Θέλετε να ρίξετε τη χοληστερίνη σας με φυσικό τρόπο; Υπάρχει ένα λαχανικό που αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας, καθώς σύμφωνα με έρευνες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και να ενισχύσει την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Υψηλή χοληστερίνη: Το σύμπτωμα στο σεξ που δείχνει αν κινδυνεύετε από βουλωμένες αρτηρίες
Το λαχανικό που μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και να αποτρέψει τον καρκίνο
Συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως οι βρόμη, οι φυτικές στερόλες/στανόλες και τα αμύγδαλα, έχουν σημαντική ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Η ενσωμάτωση αυτών των τροφίμων στη διατροφή μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και, συνεπώς, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τώρα ένα λαχανικό έρχεται να προστεθεί στη λίστα αλλά δυστυχώς δεν αφορά όλους τους ανθρώπους παρά εκείνους που μπορούν να αντέξουν να το καταναλώσουν.
Η καυτερή πιπεριά, λοιπόν, ίσως να είναι το μυστικό συστατικό για τη μείωση της χοληστερίνης και την αποτροπή του καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Αυτό το φρούτο είναι γεμάτο με μία ένωση που έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
Οι πιπεριές τσίλι συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς
Η έρευνα δείχνει ότι οι πιπεριές τσίλι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, χάρη στην καψαϊκίνη, την ένωση που δίνει στις τσίλι την καυτερή τους γεύση.
Η καψαϊκίνη δεν ευθύνεται μόνο για την καυτερή γεύση της πιπεριάς, αλλά διαθέτει επίσης ιδιότητες που μειώνουν τη χοληστερίνη και ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και αρθρίτιδα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition το 2022, έριξε φως στον τρόπο που η καψαϊκίνη επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.
Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν εννέα ελεγχόμενες δοκιμές που περιλάμβαναν 461 ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης «μείωσε σημαντικά» τη συνολική χοληστερίνη και τη χοληστερίνη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη.
«Η συμπληρωματική λήψη καψαϊκίνης (CAP) αποτελεί μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη μείωση της συνολικής και της LDL χοληστερίνης σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη χρήση της (λιγότερο από 12 εβδομάδες) σε γυναίκες ενδέχεται επίσης να μειώσει τα τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα», τονίζουν οι ερευνητές.
Το No1 πρωινό που μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με ειδικό
Πώς οι πιπεριές τσίλι αποτρέπουν καρδιοπάθειες
Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει τις πιπεριές τσίλι και την καψαϊκίνη ως πιθανούς συμμάχους στη μάχη κατά της καρδιοπάθειας. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology το 2019 βρήκε ότι η συχνή κατανάλωση πιπεριών τσίλι μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
Αυτή η έρευνα εξέτασε τις δίαιτες και το ιστορικό υγείας άνω των 22.000 ατόμων που ζούσαν στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, παρακολουθώντας τα για ένα μέσο χρονικό διάστημα άνω των οκτώ ετών.
Τα ευρήματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά, δείχνοντας ότι άτομα που κατανάλωναν πιπεριές τσίλι περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καυτερά φαγητά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το πλεονέκτημα φάνηκε να ισχύει ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή ή μια λιγότερο υγιεινή δίαιτα.
«Σε ένα μεγάλο ενήλικο μεσογειακό πληθυσμό, η τακτική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD), ανεξάρτητα από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου ή τη συμμόρφωση σε μεσογειακή διατροφή. Οι γνωστοί βιοδείκτες κινδύνου CVD μεσολαβούν μόνο οριακά στη σχέση μεταξύ κατανάλωσης τσίλι και θνησιμότητας», αναφέρουν οι ερευνητές.
Στατίνες: Παρενέργειες και οφέλη – Πώς προστατεύουν τον εγκέφαλο
Καρκίνος και πρόληψη παχυσαρκίας
Άλλη μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules το 2022 ανέδειξε ότι η καψαϊκίνη, το καυτερό συστατικό των πιπεριών τσίλι, ενδέχεται να διαδραματίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Η μελέτη σημείωσε επίσης τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες της καψαϊκίνης.
«Οι καψαϊκινοειδείς ενώσεις (capsaicinoids) δρουν κατά των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης και της παχυσαρκίας, παρουσιάζουν αντικαρκινικά αποτελέσματα και χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου από αρθρίτιδα», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.