Κουνουπίδι: Το σούπερ λαχανικό που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αντιμετωπίζει την αϋπνία και ενισχύει το ανοσοποιητικό

λαχανικό , κουνουπίδι

Αυτό το λαχανικό μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας. Όχι μόνο είναι ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες , αλλά είναι επίσης ιδανική επιλογή για πιάτα με λίγους υδατάνθρακες και χαμηλά σε θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β, καθώς και βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, λέει η Debbie Petitpain, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, στο TODAY.com.

Επιπλέον, το ήπιο γευστικό του προφίλ το καθιστά εύκολο στη χρήση ως υποκατάστατο του αμύλου (πατάτες, ρύζι και αλεύρι) λέει. Αυτό, σε συνδυασμό με τον χαμηλό αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων του κουνουπιδιού, το καθιστά ελκυστική επιλογή για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το σάκχαρο ή το βάρος τους, προσθέτει.

Τα οφέλη του κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι, όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά, είναι μέρος της οικογένειας του λάχανου, λέει η διαιτολόγος Grace Derocha, στο TODAY.com.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Με ένα μόνο κουνουπίδι «ένα κομμάτι κουνουπίδι» λαμβάνετε τουλάχιστον το 10% της ημερήσιας βιταμίνης C, προσθέτει η Derocha, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος για την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το κουνουπίδι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β-9, που ονομάζεται και φυλλικό οξύ, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη. Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι περιέχει επίσης το 20% της καθημερινής σας βιταμίνης Κ, λέει η Derocha, την οποία χρειαζόμαστε για τη σωστή πήξη του αίματος και την επούλωση των πληγών.

Σημειώστε ότι το κουνουπίδι έχει, επίσης, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που μπορούν να προάγουν την αίσθηση κορεσμού και πληρότητας, λέει η Derocha και αυτό σας βοηθάει αν θέλετε να χάσετε κιλά. Επιπλέον, Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του κουνουπιδιού είναι ότι η υφή και η ήπια γεύση του το καθιστούν ένα πολύ χρήσιμο λαχανικό,  σας επιτρέπει να μειώσετε τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες σε ορισμένα πιάτα, ενώ αυξάνετε την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, το κουνουπίδι περιέχει χολίνη, η οποία είναι χρήσιμη τόσο για τον ύπνο όσο και για την κίνηση των μυών, λέει h Derocha. «Όχι μόνο (η χολίνη) σας επιτρέπει να κοιμηθείτε, αλλά σας βοηθάει επίσης να έχετε καλύτερο και βαθύτερο ύπνο.

Σε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό κουνουπίδι, θα βρείτε:

  • 27 θερμίδες
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,3 γραμμάρια λίπους
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top