Το θρεπτικό συστατικό που συμβάλει στη ρύθμιση του διαβήτη, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθάει στο αδυνάτισμα

συστατικό

Πρόκειται για ένα συστατικό που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων, ενώ επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αν και η ανάγκη για αυτό το συστατικό στον οργανισμό είναι σχετικά μικρή, και η έλλειψή του σε υγιείς ανθρώπους είναι σπάνια, αυτή η ουσία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία μας.

Τι είναι το χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πιθανά οφέλη

  1. Ενδεχομένως συμβάλει στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2
  2. Μειώνει τη χοληστερόλη
  3. Συμβάλει στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση μυϊκής μάζας

1. Ενδεχομένως συμβάλει στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2

Η επίδραση του χρωμίου στη δραστηριότητα της ινσουλίνης έχει πυροδοτήσει την έρευνα σχετικά με το εάν θα μπορούσε να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όμως, μελέτες που εξετάζουν πώς το χρώμιο επηρεάζει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τον διαβήτη έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα.

Μια ανασκόπηση του 2016 αξιολόγησε τα συμπληρώματα χρωμίου για τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews, εξέτασε 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Μόνο μερικές δοκιμές πέτυχαν τους στόχους θεραπείας με συμπλήρωμα χρωμίου, δείχνοντας μεν κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά περιορισμένη.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη

Δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων χρωμίου και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ορισμένοι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν τα συμπληρώματα χρωμίου θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2015, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων χρωμίου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδα ελέγχου (που λάμβαναν εικονικό φάρμακο) και σε άλλη ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα (600 mcg την ημέρα) για τέσσερις μήνες. Ενώ η μελέτη βρήκε σημαντικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων στη συγκέντρωση γλυκόζης, δεν βρήκε διαφορά μεταξύ των ομάδων συμπληρώματος και εικονικού φαρμάκου όσον αφορά στη μείωση της χοληστερόλη.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2018 είχε πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή αξιολόγησε την επίδραση της πρόσληψης χρωμίου στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης οκτώ εβδομάδων με 40 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 200 mcg ανά ημέρα χρωμίου μείωσαν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και τη συνολική χοληστερόλη ορού σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δυσλιπιδαιμία είναι περιορισμένα και αντικρουόμενα. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

3. Συμβάλει στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση μυϊκής μάζας

Ορισμένα συμπληρώματα χρωμίου διατίθενται στο εμπόριο για απώλεια βάρους, μείωση του σωματικού λίπους και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται κυρίως στη θεωρία ότι η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μειώνει την επιθυμία για φαγητό. Η σύνδεση μεταξύ χρωμίου και ινσουλίνης έχει γίνει αιτία για να γίνει κάποια έρευνα για το θέμα αν και περιορισμένη.

Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση του 2019 εξέτασε την επίδραση της συμπλήρωσης χρωμίου στο βάρος. Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.316 συμμετέχοντες σε 21 δοκιμές διάρκειας εννέα έως 24 εβδομάδων. Εκείνοι που έπαιρναν 200 έως 1.000 mcg την ημέρα χρωμίου έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος και μείωσαν σημαντικά το ΔΜΣ και το ποσοστό σωματικού λίπους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Άλλες μελέτες έχουν βρει επίσης μέτρια οφέλη. Ωστόσο, η ποιότητα των αποδείξεων είναι χαμηλή και μικρής κλινικής σημασίας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top