Το όσπριο υπερτροφή που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και προστατεύει από διαβήτη καρκίνο και καρδιαγγειακά

όσπριο

Αυτό το όσπριο εκτός από νόστιμο, είναι πλούσιο και σε θρεπτικά συστατικά.

Βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και συνιστάται από τους επιστήμονες για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Οι φακές αποτελούν ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, σιδήρου και φολικού οξέος, πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Κυκλοφορούν σε κόκκινες, καφέ, μαύρες και πράσινες ποικιλίες.

Μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα με διάφορους τρόπους, είναι πεντανόστιμες και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας. Οι φακές όπως όλα τα όσπρια, βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.

Σύμφωνα με μελέτες η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, έχει πέντε κορυφαία οφέλη για την υγεία:

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών
  2. Βοηθούν το πεπτικό σύστημα
  3. Προστατεύουν την καρδιά
  4. Βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  5. Αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση φακών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φαινόλες.

Οι φακές συγκαταλέγονται στα όσπρια που έχουν υψηλή για περιεκτικότητα σε φαινόλη. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι φακές έχουν αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή, αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθούν το πεπτικό σύστημα

Οι φακές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες. Ενισχύουν την πεπτική λειτουργία και «τροφοδοτούν» τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου της μείωσης του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Προστατεύουν την καρδιά

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ και κάλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καρδιά και για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Αποτελούν επίσης πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β1 που βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού παλμού.

Βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Όπως όλα τα όσπρια και οι φακές δεν αποτελούν εξαίρεση στην περιεκτικότητα σε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Βοηθούν στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δίνει την αίσθηση ότι χορτάσαμε, κάτι που βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.

Αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Οι φακές είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης που τις καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο κρέας ή το ψάρι. Το ένα τρίτο των θερμίδων από τις φακές προέρχεται από πρωτεΐνη, κάτι που τις κατατάσσει στην τρίτη υψηλότερη θέση σε πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο όσπριο ή ξηρό καρπό. Όπως και άλλα όσπρια, οι φακές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μερικά από τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή μεθειονίνη και κυστεΐνη.

Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα συνδυάζοντας τις φακές με δημητριακά, όπως ρύζι ή σιτάρι και έτσι συμπληρώνονται τα υπόλοιπα αμινοξέα, που λείπουν από τις φακές, με αποτέλεσμα να παρέχουν στον οργανισμό μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top