Τροφές που ρίχνουν την πίεση: Πρόγραμμα διατροφής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης

τροφές που ρίχνουν την πίεση

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται από αρτηριακή πίεση με τιμές πάνω από 130/80 mmHg, οι οποίες αποτελεί κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μαζί με τη μείωση του στρες, υπάρχουν κάποιες τροφές που ρίχνουν την πίεση.

Η δίαιτα DASH, η οποία σημαίνει Διαιτητικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης, εστιάζει σε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, τροφές που ρίχνουν την πίεση.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο όφελος της δίαιτας DASH για τον οργανισμό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of the American College of Cardiology δείχνει ότι η δίαιτα DASH μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ενώ οι γιατροί δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουροι πώς ακριβώς η φλεγμονή προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό, γνωρίζουν ότι η φλεγμονώδης απόκριση στις πλάκες που δημιουργεί η χοληστερόλη στις αρτηρίες μπορεί να συμβάλει άμεσα σε καρδιακά συμβάντα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Για να πετύχετε άμεσα αποτελέσματα και να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων που παίρνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δίαιτας DASH και τα συνδυάζει με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Συγκεκριμένα, αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ανθοκυανίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λίπη που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

  • Μούρα (βατόμουρο, σμέουρα, μαύρα μούρα)
  • Κεράσια
  • Ρόδι
  • Μπανάνα
  • Πεπόνι
  • Αβοκάντο
  • Ελαιόλαδο
  • Παντζάρια και χόρτα από παντζάρια
  • Σκούρα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, σέσκουλο,  και άλλα)
  • Πατάτα και γλυκοπατάτα
  • Ντομάτες
  • Φασόλια και φακές
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη, κινόα, ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πλιγούρι)
  • Ξηροί καρποί και φυσικά βούτυρα από ξηρούς καρπούς (ειδικά καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια)
  • Σπόροι (λιναρόσπορος, τσία, κολοκύθα, ηλίανθος)
  • Μανιτάρια
  • Γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ
  • Μπαχαρικά
  • Ψάρια, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι γαρίδες, οι σαρδέλες και ο γαύρος

Με αυτό το πρόγραμμα διατροφής αποφεύγετε επίσης τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία είναι αυτά που προστίθενται κατά την επεξεργασία, και τα φυσικά σάκχαρα, όπως η ζάχαρη σφενδάμου, το μέλι και η καρύδα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης, ειδικά στα ζαχαρούχα ποτά, είναι γνωστό ότι αυξάνει τη φλεγμονή. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε αν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν «ύπουλες» πηγές.

Επιπλέον, αυτό το αντιφλεγμονώδες πρόγραμμα γευμάτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, εστιάζει σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και φυσικές πηγές ζάχαρης από φρούτα για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Αυτό το πρόγραμμα γευμάτων έχει οριστεί στις 1.500 θερμίδες, το οποίο είναι ένα επίπεδο στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν βάρος, αλλά αν χρειάζεστε περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα το διατροφικό σας πρόγραμμα για να φτάσετε είτε στις 1.200 είτε στις 2.000 θερμίδες.

Υπέρταση: Μόνο το 10% των ηλεκτρονικών πιεσόμετρων είναι πιστοποιημένα

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top