Το συστατικό που μειώνει τη χοληστερόλη, προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στη μακροζωία

συστατικό, ελαιόλαδο

Το συγκεκριμένο συστατικό που είναι χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουζίνας έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ιδιότητά του να προστατεύει την καρδιά μας. Δείτε ποιο είναι και που αλλού κάνει καλό.

Το τι τρώμε είναι βασικός παράγοντας για τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Ενώ ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, άλλα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.

Αυτό ισχύει και για την καρδιαγγειακή μας υγεία ή τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς και του κυκλοφορικού μας συστήματος. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν, άλλωστε, ένα πρόβλημα που επιτείνεται συνεχώς στον δυτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή χοληστερόλη είναι μια από τις αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να στενεύουν και να εμποδίζεται η απρόσκοπτη ροή του αίματος.

Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται συχνά από την κακή διατροφή, με τα κορεσμένα λιπαρά να είναι μια από τις κύριες αιτίες. Έτσι, οι γιατροί συμβουλεύουν τον κόσμο να μειώσει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών για να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Υπάρχουν επίσης τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης προσθέτοντάς τες στην διατροφή σας. Ένας ειδικός μίλησε στο Express.co.uk και πρότεινε ένα φαγητό που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Η διατροφολόγος της Food Power Nation, Lucia Stansbie, συμβουλεύει να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στα γεύματά μας όπου είναι δυνατόν. «Το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική τροφή για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και θα πρέπει να είναι το λάδι επιλογής για ντρέσινγκ και μαγείρεμα», είπε.

«Βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι είναι ένα εξαιρετικό διατροφικό πρότυπο για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Η Lucia είπε: «Τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου βοηθούν στη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης, η «κακή» χοληστερόλη, ενώ τα αντιοξειδωτικά του μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.

«Το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, καθώς τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είναι υψίστης σημασίας για την υγεία της καρδιάς.

«Υπάρχει άφθονη έρευνα για τα οφέλη του ελαιολάδου και την περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα λιπαρά, και είναι κάτι που συμφωνούν οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας. «Η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει επίσης την υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εμπλέκονται και αυτά στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας».

Μια επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2022, ανέλυσε 13 υπάρχουσες μελέτες σχετικά με την επίδραση του ελαιολάδου στην καρδιαγγειακή υγεία.

Στο συμπέρασμα των ειδικών αναφέρεται ότι: «Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση, η υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου προσέφερε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD)».

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από κάθε αιτία».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top