια ένωση που ονομάζεται τανίνες που εξουδετερώνει την έκκριση οξέος στο έντερο. Ως εκ τούτου, είναι ευεργετικό στη θεραπεία των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό καθαρτικό που ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και μειώνει τις μολύνσεις των εντέρων.
Διαφήμιση

6. Καλό για τα οστά

Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο που κρατά τα οστά σας γερά. Εάν τρώτε τακτικά, μπορεί να μην χρειάζεστε συμπληρώματα αργότερα στη ζωή σας. Τα βασικά μέταλλα που υπάρχουν σε αυτό μπορεί να είναι ευεργετικά για τη διευκόλυνση διαφόρων λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σωστής ανάπτυξης των οστών.

Πώς να την καταναλώσετε

Η σαποντίγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

  • Φρέσκο φρούτο: Η σάρκα του καρπού τρώγεται ωμή ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμών, smoothies, μιλκσέικ, γλυκών και σορμπέ.
  • Ξηροί καρποί: Οι σπόροι μπορούν να ψηθούν και να καταναλωθούν ως σνακ.
  • Λάδι: Από τους σπόρους εξάγεται ένα βρώσιμο λάδι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.
  • Χυμός: Ο χυμός του καρπού χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσίχλας.

Παρενέργειες

Η σαποντίγια είναι ασφαλής για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους σε μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα. Η ωμή σαποντίγια περιέχει τανίνες, στυπτικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο στόμα εάν καταναλωθεί. Η κατανάλωση του ωμού φρούτου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή του λαιμού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αναπνοής στα παιδιά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top