Το μοναδικό γλυκό που ρίχνει τριγλυκερίδια, χοληστερίνη και ρυθμίζει το σάκχαρο

γλυκό

Πρόκειται για ένα γλυκό πολύ θρεπτικό που θα λατρέψετε και θα την απολαύσετε χωρίς ενοχές, ιδιαίτερα αν σας αρέσουν τα γλυκά.

Αυτό το γλυκό αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και μας παρέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Μας δίνει επίσης ενέργεια και χάρη στα συστατικά του βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του σνακ είναι ότι μπορείτε να το βρείτε ανά πάσα στιγμή στα περίπτερα.

Τι είναι το παστέλι

Το παστέλι είναι ένα γλυκό από σουσάμι και μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Σύμφωνα με τη wikipedia oι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου, το σησαμούς ή σησαμάτον γλύκισμα των Βυζαντινών.

Τα οφέλη του

  1. Μας δίνει ενέργεια
  2. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
  3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης 
  4. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

 

1.Μας δίνει ενέργεια

Το παστέλι αποτελεί ίσως το πιο υγιεινό γλυκό και αποτελεί εξαίρετη πηγή ενέργειας. Σε περίπου μία ώρα μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε (όσο περίπου απαιτείται για να μετατραπεί η τροφή σε ενέργεια). Διαθέτει καλή αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων (μέλι και σουσάμι) και επιπλέον, το σουσάμι που περιέχει, λόγω των φυτικών ινών, θα σας προσφέρει αργά και σταθερά, ενέργεια (οι φυτικές ίνες εμποδίζουν τη γρήγορη απορρόφηση της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να έχετε ενέργεια για περισσότερη ώρα).

Το σουσάμι που περιέχει διαθέτει όλες τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.  Το μέλι, από την άλλη πλευρά, περιέχει άφθονους “καλούς” υδατάνθρακες, που είναι χρήσιμοι για να αποκτήσουμε ενέργεια και επιπλέον μειώνει την αποβολή του μαγνησίου, το οποίο μας βοηθά να τονωθούμε.

2. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι σπόροι σουσαμιού αποτελούνται από 15% κορεσμένα λιπαρά, 41% πολυακόρεστα λιπαρά και 39% μονοακόρεστα λιπαρά.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών σε σχέση με τα κορεσμένα λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν δύο τύπους φυτικών ενώσεων – λιγνάνες και φυτοστερόλες – που μπορεί επίσης να έχουν αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης.

Στο πλαίσιο μελέτης φάνηκε ότι όταν 38 άτομα με υψηλά λιπίδια αίματος έτρωγαν 5 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) αποφλοιωμένο σουσάμι καθημερινά για 2 μήνες, παρουσίασαν μείωση 10% στην «κακή» χοληστερόλη LDL και 8% μείωση στα τριγλυκερίδια σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι σπόροι σουσαμιού, ωστόσο, που περιέχει το παστέλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά στο σουσάμι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας, διατηρώντας δυνητικά φυσιολογική την αρτηριακή πίεση. Σε μια μελέτη, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση κατανάλωναν 2,5 γραμμάρια σε σκόνη, μαύρο σουσάμι – μια λιγότερο κοινή ποικιλία – σε μορφή κάψουλας κάθε μέρα. Στο τέλος ενός μήνα, παρουσίασαν μείωση 6% στη συστολική αρτηριακή πίεση – τον μεγάλο αριθμό μέτρησης της αρτηριακής πίεσης – σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Η συστηματική κατανάλωση παστελιού μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την κακή(LDL), να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Περιέχει πρωτεΐνες και το αμινοξύ

4 Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι σουσαμιού είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη – όλα αυτά μπορεί να υποστηρίζουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση παστελιού από διαβητικά άτομα προκαλεί μικρότερη υπογλυκαιμία σε σχέση με αυτή που προκαλεί η κατανάλωση ψωμιού. Αυτό γιατί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπίδια και φυτικές ίνες παρόλο που έχει το ίδιο ποσοστό υδατανθράκων με το ψωμί. Συνεπώς ένας διαβητικός θα μπορούσε να καταναλώσει παστέλι, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει υπόψη του τις θερμίδες και την περιεκτικότητά του σε λιπίδια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top