Μαύρο αλάτι: Το κορυφαίο άγνωστο μπαχαρικό που ρυθμίζει το σάκχαρο, ενισχύει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

μπαχαρικό, μαύρο αλάτι

Πρόκειται για ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ινδική κουζίνα για τη μοναδική του γεύση και άρωμα.

Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο, που του δίνει μια ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση, ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως πεπτικό βοήθημα και πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τη δυσπεψία.

Τι είναι το μαύρο αλάτι;

Το Kala Namak είναι μια μορφή ορυκτού αλατιού που συνήθως αναφέρεται ως μαύρο αλάτι. Προέρχεται από τα ορυχεία αλατιού της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, του Νεπάλ και άλλων αλατωρυχείων Ιμαλαΐων. Η ιατρική της Αγιουρβέδα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το μαύρο αλάτι για τις ολιστικές, φαρμακευτικές της δυνάμεις. Είναι γεμάτο από αδιάλυτα μέταλλα, που είναι δύσκολο για τον οργανισμό να τα απορροφήσει.

 

 Τα 5 πιθανά οφέλη

  1. Χρήσιμο για την αντιμετώπιση της αναιμίας
  2. Ωφέλιμο για τα παιδιά
  3. Πιθανές χρήσεις του μαύρου αλατιού για την πέψη
  4. Πιθανές χρήσεις του μαύρου αλατιού για τη δυσκοιλιότητα
  5. Πιθανές χρήσεις του μαύρου αλατιού για τον διαβήτη

1. Χρήσιμο για την αντιμετώπιση της αναιμίας

Το μαύρο αλάτι περιέχει μέτριες ποσότητες σιδήρου, που μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο σώμα. Έτσι, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει σε συμπτώματα αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε μαύρο αλάτι για την αναιμία.

2. Ωφέλιμο για τα παιδιά

Το μαύρο αλάτι μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην ενίσχυση της ανοσίας του παιδιού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απαλλαγή από τα εντερικά αέρια, να προάγει την πέψη και να απομακρύνει τα υπερβολικά φλέγματα από το σώμα, καθιστώντας το κατάλληλο για παιδιά σίγουρα μεγαλύτερα του ενός έτους. Επιπλέον, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν δώσετε οποιοδήποτε βότανο ή μπαχαρικό σε παιδιά και μωρά.

3. Πιθανές χρήσεις του μαύρου αλατιού για την πέψη

Το μαύρο αλάτι βελτιώνει την πέψη αυξάνοντας τη φυσική παραγωγή οξέος στο στομάχι και αυξάνοντας το σχηματισμό χολικού υγρού στο συκώτι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο.

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η υπερκατανάλωση τροφής, η τροφική δυσανεξία, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου κ.λπ. Το μαύρο αλάτι έχει αλκαλικά χαρακτηριστικά για να εξουδετερώνει τα υπερβολικά οξέα στο στομάχι. Τα μέταλλα που περιέχει βοηθούν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, η χρήση του για οποιεσδήποτε καταστάσεις που σχετίζονται με την πέψη πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από γιατρό.

4. Πιθανές χρήσεις του μαύρου αλατιού για τη δυσκοιλιότητα

Λόγω των  καθαρτικών ιδιοτήτων του, το μαύρο αλάτι είναι ευεργετικό για τη δυσκοιλιότητα. Μαλακώνει τα σκληρά κόπρανα και διευκολύνει την κίνηση των εντέρων. Απαιτούνται, ωστόσο, περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Επομένως, είναι απαραίτητο να μιλήσετε πρώτα με τους γιατρούς σας και να το χρησιμοποιείτε μόνο εάν σας έχει δοθεί από γιατρό.

5. Πιθανές χρήσεις του μαύρου αλατιού για τον διαβήτη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν το σώμα ενός ατόμου δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή έχει γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη, διαγιγνώσκεται με διαβήτη.

Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου έχουν συνδεθεί με μείωση της απελευθέρωσης ινσουλίνης στο σώμα, σύμφωνα με μελέτες. Η τακτική κατανάλωση μαύρου αλατιού, το οποίο είναι πλούσιο σε νάτριο, βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης και ως εκ τούτου βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top