Ραμπουτάν: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στο συγκεκριμένο φρούτο μπορούν να προσφέρουν πολλά διατροφικά οφέλη.

Τι είναι τα ραμπουτάν

Τα Rambutan είναι τριχωτά, έντονα κόκκινα φρούτα με κρεμώδη λευκό πυρήνα. Αυτά τα φρούτα είναι εγγενή στη Μαλαισία, αλλά πρόσφατα άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Θα τα βρείτε σε μανάβικα και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Πέρα από τη μοναδική τους εμφάνιση και τη γλυκιά γεύση τους, προσφέρουν και μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Ραμπουτάν: Διατροφική αξία

Ένα ραμπουτάν περιέχει:

  • Θερμίδες: 123
  • Υδατάνθρακες: 31 g
  • Λίπη: 0,3 g
  • Πρωτεΐνες: 1 g
  • Φυτικές Ίνες: 1,4 g

Τα φρούτα αυτά είναι επίσης γεμάτα κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά τον καρδιακό παλμό, τη λειτουργία των νεφρών και τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος.

Ραμπουτάν: Οφέλη

  • Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Ενισχύουν την πεπτική Υγεία

1. Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Τα ραμπουτάν είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι άχρηστες ουσίες στο σώμα σας που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του οργανισμού σας. Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την κυτταρική βλάβη και δυνητικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το ραμπουτάν έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος με διάφορους τρόπους. Πρώτον, η βιταμίνη C στα ραμπουτάν συνδέεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία. Η τακτική κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού.

Δεύτερον, οι πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα εκχυλίσματα από το ραμπουτάν μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αυτά τα εκχυλίσματα μπορεί να εμποδίσουν την αναπαραγωγή των ιών, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τα μικρόβια πιο εύκολα.

3. Ενισχύουν την πεπτική υγεία

Τα Rambutans μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα να είναι πιο ανθεκτικό. Προσφέρουν διαιτητικές ίνες τόσο σε διαλυτή όσο και σε αδιάλυτη μορφή. Οι διαιτητικές ίνες στα ραμπουτάν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και αποτρέποντας την πρόσκρουση.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες τροφοδοτούν επίσης τα «καλά» βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα, βοηθώντας τα έντερά σας να δέχονται πιο δύσπεπτα τρόφιμα με ευκολία.

Πώς να το καταναλώσετε

Το ραμπουτάν μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή να χρησιμοποιηθεί σε smoothies, σαλάτες και επιδόρπια. Μπορεί επίσης να ζαχαρωθεί ή να γίνει μαρμελάδα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Εάν έχετε αλλεργία σε φρούτα όπως το μάνγκο, υπάρχει πιθανότητα να είστε αλλεργικοί και στο ραμπουτάν.
  • Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το ραμπουτάν, ενδεχομένως να σχετίζονται με συγγενείς ανωμαλίες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το καταναλώσετε, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Όλο Υγεία

Scroll to Top