Διαβήτης: Ουσία που σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βρέθηκε στα πέταλα ενός λουλουδιού

εκχύλισμα ντάλιας

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από πέταλα της ντάλιας μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Το εκχύλισμα αναστέλλει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε ένα βασικό χαρακτηριστικό του διαβήτη, την αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίζει τη γλυκόζη, μια κατάσταση γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από τα πέταλα της ντάλιας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Πώς δρα το εκχύλισμα ντάλιας στον διαβήτη

Η ερευνητική ομάδα του επικεφαλής Αναπληρωτή Καθηγητή Alexander Tups, νευροενδοκρινολόγου στο Κέντρο Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, ανακάλυψε ένα αντιφλεγμονώδες φυτικό μόριο που δρα στον εγκέφαλο και βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αναστολή της φλεγμονής του εγκεφάλου -που συχνά επιδεινώνεται από μια διατροφή Δυτικού τύπου- βελτιώνει σημαντικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

«Ανακαλύψαμε ότι το φυτό ντάλια είναι καλλιεργήσιμη πηγή αυτού του μορίου και ότι περιέχει δύο επιπλέον φυτικά μόρια που ενίσχυσαν το αποτέλεσμα του αρχικού. Αυτό εμπόδισε συγκεκριμένα τη φλεγμονή του εγκεφάλου και βελτίωσε τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε προκλινικές δοκιμές», αναφέρει στην ερευνά του ο αναπληρωτής καθηγητής Tups.

Περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού στην Aotearoa έχει προδιαβήτη, μια κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ελαφρώς αυξημένα, υποδεικνύοντας ότι ένα άτομο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2. Χωρίς παρέμβαση, περίπου το 70% των ανθρώπων αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή σε συμμετέχοντες με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το εκχύλισμα ντάλιας βελτίωσε σημαντικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Σε προκλινικές μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου, να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη στον εγκέφαλο και να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

«Η διαταραχή της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω και πιστεύω πραγματικά ότι το αποτέλεσμα της εντατικής έρευνάς μας θα ωφελήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την πάθηση.» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής.

Η τεχνολογία έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με την Otago Innovation Limited (OIL) και εξωτερικούς συνεργάτες για να φέρει στην αγορά ένα φυσικό συμπλήρωμα εκχυλίσματος ντάλιας, με στόχο να υποστηρίξει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης.

Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life Metabolism.

 

Scroll to Top