Υψηλή αρτηριακή πίεση: Νέα ελάχιστα επεμβατική διαδικασία θα μπορούσε να θεραπεύσει την υπέρταση εφ’ όρου ζωής

υψηλή αρτηριακή πίεση

Ένας στους δύο ενήλικες θα αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και τύφλωση.

Πολλοί ασθενείς είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να λάβουν φάρμακα, αλλά μια διαδικασία που εγκρίθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να θεραπεύσει την υπέρταση εφ’ όρου ζωής.

Όταν ο 69χρονος David Leifer διαγνώστηκε με υπέρταση πριν από οκτώ χρόνια, ο γιατρός του είπε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. «Προσπάθησα να μειώσω το αλάτι, το νάτριο, στη διατροφή μου και προσπάθησα να ασκηθώ, αλλά δεν είχε καμία διαφορά», είπε ο ίδιος. Το επόμενο βήμα ήταν να λάβει ένα χάπι, αλλά η αρτηριακή του πίεση και πάλι δεν μειώθηκε.

Τα τρία τέταρτα των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν την διατηρούν υπό έλεγχο. Πολλοί στην αρχή δεν γνωρίζουν ότι έχουν το πρόβλημα, ενώ άλλοι δεν θέλουν να πάρουν χάπια. Ο David ήταν ένας από αυτούς. Έτσι, εγγράφηκε σε μια κλινική δοκιμή που διερεύνησε εάν μια διαδικασία που ονομάζεται υπερηχογραφική νεφρική απονεύρωση θα μπορούσε να θεραπεύσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την υπέρταση.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Ένας γιατρός περνάει έναν μικροσκοπικό καθετήρα μέσω της βουβωνικής χώρας στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεφρά και εφαρμόζει ενέργεια υπερήχων για να διαταράξει τα νεφρικά νεύρα που συμβάλλουν στην υπέρταση. Είναι μια διαδικασία γρήγορη, ελάχιστα επεμβατική και οι ασθενείς τη λαμβάνουν εφάπαξ.

«Τα αρχεία ασφάλειας είναι εντυπωσιακά. Ο FDA ψήφισε ομόφωνα όσον αφορά την ασφάλεια εγκρίνοντας τη διαδικασία», δήλωσε η Δρ. Naomi Fisher, διευθύντρια της υπηρεσίας υπέρτασης στο Brigham and Women’s Hospital, που ηγήθηκε της κλινικής δοκιμής στη Βοστώνη.

Είπε ότι η τεχνική δεν λειτουργεί για όλους, αλλά κατά μέσο όρο, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση περίπου 10 mmHg, παρόμοια με ένα καλό χάπι για την αρτηριακή πίεση.

«Για πολύ, πολύ καιρό. Δεν είχαμε τίποτα νέο να προσφέρουμε. Επομένως, για όσους από εμάς βρισκόμασταν στον τομέα της υπέρτασης, φροντίζουμε ασθενείς με αρτηριακή πίεση και πραγματικά παλεύαμε να δούμε τον παγκόσμιο ρυθμό ελέγχου, αυτά είναι πολύ συναρπαστικά νέα», λέει η Δρ. Fisher.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Leifer παραμένει εκτός φαρμακευτικής αγωγής με καλές μετρήσεις αρτηριακής πίεσης. Οι γιατροί ελπίζουν ότι μπορεί να μην χρειαστεί να ξαναπάρει φάρμακα.

Οι περισσότεροι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα συνιστούσαν ακόμα αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή πριν προχωρήσουν σε μια διαδικασία όπως αυτή, αλλά λένε ότι τέτοιες τεχνικές παρέχουν ένα ακόμη όπλο για την καταπολέμηση μιας πάθησης που γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top