Κράνα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

άγνωστο superfood κράνα

Τα κράνα αξίζουν τη θέση τους στη διατροφή σας, γιατί προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Τι είναι τα κράνα;

Τα κράνα είναι μικρά, κόκκινα φρούτα που μοιάζουν με κεράσια, και προέρχονται από το φυλλοβόλο δέντρο Cornus mas L. Είναι εγγενή στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική, αλλά καλλιεργούνται πλέον σε όλο τον κόσμο. Έχουν μια πικάντικη, γλυκόξινη γεύση και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα, σε χυμό ή σε μαρμελάδα.

Κράνα: Διατροφική αξία

Σε γενικές γραμμές όλα τα οφέλη στην υγεία που προσφέρουν, απορρέουν από την περιεκτικότητα τους σε βιοενεργά θρεπτικά συστατικά, τις ανθοκυανίνες. Αυτές έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η συνολική τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες προσθέτει οφέλη στην συνολική τους αντιοξειδωτική τους ικανότητα.

Επίσης αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, K και A, καθώς και των μεταλλικών στοιχείων καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Κράνα: Οφέλη

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προλαμβάνουν τη διάρροια
  • Προλαμβάνουν την οστεοπόρωση
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου
  • Προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις

1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα κράνα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, προστατεύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Προλαμβάνουν τη διάρροια

Τα κράνα περιέχουν τανίνες, οι οποίες έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι τανίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από βακτήρια.

3. Προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Τα κράνα είναι καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από εύθραυστα οστά.

4. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα κράνα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Οι βλάβες των κυττάρων είναι μια βασική αιτία καρκίνου.

5. Προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις

Τα κράνα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της αθηροσκλήρυνσης. Η φλεγμονή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.Έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιορίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πώς να καταναλώσετε τα κράνα

Τα κράνα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες, smoothies ή γιαούρτι, ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας ή χυμού.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Τα κράνα είναι ασφαλή για κατανάλωση χωρίς γνωστές παρενέργειες. Παρόλαυτα, η κατανάλωση μεγάλου αριθμού από αυτά τα φρούτα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης, οτι λόγω των τανίνων που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα στα σκυλιά, εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top