Το βότανο που προστατεύει την καρδιά, μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

βότανο

Αυτό το αρωματικό βότανο μπαίνει σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή λικέρ, αγγουριού τουρσί και σε κονσέρβες.

Το φυτό έχει λεπτούς μίσχους με εναλλασσόμενα μαλακά φύλλα και καφέ, επίπεδους, οβάλ σπόρους. Ενώ τα φύλλα έχουν μια γλυκιά γεύση, οι σπόροι του είναι πιο αρωματικοί, με μια ελαφριά γεύση εσπεριδοειδών που μοιάζει με τους σπόρους του κύμινο.

Ως βότανο και μπαχαρικό, χρησιμοποιείται συνήθως για να αναδείξει τη γεύση διαφόρων πιάτων. Συχνά συνδυάζεται με σολομό, πατάτες και σάλτσες με βάση το γιαούρτι.

Τι είναι ο άνηθος

Ο Άνηθος (Anethum graveolens) είναι φυτό της οικογένειας των Απιίδων. Είναι μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας.

Τα οφέλη

  1. Μπορεί να ωφελήσει την καρδιά
  2. Συμβάλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  3. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

1. Μπορεί να ωφελήσει την καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων και LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και χρόνια φλεγμονή.

Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στον άνηθο, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την υγεία της καρδιάς λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα άνηθου μπορεί να έχει αποτελέσματα σε ο,τι αφορά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μια μελέτη σε 91 άτομα με υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων διαπίστωσε ότι η λήψη 6 δισκίων εκχυλίσματος άνηθου ημερησίως για 2 μήνες βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αλλά δεν άλλαξε τα επίπεδα HDL (καλή) χοληστερόλη.

Συνολικά, ενώ τα αντιοξειδωτικά στα εκχυλίσματα άνηθου μπορεί να ωφελήσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του άνηθου στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

2. Συμβάλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ανησυχητικά, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο άνηθος έχει βρεθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα μείωσης του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, αρκετές μελέτες σε ζώα με διαβήτη έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας με ημερήσιες δόσεις εκχυλίσματος άνηθου. Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη.

3. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα μονοτερπένια είναι μια κατηγορία τερπενίων, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που συνδέονται με αντικαρκινικές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βρίσκονται συνήθως σε αιθέρια έλαια φυτών όπως ο άνηθος και έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, για ένα τύπο μονοτερπενίου μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του άνηθου ή του εκχυλίσματος άνηθου στον κίνδυνο ή τη θεραπεία του καρκίνου.

Άλλα πιθανά οφέλη

Ο άνηθος μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας και με τους εξής τρόπους:

Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες: Τα αιθέρια έλαια στον άνηθο έχουν αντιβακτηριακή δράση που καταπολεμά τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, όπως η Klebsiella pneumoniae και ο Staphylococcus aureus.
Υγεία των οστών: Ο άνηθος περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο – όλα αυτά είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.
Κράμπες εμμηνόρροιας: Τα αιθέρια έλαια στον άνηθο μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο από τις κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Ωστόσο, η έρευνα είναι επί του παρόντος περιορισμένη και μικτή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top