Το Νο1 φρούτο που δυναμώνει οστά και μυς μετά τα 45 – Έχει πολλή πρωτεΐνη

φρούτο - δαμάσκηνα - οστά

Θέλετε να διατηρήσετε τα οστά και τους μύες σας δυνατούς μετά τα 45; Υπάρχει ένα φρούτο-έκπληξη που αξίζει να προσθέσετε στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και προσφέρει ενίσχυση εκεί που τη χρειάζεστε περισσότερο.

Ο οξυφοίνικας της τροπικής Αφρικής που μειώνει τη φλεγμονή και το σάκχαρο και θεραπεύει την παχυσαρκία

Ποιο φρούτο βοηθά τους άνω των 45 να διατηρήσουν δυνατά οστά και μυς;

Υπάρχουν συγκεκριμένα φρούτα με βιοδραστικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στη μυϊκή ενδυνάμωση. Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες που μπορεί επίσης να περιέχουν φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, παράγοντες που σχετίζονται με την απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, σύμφωνα με μελέτη του Antioxidants. Η ενσωμάτωση αυτών των φρούτων στη διατροφή μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της οστεοπόρωσης και της σαρκοπενίας, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

Όπως είναι λογικό, πολλοί ενήλικες ανησυχούν για τη διατήρηση της μυϊκής και οστικής τους μάζας καθώς μεγαλώνουν. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, και ένα συγκεκριμένο φρούτο έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή σε αυτό το πλαίσιο.

Μία από τις ερευνήτριες που μελετούν τα οφέλη ενός συγκεκριμένου φρούτου είναι η Dr. Mary Jane De Souza από το Penn State. Η δουλειά της επικεντρώνεται στο πώς συμβάλλει στη μυϊκή μάζα και τη δομή των οστών, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 45 που αντιμετωπίζουν τις φυσικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Το φρούτο της Κερασούντας που ρίχνει το ουρικό οξύ, βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και τον ύπνο και ωφελεί την καρδιά

Γιατί οι μύες και τα οστά χρειάζονται επιπλέον φροντίδα;

Η σταδιακή απώλεια άλιπης μάζας μπορεί να επηρεάσει τη σωματική απόδοση. Η μειωμένη πυκνότητα των οστών μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο πιο επιρρεπές σε κατάγματα. Όσοι επιθυμούν μια ισορροπημένη και ευχάριστη ζωή μετά τα 45, συχνά αναζητούν αξιόπιστες διατροφικές στρατηγικές που να ταιριάζουν σε μια απλή ρουτίνα. Ορισμένες μελέτες έχουν αρχίσει να διερευνούν πώς συγκεκριμένα φρούτα μπορεί να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

Τα δαμάσκηνα περιέχουν σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ενώσεις που συνδέονται με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των κυττάρων. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να μην βοηθούν μόνο στη χώνευση, αλλά και στη διατήρηση των μυών και των οστών σε καλή κατάσταση.

Το μαύρο φρούτο που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών και προστατεύει από καρκίνο

Τι κάνει τα δαμάσκηνα μοναδικά;

Η συζήτηση γύρω από τα δαμάσκηνα συχνά επικεντρώνεται στις φυτικές ίνες, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο τους πλεονέκτημα. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν συστατικά σημαντικά για την υποστήριξη της μυϊκής λειτουργίας. Ορισμένες αναφορές έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της IGF-1, μιας ουσίας που παίζει ρόλο στην κανονική ανάπτυξη των οστών και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Υπάρχει επίσης μία φυσική ένωση γνωστή ως σορβιτόλη, καθώς και ορισμένα οξέα που μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα δαμάσκηνα φαίνεται να επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί τη γλυκόζη. Ορισμένες μελέτες συνδέουν αυτές τις ιδιότητες με καλύτερη ισορροπία ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το αρμένικο δαμάσκηνο που προστατεύει το συκώτι, το έντερο και την καρδιά και καταπολεμά τον καρκίνο

Τι έδειξε η πιο πρόσφατη έρευνα;

«Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που εξετάζει τρισδιάστατα αποτελέσματα στα οστά, όσον αφορά τη δομή, τη γεωμετρία και την εκτιμώμενη αντοχή των οστών», δήλωσε η Dr. De Souza. Οι επιστήμονες στο Penn State εξέτασαν πώς τα δαμάσκηνα επηρεάζουν τη δομή των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα δεδομένα τους δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων φαίνεται να επιβραδύνει τις συνηθισμένες αλλαγές στα οστά που παρατηρούνται στις γυναίκες μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως.

Στην εν λόγω μελέτη, όσες γυναίκες κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα την ημέρα παρατήρησαν σταθερότητα στις μετρήσεις της οστικής τους πυκνότητας. Η έρευνα έδειξε ότι πολλές από τις συμμετέχουσες που κατανάλωναν δαμάσκηνα διατήρησαν την ποιότητα των οστών τους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οφέλη για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Για τις γυναίκες άνω των 45 ετών, η εμμηνόπαυση σημαίνει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και αυξημένο κίνδυνο απώλειας της οστικής πυκνότητας. Μια μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων διατήρησε σταθερούς ορισμένους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία των οστών σε αυτή την ομάδα. Επιπλέον, μέρος της έρευνας ανέδειξε πως τα δαμάσκηνα υποστηρίζουν επίσης τη χοληστερίνη και την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Περαιτέρω δεδομένα έδειξαν ότι τα δαμάσκηνα συνδέονται με ένα πιο υγιές περιβάλλον στο έντερο. Ορισμένες συμμετέχουσες φάνηκε να παρουσιάζουν λιγότερες αλλαγές που σχετίζονται με φλεγμονές όταν προσέθεσαν τα δαμάσκηνα στη διατροφή τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα υγιή μικρόβια του εντέρου και οι μειωμένοι δείκτες φλεγμονής ενδέχεται να συνδέονται σημαντικά με τη δύναμη των οστών.

«Είμαι γιατρός – Τρώω αυτή τη γλυκιά λιχουδιά τρεις φορές τη μέρα» – Ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερίνη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο στην κατανάλωση δαμάσκηνων. Σε μία μελέτη, οι γυναίκες με πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα στο έντερο ήταν πιο πιθανό να ωφεληθούν από τις οστικές ιδιότητες του φρούτου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top