Το συστατικό που μετατρέπει τον καφέ σας σε «φάρμακο» για φλεγμονές, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

καφές

Ο καφές, επειδή πλούσιος σε πολυφαινόλες, μπορεί να καταπολεμά τις φλεγμονές, αλλά πιθανότατα να έχει ενισχυμένο όφελος όταν αναμιγνύεται με ένα συγκεκριμένο συστατικό.

Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χωρίς την απαραίτητη δόση καφεΐνης σε μια ζεστή κούπα καφέ. Ωστόσο, ο καφές μας θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για μας από το να μας δώσει μια ώθηση ενέργειας. Αρκεί να μην τον πίνουμε σκέτο.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry , εξέτασε τα κύτταρα του οργανισμού για να δει τι συμβαίνει, όταν οι πολυφαινόλες, ενώσεις που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα (όπως ο καφές), συνδυάζονται με πρωτεΐνες. Δεδομένου ότι οι κόκκοι καφέ είναι από τη φύση τους γεμάτοι με πολυφαινόλες και το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, οι ερευνητές εξέτασαν το τι θα συμβεί εάν τα μόρια των δύο συνδεθούν μεταξύ τους στον καφέ με γάλα.

Έτσι, τα μόρια των δύο συνέργησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να καταστήσουν τα κύτταρα δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε σύγκριση με μόνο τις πολυφαινόλες. Αυτό σημαίνει ότι απλά με την προσθήκη γάλακτος στον πρωινό καφέ σας, θα μπορούσατε να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή δύο φορές πιο αποτελεσματικά.

Τι είναι οι πολυφαινόλες και τι σχέση έχουν με τη φλεγμονή;

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πολλές φυτικές τροφές και περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες και στιλβένια, λέει η Melissa Prest, DCN, RDN, μέλος του Prevention Medical Review Board. «Οι πολυφαινόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών [ασταθών μορίων] και βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που συνήθως παρατηρείται με τη φλεγμονή».

Οι πολυφαινόλες μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνήθως προκαλεί φλεγμονή, λέει και ο Scott Zashin, MD , πιστοποιημένος παθολόγος και ρευματολόγος στο Ντάλας του Τέξας. «Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα πολυφαινόλες σε διάφορα τρόφιμα για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ποιότητα, να αποτρέψει την αλλοίωση ή την αλλαγή της γεύσης τους». Δεδομένου του ότι είναι αντιοξειδωτικά, η βιομηχανία τροφίμων τα χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την ποιότητα των τροφίμων που παράγει, προσθέτει. Με άλλα λόγια, οι πολυφαινόλες είναι ένα φυσικό συντηρητικό. Σύμφωνα με την Prest, μπορούν να βρεθούν στα μούρα, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς, τους λιναρόσπορους, τις ελιές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε ορισμένα λαχανικά.

«Οι πολυφαινόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών [ασταθών μορίων] και βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που συνήθως παρατηρείται με τη φλεγμονή», λέει η Melissa Prest.

Τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με πρωτεΐνες, όπως με τον καφέ και το γάλα;

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προκάλεσαν φλεγμονή τεχνητά και εξέθεσαν αυτή τη φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, εξηγεί ο Δρ Zashin. «Εάν κολλήσετε μια λοίμωξη, το σώμα σας θα κινητοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τη μόλυνση και αυτό προκαλεί φλεγμονή». Εξηγεί ότι τα κύτταρα της μελέτης που ήρθαν σε επαφή ταυτόχρονα με τις πολυφαινόλες και τα αμινοξέα φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα  στη μείωση της φλεγμονής σε σύγκριση με εκείνα που δέχτηκαν την επίδραση μόνο των πολυφαινολώνν ή εκείνα που δεν δέχτηκαν καμία επίδραση.

Καφές κατά Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον;

Επομένως, «Εάν πίνετε καφέ (πολυφαινόλες) και γάλα (αμινοξέα), θα αποκομίστε ένα πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα από ο,τι να πίνατε σκέτο καφέ», λέει ο Δρ Zashin.

Με χαμηλότερη φλεγμονή στο σώμα υπάρχει μικρότερος κίνδυνος κυτταρικής βλάβης και βλάβης των ιστών, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να σημαίνει μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών όπως η Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον , σημειώνει ο Prest.

«Εάν πίνετε καφέ (πολυφαινόλες) και γάλα (αμινοξέα), θα αποκομίστε ένα πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα από ο,τι να πίνατε σκέτο καφέ», λέει ο Δρ Zashin.

Ποιοι είναι μερικοί άλλοι φυσικοί τρόποι για τη μείωση της φλεγμονής;

Εκτός από την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και η διαχείριση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, λέει η Prest.

Επιπλέον, η κατανάλωση λιγότερων πρόσθετων σακχάρων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, λέει ο Keri Gans, MS, RDN, CDN , εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένος δάσκαλος γιόγκα στη Νέα Υόρκη.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top